PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1048}

Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 963 tys. ocen
8,8 10 1 963250
8,2 76 krytyków
Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank

Czy moglibyście uargumentować Waszą ocenę? Tylko bez wyzwisk.

ocenił(a) film na 8

Dobre pytanie... To jeden z naprawdę niewielu filmów odnośnie których nie potrafię uzasadnić swojej opinii. Może po prostu zbyt wiele razy go już oglądałem. Z chęcią bym przeczytał jakąś rzetelną, mającą co najmniej te kilkanaście linii (a może nawet kilkadziesiąt?) argumentację. Zachęcam.

ocenił(a) film na 10
BushidoBeliever

Ja najpierw przeczytałem opowiadanie Kinga. Bardzo ciekawe. Ekranizacja mu dorównuje, chociaż niektóre wątki są ukazane w uproszczony sposób.
Myślę, że niepotrzebna jest przesadnie długa recenzja. Mnie zauroczył klimat epoki, świetni aktorzy, wykorzystanie wyraźnie wyeksponowanego narratora.
Najważniejsza jest jednak fabuła, działająca na podświadomość. Pomimo, że pozornie prosta ma wiele zawiłych i pobocznych wątków. Ukazuje potęgę ludzkiego umysłu, dzięki któremu gł. bohater ratuje się z beznadziei i może od nowa rozpocząć życie.
Sądzę, że ten film zasługuje na wysoką pozycję w rankingach.

ocenił(a) film na 9

Dużo osób ocenia pod wpływem emocji . Gdy zobaczyłem go po raz pierwszy dałem mu 10, później obejrzałem także inne filmy, lepsze, ciekawsze, bardziej złożone, wzbudzające więcej wzruszenia i emocji . Ogólnie film trzyma poziom, dużo zalezy także od preferencji widza, dla mnie osobiście o 3 klasy lepszy był "Więzień Nienawieści" .

ocenił(a) film na 9

a Więc, bardzo dobra gra aktorska, zwlaszcza Morgana Freemana, oddanie realiów tamtych czasów, piekna fabuła, która została zainspirowana ksiązką Kinga.
Opowiesc opowiada o piekej histori, widzimy tutaj rózne postawy więźniów. Chociazby Red- człwoeik który z biegiem czasu staje sie coraz bardziej dojżały, wpierw nie widzi swoich błedów jednak doświadczenia jakie zdobyl wkońcu mu uświadamiają jego błedy. Zauważyc mozna postawy katów, ludzi którzy zamiast stac nad prawem je łamią. Fim porusza wiele kwesti egzystecjalnych człowieka, moze niktórzy widza czesc siebie w bohaterach?
Film jest mistrzowski, może tez dlatego że jest normalny, nie ma tu bohaterów, ludzie mają wady jednak próbuja sie zmienic.
Film zasługuje na pełne uznanie.

ocenił(a) film na 10

Ten film zasługuje na 10 dlatego ponieważ powstał.

Spytaj kogoś na IMDB, gdzie nota filmu to 9,3 ilością blisko 900 000 głosów.

ocenił(a) film na 9

Dla mnie film na 8, nie zachwycił mnie jakoś specjalnie. Znaczy ładny film, nie powiem, że nie, ale arcydzieło bez przesady.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7

A nie wydaję się wam, że każda 10 jest sugerowana tak wysokim miejscem w rankingach na fw i imdb? Jak dla mnie miejsce jest przesadą, a żadną argumentacją jest to, że film ma pierwsze miejsce w rankingu imdb. Sugestia, ze skoro jest tak wysoko to rzeczywiście musi być dobry. Cytując @hecatee :" ładny film, nie powiem, że nie, ale arcydzieło bez przesady."
btw. opowiadanie jak dla mnie też bez szału

magdziorkaa

Nie wydaje mi się, że każda 10 jest sugerowana wysokim miejscem w rankingach. Ja piernicze, ktoś po prostu wystawił 10 i tyle, a pół internetu ma wielki ból dupy o to, że ktoś wystawił taką, czy inną ocenę... -.-

użytkownik usunięty

Dałem 9 bo film opowiada nam ciekawą historie i ma niepowtarzalny klimat.