PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1048}

Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 963 tys. ocen
8,8 10 1 963094
8,2 76 krytyków
Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank

Po przeczytaniu tego artykułu (http://www.smh.com.au/entertainment/movies/why-we-love-the-shawshank-redemption -20140929-10neb9.html) uświadomiłam sobie, jak wiele jest w tym filmie odniesień do chrześcijaństwa. Jestem podekscytowana tym odkryciem, a jednocześnie mi łyso, że nie zauważyłam tak oczywistych odniesień wcześniej. Podaję kilka, ale i tak zachęcam do przeczytania artykułu.
1) Historia Andy'ego przypomina trochę historię Chrystusa. Odbywa swoją mękę - siedzi 19lat w więzieniu i to niesłusznie. W noc ucieczki czołga się przez gówno (piekło), a potem doznaje oczyszczenia w rzece (chrzest?). Rano wszyscy myślą, że Andy nie żyje, a okazuje się, że w celi nikogo nie ma. Jest pusta jak grób Jezusa. Zostaje tylko "kamień odsunięty od grobu", czyli dziura w ścianie.
2) Red i inni więźniowie są jak apostołowie. Andy wprowadza ich w świat kultury, sztuki - jest ich mistrzem. Po jego ucieczce wspominają go i starają się żyć tym, czego ich nauczył.
3) Sam plakat filmowy jest znaczący.
4) Film jest o nadziei, jednej z cnót Boskich.

midi0210

ups, dodałam ten sam temat dwa razy na forum. Chyba nie da się już usunąć.

ocenił(a) film na 10
midi0210

jeszcze można dodać, że do Reda od razu idą i mówią on się z nim trzymał a Red mówi, że ten nic mu nie mówił o swoich planach, podobnie trochę do Piotra i jego zaparcia

ocenił(a) film na 10
midi0210

i jeszcze te cytaty z Biblii można by podciągnąć do Jezusa i faryzeusza

pawel059

o, racja ;). Podoba mi się porównanie Reda do Piotra. No i cenne wnętrze Biblii... "Salvation lies within" ;D

Swoją drogą więźniowie są bardzo sympatycznie przedstawieni. Aż trudno uwierzyć, że oni mają tak wiele za uszami, w każdym razie nic na to nie wskazuje. Chyba tylko ci, co gnębili Andy'ego nie dają się lubić.

ocenił(a) film na 10
midi0210

z tego co mi się widziało, to większość była tam raczej przez swoją głupotą, nierozwagę, albo działali pod wpływem dużych emocji, nie byli to jacyś geniusze zbrodni, czy masowi mordercy, tylko zwykli ludzie, którym podwinęła się noga