PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1048}

Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 963 tys. ocen
8,8 10 1 963177
8,2 76 krytyków
Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank

S.King opowiadanie S.NA SHAWSHANK napisał w roku 1982 a film z C.Eastwoodem UCIECZKA Z ALKATRAZ powstał w roku 1979.Niech mi nikt nie wciska kitow ze pisząc te opowiadanie S.King nie wzorowal się na filmie z Eastwoodem bo podobieństw jest naprawdę sporo i jestem tego pewien ze gdyby nie film UCIECZKA Z ALKATRAZ to nigdy by King nie napisał tego opowiadania i takie są fakty.Przecież motyw ze więzień miał pod kurtka zwierzaka i go karmił zerzniety z UCIECZKI Z ALKATRAZ tyle ze u Eastwooda był Szczurek a w Skazanych...ptaszek.Sam motyw ucieczki narzędziami i wydrapywaniem ściany nocami tez zerzniety z filmu Eastwooda.Inne wyraźne podobieństwa tez są więc niech mi nawet nikt nie próbuje wciskać bzdur ze się mylę bo tu akurat mam rację w tym temacie.

ocenił(a) film na 9
punisher822_filmweb

Ja książkę czytałem, i muszę powiedzieć, że w niej aż tak bardzo nie widać podobieństw do "Ucieczki z Alcatraz". Sama postać Brooksa pojawia się w książce na jedno zdanie, i to nawet nie on ma ptaka, tylko jeszcze inny więzień, który też jest postacią epizodyczną. Ucieczka głównego bohatera też jest nieco inna i spłycona. Polecam ci przeczytać to opowiadanie, ponieważ ma tylko ok. 100 stron i bardzo się różni od filmu.