PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1048}

Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 963 tys. ocen
8,8 10 1 963094
8,2 76 krytyków
Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank

Uważam, że film jest bardzo dobry, ale błagam, niech ktoś mnie przekona, dlaczego ten film
zasługuje na 1 miejsce. Nie chcę odpowiedzi: bo ludziom się podoba. Potrzebuję konkretnej
argumentacji.

ocenił(a) film na 10
maciek138

1 Świetna fabuła
2 Świetne aktorstwo
3 Film przemówił do tak wielu ludzi że ze średniej ocen jest na 1 miejscu.
A 7 to dobry, 8 to bardzo dobry.

ocenił(a) film na 7
loukas321

Świetną fabułę i świetne aktorstwo mam też w wielu innych filmach.
Film na pewno mógł przemówić do pewnej grupy osób, ale czy nie uważasz, że ludzie z góry mają narzucone spojrzenie na film, patrząc na miejsce w rankingu i ocenę, zanim go w ogóle obejrzą?
Czy to naprawdę najlepszy film jaki kiedykolwiek widziałeś?
Co do skali filmwebu to postrzegam ją troszeczkę inaczej.

ocenił(a) film na 10
maciek138

1 ''Świetną fabułę i świetne aktorstwo mam też w wielu innych filmach''- ja też mam lecz aktorstwo i fabuła składają się na geniusz tego filmu.
2 ''Film na pewno mógł przemówić do pewnej grupy osób, ale czy nie uważasz, że ludzie z góry mają narzucone spojrzenie na film, patrząc na miejsce w rankingu i ocenę, zanim go w ogóle obejrzą? - może i masz rację ale ja go akurat obejrzałem gdy pierwsze miejsce miał Ojciec Chrzestny.
3"Czy to naprawdę najlepszy film jaki kiedykolwiek widziałeś?" - tak wraz z trzema innymi nosi to szlachetne miano.
4''Co do skali filmwebu to postrzegam ją troszeczkę inaczej"- jak?

ocenił(a) film na 7
loukas321

1. W takim razie inne filmy postrzegamy jako genialne, pod względem aktorstwa i fabuły.
2. Myślisz, że Ojciec Chrzestny bardziej zasługiwał na pierwsze miejsce?
3. Z ciekawości, jakie to filmy?
4. Uważam, że film jest bardzo dobry, ale oceniając go np. na 8, musiałbym podnieść ocenę całej reszcie filmów, które już mają u mnie taką ocenę. Filmy, które oceniłem 10/10 wykraczają dla mnie poza wszelką skalę i określenie ich "arcydziełem" to dla mnie za mało:) Tak właśnie postrzegam tą skalę.

Wniosek jest taki, że na tym polega magia kina, dla Ciebie pewne filmy są genialne, dla mnie całkiem inne. To jest fajne;)

ocenił(a) film na 10
maciek138

1 Najwyraźniej
2 Ojciec Chrzestny to film na miejsca 3-4
3 Forrest Gump,Zielona Mila,The Ring.
4 Ok
Zgadzam się to jest fajne.

ocenił(a) film na 9
maciek138

Ten film ma wszystko. Świetna gra aktorska, dobrą fabułę ,zabawne momenty,postacie,które da się lubić nawet bardzo. Do tego jeszcze te zakończenie(wiesz mam na mysli ,że chyba każdy usmiechnal sie pod koniec) ludzie takie lubią. Z tego co wiem na IMDb ten film też jest top 1 i do tego jeszcze z oceną 9,2.

maciek138

Zgadzam się z tym, film jest bardzo dobry ale moim zdaniem pierwsze miejsce to przesada. Fabuła ok ciekawa, wciągająca ale o wielu filmach można tak powiedzieć. To film, który nie niesie żadnego przesłania,nie wpływa na emocje. Nie jestem jakoś specjalnie podatny na takie rzeczy ale są filmy, po których można powiedzieć, że w pewnym sensie zmieniły światopogląd widza a tu tylko ciekawa historia nic więcej. To tylko moje zdanie.

m29

O nie! Zdecydowanie się z Tobą nie zgadzam. Według mnie, wręcz przeciwnie - niesie za sobą wiele mądrości. Spójrz na głównego bohatera, Andy'ego. Widzimy człowieka, który trafił do więzienia, do innego świata. Będzie poniżany przez strażników, podpadnie grupie homoseksualistów, a na dodatek sam fakt, że jest w więzieniu! Za niewinność! Jednakże tylko on o tym wie. Czy Ty nie załamałbyś się w takiej sytuacji? Jego życie mogło się skończyć, ale jednak...

I w tym miejscu widzę głębokie przesłanie tego filmu... Andy przez 20 lat grzebał malutkim młotkiem geologicznym w ścianie, dziurę ukrywał pod plakatem i tak dalej. Oznaki jego geniuszu mógłbym wymieniać jeszcze długo. NADZIEJA. To ona go uratowała. Nie pasował do tego miejsca, bo jej nie stracił. Żyła w nim DWADZIEŚCIA LAT! Niesamowite!

Jak dla mnie to jeden z moich ulubionych filmów, a obejrzałem go dopiero tydzień temu w wieku 16,5 lat. Żeby zrozumieć ideę i zamysł autora trzeba do niego dorosnąć. Oczywiście szanuję Twoje zdanie, ale proszę spróbuj spojrzeć na to z innej strony, może z tej, którą tu opisałem.

SobieskiMistrz

Fakt, że rzeczywiście nie spojrzałem z tej strony na tą historię, i tutaj rację przyznaje, ale nawet to nie robi z filmu tego najlepszego. Właściwie pod każdym względem od muzyki do przykładowo tego przesłania można znaleźć znacznie lepsze filmy. Ja też doceniam ten film - na pewno jest to ścisła czołówka ale 1 miejsce naciągane. Np. aktorstwo Freeman jak w chyba każdym filmie w którym gra wypadł super ale aktor grający Andyego? Przeciętna postać.
Wiadomo to tylko moje zdanie i nikogo nie przekonuje do swojej racji, zwłaszcza, że na forum tego filmu zagląda masa jego zwolenników.

ocenił(a) film na 10
maciek138

Sam dałem 10 inni daja również 10 albo po 9 lub 8, rzadko jest -8 :)