PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1048}

Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 963 tys. ocen
8,8 10 1 963177
8,2 76 krytyków
Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank

ciekawe...

użytkownik usunięty

skąd taka wysoka ocena ?

ocenił(a) film na 9

żebyś się pytał.

użytkownik usunięty
mersi6

pytam się, bo żadne arcydzieło z tego filmu

ocenił(a) film na 9

dla ciebie arcydziełem jest "Marsz pingwinów" a dla innych "Skazani na Shawshank", może stąd taka wysoka ocena.

użytkownik usunięty
mersi6

Marsz Pingwinów jest arcydziełem tylko wśród filmów dokumentalnych
A 2001:Odyseja kosmiczna to arcydzieło wśród wszystkich filmów

użytkownik usunięty

Skazani... to żaden wybitny film

ocenił(a) film na 9

no dobrze, tak uważasz, dla ciebie nie jest, i co w związku z tym?

użytkownik usunięty
mersi6

to, że ten film nie zasługuje na taką ocenę, to obiektywna prawda

ocenił(a) film na 9

sugerując sie ocenami raczej bez powodu nie znalazł na pierwszym miejscu na filmwebie, większość uważa że jest wybitny, jakie masz argumenty na to że nie jest, i że nie zasługuje na taką ocene, bo tak "o" że nie, to każdy potrafi napisać.

ocenił(a) film na 9

tak myślałem, zero argumentów, twoje zdanie to jedynie puste słowa bez żadnego pokrycia, nie wiem czy tym chciałeś jakoś wzburzyć kłótnie, czy trollujesz, ale nie wyszło

użytkownik usunięty
mersi6

już wróciłem
ten film nie jest wybitny, ponieważ nie wniósł niczego nowego do kina. Fabułę ma dobrą, to fakt, ale technicznie jest dosyć przeciętny

ocenił(a) film na 9

XD dobra, kończę tą dyskusje

użytkownik usunięty
mersi6

też się nią znudziłem

Jak większość filmów technicznie nic nie wnoszą a są wybitne, choćby Pulp Fiction.

użytkownik usunięty
hr_dooku

i tu się z tobą zgadzam

"to, że ten film nie zasługuje na taką ocenę, to obiektywna prawda" Bzdura, skąd tyś się człowieku urwał? Ocena filmu to jedna z bardziej subiektywnych spraw i większość film lubi. Analogicznie można więc rzec: film jest dobry. Im więcej ludzi go lubi, tym lepszy. Nie ma czegoś takiego jak obiektywna prawda w tym temacie.

użytkownik usunięty
aga113311

a propos fabuły masz rację, ale montaż i td. są obiektywne

ocenił(a) film na 10

Nie ma tutaj czegoś takiego jak obiektywizm. To wszystko są subiektywne opinie i oceny każdego użytkownika. I właśnie dlatego ten film, czy inny ma wysoką średnią i jest wysoko w rankingu, bo skoro się ludziom podoba to oceniają go adekwatnie do swojego gustu. Czy tak ciężko to pojąć???

ocenił(a) film na 9

Wiekszosc jest innego zdania. I masz odpowiedz na swoje pytanie :-)

ocenił(a) film na 10
kassis

Otóż to ;)

ocenił(a) film na 5
mersi6

A oglądałeś "Marsz pingwinów"? Nie? Tak myślałem...

ocenił(a) film na 9
Tataaleksandrykatarzyny

a jeśli oglądałem to co? mam porównywać te obydwa filmy do siebie? czy o co ci chodzi?

ocenił(a) film na 10

dla mnie arcydzieło, piekny film. Myślę że nadzieja którą on ukazuje jest tak doceniana. Nadzieja i pragnienie wolności

ocenił(a) film na 9

Bo sie podoba?

ocenił(a) film na 10

Lubię żółwie.

ocenił(a) film na 10
przemo8998

Ja też XD XD

ocenił(a) film na 8

Też byłam nieco zszokowana, film jest świetny, aczkolwiek znam wiele filmów, które są lepsze.

użytkownik usunięty
Unputdownable

mam to samo, film jest dobry, ale nie aż tak dobry

ocenił(a) film na 10

Bo ponad 0,5 miliona osób oceniło ten film wysoko i stąd ta ocena. Mam nadzieję, że już będziesz wiedział.

użytkownik usunięty
Mountain

jak to powiedział Izaak Newton : "Łatwiej jest przewidzieć ruch gwiazd, niż ludzką głupotę."

ocenił(a) film na 10

Radzę zapoznać się z pojęciem 'ironia'.

użytkownik usunięty
Mountain

wiem co to ironia, po prostu moje komentarze są czasami nielogiczne

ocenił(a) film na 10

Zapewne liczba w twym nicku to data urodzenia więc radziłbym poczekać z kilka lat, potem film obejrzyj jeszcze raz a dopiero potem zacznij się wypowiadać na jego temat. Gimnazjaliści nie zrozumieją o co chodzi w takiego typu filmach.

ocenił(a) film na 9
CinemaMaster

I tu, jak najbardziej się zgodzę.Do tego filmu trzeba mieć nie tylko tzw "towarzyskie obycie", ale niestety też wyobraźnię i gust, który u niektórych wyrabia się z czasem właśnie.

użytkownik usunięty
pm66

tak się składa, że mam wyobraźnię i dobry gust

ocenił(a) film na 10

jesteś strasznie dziecinny, rzucasz pojęciami, których znaczenia nie pojmujesz.. Jeżeli według ciebie dobry film musi nieść ze sobą masę efektów specjalnych i super "montażu" to weź 50zł kup michę popcornu i bilet do Muliplexu i tam oglądaj gówno warte produkcje. Jak można o sobie mówić, że ma się dobry gust? Albo, że twoja ocena jest obiektywna? Moim zdaniem film jest arcydziełem, fabuła jest niebanalna, trzyma w niepewności i zaskakuje. Aktorstwo na wysokim poziomie. Film wywoływał u mnie smutek, jak i radość połączoną z melancholią,

użytkownik usunięty
Lunada

nic nie pisałem o efektach specjalnych !

ocenił(a) film na 10

"ten film nie jest wybitny, ponieważ nie wniósł niczego nowego do kina. Fabułę ma dobrą, to fakt, ale technicznie jest dosyć przeciętny"

użytkownik usunięty
Lunada

Obejrzyj Pancernika Potiomkina - tam to dopiero jest montaż. Genialny

ocenił(a) film na 7
CinemaMaster

Wiek nie ma tutaj nic do rzeczy. Zielonymi milami czy Shawshankami podniecają się wszyscy od gimbusów po stare kury domowe. To nie są Antonioni, Visconti, Fellini, Bergman etc. do oglądania których trzeba mieć sprawne mózgi. Dlatego śmieszy mnie taka argumentacja. Co z tego, że jest nastolatkiem i tak ogląda ciekawsze kino od ciebie. Masz gust jak typowy Janusz.

ocenił(a) film na 10

k..wa z kosmosu.

ocenił(a) film na 9

Koleś, nie jesteś kimś od formułowania "obiektywnej prawdy", a takie stwierdzenia dowodzą tylko na jak niskim poziomie się znajdujesz.

użytkownik usunięty
Karule

każdy wykształcony człowiek może dociekać obiektywnej prawdy na tym forum

"Chciałbym być wykształcony, film mi się nie podobał, bo obiektywna prawda jest taka , że ludziom ma się podobać to co mi" - Mniej więcej tak widzę Twoje wypowiedzi...
Jak już chcesz szpanować, to popisz się trochę kreatywnością, a nie używaniem kilku słów które gdzieś miałeś okazję usłyszeć... Rozumiem że podobają Ci się filmy sprzed lat 70, "wnoszące coś nowego do kina" (nie mam pojęcia co dokładnie, bo wygląda na to że nie umiesz tego wytłumaczyć) czy z super efektami specjalnymi, ale nie znaczy to że wszyscy mają mieć takie samo zdanie o kinie jak Ty...
Skąd taka ocena?? Część widziała może wysoką ocenę, więc chciała się dopasować, ale prawda jest taka że film się podobał... Fabuła jest bardzo wciągająca, a gdy człowiek ogląda film, czuje emocje towarzyszące bohaterom (radość, smutek itd), może sama treść filmu nie jest "pokręcona, tajemnicza" i jak to niektórzy mówią jest "prosta", ale co z tego, skoro tak genialnie ukazuje tą prostotę... Gra aktorska jest także wręcz żywa, co daje doskonały efekt...

(przyznam szczerze że zgubiłem wątek, kiedy indziej się rozpiszę:) )

ocenił(a) film na 10

Kwestia gustu

ocenił(a) film na 10

Jedni lubią to drudzy co innego. Ale skoro ten film ma aż tyle takich ocen ,znaczy ze jest taki. Za nic tego nie dostał :)

użytkownik usunięty
aga005

mógł dostać dobre oceny za nic - nicość jest łatwiejsza w odbiorze

ocenił(a) film na 9

Czemu ten film jest popularny? Bo jest prosty w odbiorze i uderza w odpowiednie emocje. Twórcy wyraźnie nie dążyli do stworzenia arcydzieła, filmu opowiadającego o jakiś trudnych emocjach, przy którym trzeba myśleć aby zrozumieć fabułę. Po prostu przedstawili ciekawą, lekką i nieco ckliwą historię o przyjaźni. Uniwersalność tego filmu sprawiła że mimo że nie otrzymał żadnej znaczącej nagrody jest tak popularny.

ocenił(a) film na 8

Bo:
a)TO Wybitny film
b)To arcydzieło
c)Bo wszystkim się podoba
d)Żebyś się pytał
:)