PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=107982}
7,0 16 tys. ocen
7,0 10 1 15882
5,4 5 krytyków
Skazany na piekło
powrót do forum filmu Skazany na piekło

realia więzienne są z tego co wiem (na szczęście nie siedziałem) 100 razy gorsze, ale i tak film robi wrażenie. Przede wszystkim pokazuje że Ruscy jak włożą mundur są ...(tu każdy wie co wpisać jak zna historię i czyta gazety)... i tysiąc różnych epitetów-czyli już wielki sukces, że chociaż częściowo prawdę pokazuje. W amerykańskich filmach i z ŻĄ KLOCEM to już dużo. A co najważniejsze pokazuje, że mają w pogardzie inne narody i naprawdę zamykają obcokrajowców nawet w dzisiejszych czasach za bzdury. Wystarczy poczytać gazety, obejrzeć czasami wiadomości. zresztą "gdzie koń tatara wlezie tam trawa nie porośnie" ;)

Żeby nie być gołosłownym to zawsze mam "przed uszami" opowieści dziadka o stalinowskim więzieniu gdzie siedział z innymi bohaterami AK męczony przez żydów, ruskich komuchów i rodzimych sprzedawczyków. Mogę komuś dać namiary na książkę (np. W złowieszczych murach Wronek i Rawicza lat 1945-1956. Wspomnienia więźniów politycznych) jak komuś chce się jeszcze polemizować. Film dobry bo aż mnie ruszyło by ten komentarz napisać co już jest dużym sukcesem.
Można dać 8/10 polecam obejrzeć.

"władza powinna dawać przykład, miast tego gada brednie by nas ogłupić" cytat z filmu doskonale obrazujący to o co chodzi... a tu dałem inne wartościowe myśli płynące z dialogów tego filmu.
"naplułem mu w twarz, nie złamałem się przez całą noc,[...] ty też nie daj się zmienić, bądź sobą"
"zjednoczeni ludzie mogą obalić każdy system i każdą władzę bo nie da się ukarać wszystkich"
"gdyby nie było zła nie wiedzielibyśmy co jest dobre"
"ludzie mówią jedno a robią drugie"...
..."szkoda słów, więc lepiej nic nie mówić" ;)

PS.
Szkoda tylko Billego...
I duchy pojawiające się pod koniec są irytujące [nie cierpie takich motywów w poważnych filmach]

ocenił(a) film na 8
KREATOR

Ja też nie lubie duchów w tego typu filmach...

ocenił(a) film na 10
KREATOR

Przyłączam się do twojej wypowiedzi. Ciekawi mnie tylko dlaczego napisałeś że realia są ponoć 100 razy gorsze?? Przede wszystkim gdzie?? W Polsce, w Rosji w czasach dzisiejszych, czy za czasów wojny...?? Z tego co wydedukowałem to w czasach dzisiejszych i u ruskich. Słyszałem wypowiedź jednego gościa co był, ale w Polsce i na pewno nie przeżył takich skrajności.
Pytam bo po prostu jestem ciekaw co jest gorszego od odsiadki obcokrajowca w rosyjskim więzieniu w jednej celi z człowiekiem, który może go zabić za chrapanie czy majaki senne (przynajmniej tak się wydawało na początku)
Co jakiś czas odbywa się walka, po której można zostać pobitym, martwym albo kaleką. Ten gość w karcerze był 3 albo 4 razy po kilka tygodni co może rzutować poważą chorobą psychiczną.

ocenił(a) film na 6
georgetj85

Mnie zafascynowalo, skad tylu obcokrajowców wzięło sie w więzieniu na rosyjskim wygwizdowie. Ale film - jak na kino akcji - niczego sobie. Mozna obejrzec i cieszyc sie tym, ze Van Damme gra jeszcze czasami w czyms, co daje sie ogladac.

ocenił(a) film na 4
gadd

NIE CIERPIĘ FILMÓW Z VAN DAMMEM,WSZYSTKIE DOTYCHCZASOWE FILKY Z JEGO UDZIAŁEM UWAŻAM ZA GNIOTY. TEN FILM NATOMIAST JEST.....NIEZŁY!! PIERWSZY W KARIERZE BELGA.NAWET JEGO GRA NIE RAZI JAK W POZOSTAŁYCH...OCZYWIŚCIE DO SKAZANYCH NA SHAWSHANK NIE MA NAWET CO PORÓWNYWAĆ,ALE MOŻNA OBEJRZEĆ,CO JUŻ JEST WIELKIM SUKCESEM REŻYSERA I VAN DAMME'A...