PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1048}

Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 963 tys. ocen
8,8 10 1 963177
8,2 76 krytyków
Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank
ocenił(a) film na 7
reoms2

Akurat się zgodzę. Film momentami nudny i naiwny, trochę denerwujący Tim Robbins, ale za to Freeman świetny (ciekawa odsłona "Rudego" ;P). Nie podobały mi się też niektóre zmiany względem książki. Ogólnie za wysoko w rankingu, jest dużo lepszych filmów i tak jak ty 8/10.

ocenił(a) film na 10
reoms2

Bez obrazym, ale jeżeli według ciebie "Skazani na Shawshank" są 8/10 a "Głupi i głupszy" 10/10 to boję się pomyśleć, jakie jeszcze filmy według ciebie są lepsze od tego

Skimaj

Trudno porównywać te dwa filmy, ponieważ to inne gatunki. Jeden może być dobry w kategorii komedia, drugi w kategorii dramat i nie można powiedzieć, który jest lepszy.

użytkownik usunięty
reoms2

Wiesz zastanawia mnie fenomen tego filmu 1. miejsce na imdb i filmwebie? co najmniej dziwne

ocenił(a) film na 8
reoms2

Nie, film nie jest nudny, ale nie potrafię pojąć czemu ten film jest 1. i tu i tam. Bo że tutaj, gdy w TOP 5 są aż 3 filmy(Mila, FOrrest, Nietykalni), które w ogóle nie powinny być w pierwszej 50., a Nietykalni w 100. to już mniejsza z tym, ale że na IMDB też, to się dziwię. Znam 3 filmy, które bardziej na TOP 1 zasługują. Ojciec Chrzestny I, Imperium Kontratakuje, Powrót Króla. A filmów lepszych od Skazanych też jest jeszcze kilka: Ojciec II, Dwie Wieże, Drużyna Pierścienia, Pulp Fiction, Mroczny Rycerz czy Matrix. Skazanym dałbym miejsce od 7-11. No ale to moja opinia i ten film na 1. miejscu jeszcze mogę przełknąć, ale Nietykalni w TOP 3, czy MILA w TOP 5 już woła o pomstę do nieba.

Trzeba pamiętać o tym, że film, który ma być arcydziełem, nie może przez 2h opowiadać o tym, że więzienie to okropne miejsce, a świat nie jest taki piękny jak się wydaje. Może dlatego właśnie z dwóch filmów opowiadających o problemach ludzi z Wietnamu(Czas Apokalipsy i Rambo) bardziej ceniony jest właśnie Rambo. Nie twierdzę, że filmy takie jak Skazani, Czas czy z polskich np. Katyń nie są potrzebne. Wręcz przeciwnie. Ale nazywanie ich arcydziełami to już lekka przesada.

ocenił(a) film na 10
reoms2

No wiesz kwestia gustu, ale wymień mi chociaż 10 filmów, które według Ciebie są lepsze... jestem po prostu ciekaw.

ocenił(a) film na 6
sss_111

http://www.filmweb.pl/user/reoms2/films
Wszystkie filmy co ocenilem na min 8 sa lepsze od tego.Ten film jest zbyt ckliwy i cukierkowayu a koncowka to juz wlasnie az sie chce plakac taka ckliwa,No i cala opowiesc nie trzyma sie kupy,

reoms2

Żal mi cię jeśli oceniasz na 9 taki nudny chłam jak awatar którego jedyna mocną stroną są efekty specjalne. Hobbit należy do moich ulubionych filmów ale żeby dać mu 10 to też trzeba wielu rzeczy nie widzieć. Nie wspomnę już o tożsamości borne'a którego średnia 7,8 to jeden wielki żart. Ten film nie powinien mieć więcej jak 6,5 (a ty go oceniłęś na 8 :-/ ) nawet nie licząc tego jak rewelacyjną książką była TB Roberta Ludlama.

ocenił(a) film na 6
Starkylo

1. ad avatar - jest napewno lepszym filmem wg. mnie nie ma co do tego dwóch zdań.
2.ad Bourne Ultimatum - dodałęm za muzyke moby która moim zdaniem jest rewelacyjna.
http://www.youtube.com/watch?v=VTIkDmNVJeA
3. ad Hobbit - dałem 10 bo lubie takie klimaty ,cała seria LOTR jest wybitna i ten film też.

moglbym tego słuchać i słuchać,świetna muza jest

reoms2

Ja mówiłem od tożsamości Bourne'a a nie o Ultimatum. Ja też kocham LOTR - filmy i książki. Ale twojej oceny co do avatara nie rozumiem przede wszystkim O_o

ocenił(a) film na 10
reoms2

no chyba w pałe cie pogrzało

ocenił(a) film na 8
sadzik444

"Are you the Filmweb's Mandarin? Are you? Are you?"

ocenił(a) film na 8
reoms2

Niezbyt uzasadnione zdanie i temat wydaje się prowokacyjny, ale ma to sens. Są lepsze filmy.

ocenił(a) film na 6
reoms2

lepsze w tej tematyce są Hrabia Monte Christo i http://www.filmweb.pl/film/Nieugi%C4%99ty+Luke-1967-4679 .Ta sama tematyka uciekanie z wiezienia.ALe nie sa takie melodramatryczne i sa rownie ciekawe czyli lepsze.