PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1048}

Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 963 tys. ocen
8,8 10 1 963177
8,2 76 krytyków
Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank

Wcale nie

ocenił(a) film na 7

To nie jest arcydzieło. Odbiór tego filmu i jakiekolwiek przemyślenia z nim związane zamykają się w granicach schematycznego scenariusza nie pozostawiając tych charakterystycznych dla arcydzieł fermentujących wspomnień, ale cóż, King jest przecież geniuszem dla ludu. Jest to film, który aby być łatwo przyswajalnym dla społeczeństwa wyzbywa się wszelkich wyższych przekazów. "_"

nogaboga

Film jest dosc fajny, tyle. To ze gimnazjalisci i licealisci uwazaja go obok DonnieDarko (czy jak to bylo) za arcydzielo, nie powinno wplywac na nasze oceny.

nogaboga

Większości to wystarcza. Fizycy teoretycy czy inna grupa specjalistyczna zlewa ciepłym moczem. ;) Bo i o czym można przy czymś tak błahym porozmawiać? :)

nogaboga

A czym jest 'wyższy przekaz'? I na jakiej podstawie utożsamiasz jakość filmu z posiadaniem tego 'wyższego przekazu'?

ocenił(a) film na 7
gejzermocy

Więc, przekaz jest to coś niematerialnego darowanego, a wyższy znaczy lepszy, o większej wartości. Coś takiego posiada sztuka, dzieło oddziałuje na widza w ten szczególny sposób. Oceniam filmy jak sztukę, a z definicji nią są, więc mierze je siłą tego oddziaływania na widza. Jeżeli mierzysz filmy, jakby nie były sztuką to twój gust filmowy jest tak niedorozwinięty jak twoje pytania. Mam nadzieję, że pomogłem:)

nogaboga

No właśnie poddaje w wątpliwość to czy w przypadku kina/filmu wyższy przekaz w formie jaką przedstawiasz jest czymś koniecznym do uzyskaniu lepszego obrazu. Według mnie te wszelkie doznania artystyczne są zarezerwowane dla krótkich chwil, typu spojrzenie na obraz przeczytanie wiersza, sprawdzają się też świetnie w filmach krótkometrażowych(które w 99% są 'ambitne'). Film pełnometrażowy jest tworzony przede wszystkim by zadowolić widza i dać mu chwile rozrywki a to nie jest zawsze spójne z pojęciem 'wysokich wartości'.

ocenił(a) film na 7
gejzermocy

Wiesz, część filmów jest ambitna, dla ludzi, bądźmy szczerzy, inteligentnych, a część daje chwile rozrywki. W każdym bądź razie dokonałeś wspaniałej samokrytyki klsyfikując się do jednej z tych grup.

nogaboga

Najlepsze filmy to są takie które potrafią balansować na granicy rozrywki i bycia intelektualnie wymagającymi. Potrafią zaciekawić ale jednocześnie skłonić do myślenia. Samokrytyki? Ja lubie oglądać wszystko, co mnie ciekawi. Nie jestem zamknięty w obrębie ambitnych produkcji. Kto powiedział, że ludzie inteligentni nie mogą mogą czerpać rozrywki z oglądania filmów. Za daleko sięgasz swoimi wnioskami.

ocenił(a) film na 10
gejzermocy

Zobacz na profil swojego rozmówcy i zastanów się czy czasem nie pomagasz komuś leczyć kompleksów.

MishaPl

Barbie 10/10
Chłopaki nie płaczą 9/10
Troche go to skompromitowało, patrząc na jego poprzednie wypowiedzi.

ocenił(a) film na 10
gejzermocy

Dokładnie. To tyle jeśli chodzi o "wyższy przekaz" (nota bene, co to za określenie).

MishaPl

Ja zajrzałem na profil geja i też się zastanawiam o co chłopakowi chodzi. :)

ocenił(a) film na 7
gejzermocy

Oczywiście wyższy przekaz to noumen, więc raczej nie podlega szczególnej definicji, ale skąd ty możesz o tym wiedzieć, mam rację? :*