PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1048}

Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 963 tys. ocen
8,8 10 1 963250
8,2 76 krytyków
Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank

Red

ocenił(a) film na 10

Właściwie mam jedno pytanie żeby nie zabierać wam zbyt dużo cennego czasu. Otóż obejrzałem już poraz chyba 5 Shawshank i nie będę się rozczulał nad tym jak świetny ten film jest, a jedynie jedna rzecz mnie zaciekawiła po obejrzeniu filmu.
Pamiętam że Red opowiadał o swoim przestępstwie, pamiętam że było to podpalenie ale nie pamiętam tego dokładnie, a w filmie, o dziwo, nie było tej scenki. Tak jakby to w ogóle przeoczyli ...
Może mi ktoś przetoczyć dokładnie co Red zrobił? Oraz czy było jeszcze coś ważnego w tej indiwidualnej scenie?

ocenił(a) film na 10
GreenuGreenu

Nie podpalenie, został skazany za morderstwo. Nie było z tego retrospekcji, było tylko wspomniane, że chodzi o morderstwo.

ocenił(a) film na 10
Winston_Wolf

Został skazany za morderstwo, w opowiadaniu jest wyjaśnione dlaczego Red stał się "pensjonariuszem" Shawshank.

PanEdzio

jakos mnie śmieszy słowo 'opowiadanie', bo kojarzy mi się z czymś krótszym xdd
nie, że się czepiam tylko mi by bardziej pasowało powieść albo ogólnie książka ; D (sory)

a tak wgl to bym sobie przeczytała, juz przeczytałam kilka książek Kinga, ale doszłam do wniosku, że bardziej wolę poczytać coś o wampirach czy (tak jak w chwili obecnej) o aniołach, ale to pewnie przez mój wiek xdd

ocenił(a) film na 10
YouBetterLookAtYourself

Książka Kinga w której znajduje się "Skazani na Shawshank" to dokładnie rzecz ujmując zbiór opowiadań pt."Cztery pory roku" (przynajmniej ja takową posiadam :) ) wiec użyłem tego słowa "opowiadanie".

Co do twórczości Pana Kinga wg mnie zarówno świetnie sprawdza się w horrorach jak i powieściach obyczajowych(?). Moja ulubiona pozycja to "Łowca snów" :)
A co do wieku to wydaje mi się, że King łączy pokolenia. Każdy znajdzie coś dla siebie i za to mu chwała :)

PanEdzio

ja uwielbiam Podpalaczkę ♥
pierwsze co czytałam to Carrie ale dla mnie była taka średnia i wolałam Cobena
ale po przeczytaniu Podpalaczki zainteresowałam sie Kingiem, bo bardzo mi sie spodobała ; D potem czytałam Lśnienie i zaczęłam czytać Cujo ale nie skończyłam (obecnie czytam książkę Crescendo autorka: Becca Fitzpatrick)

ocenił(a) film na 10
YouBetterLookAtYourself

Carrie też mi średnio przypadła do gustu:( wolę już "Stukostrachy" :). Kinga jeszcze podobała mi się "Bezsenność".
Niestety teraz męczę się z "Crimen" Hena...... ( męczę bo nie lubię zostawiać nieprzeczytanych książek :) )

Jeśli lubisz kryminały to polecam jeszcze Simona Becketta a w szczególności "Chemia śmierci" :)