PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=650957}
2,3 51 tys. ocen
2,3 10 1 51047
1,3 34 krytyków
Smoleńsk
powrót do forum filmu Smoleńsk

Hit !! Wyśmienity film, dobra gra aktorska... ten montaż.
Film mi się bardzo podobał, idealnie przedstawił życie ludzi po tak brutalnym zamachu przez Rosjan. Warto iść do kina !!! Moja ocena 8/10

ocenił(a) film na 1
Gizmoss94

Zgadzam się w 100%. Może w końcu ludzie przejrzą na oczy

Gizmoss94

Żeby tylko ci Rosjanie cię nie dorwali za oskarżanie ich o cos czego nie zrobili .Ciekawe czy wtedy tez będziesz taki odważny w stawianiu zarzutów .

emigrant007

PO Próbuje wmówić Ci nieprawdę. Musisz zacząć myśleć samodzielnie, oglądać telewizje słuchać radia !

Gizmoss94

Tobie sekta smoleńska już wmówiła nieprawdę, w dodatku tak absurdalną, ze głowa boli, bo niby po co w ogóle Putin miałby to robić?

ocenił(a) film na 10
Marybelle

A po co Putin napadł na Gruzję? Dlaczego napadł na Ukrainę?
I dodatku wmawia, że żadnej wojny nie ma i nie było, bo to tylko siły samoobrony. A ty mu wierzysz. Ruscy są mistrzami propagandy...

Robinie z rodzin smoleńskich sekty, Obyś nie stracił nikogo bliskiego w ten sposób. Bo ich sytuacja jest naprawdę nie do pozazdroszczenia. Matka traci syna w katastrofie i po niedługim czasie jegomość Komorowski pełniący obowiązki prezydenta obarcza go publicznie za katastrofę i śmierć wielu ludzi. Twój syn nie żyje... Zabił prawie 100 osób... Wielki sukces, że tam matka nie popełniła samobójstwa i się po 8 latach jeszcze psychicznie trzyma.
Pamiętaj, że tzw "Sekta smoleńska" to ludzie a nie roboty. Jeśli przez rządy PO byli traktowani źle to musi w tym coś być. Bo dlaczego mieli by kłamać.

A ostre ataki i agresja na ten film tylko potwierdzają, że był bardzo potrzebny. Coś pęka... bardzo pęka... Aż pęknie.
Poza tym i tak był delikatny bo nie pokazał kłamstw Pani Kopacz i pustych przemów Komorowskiego o raz robienia nałogowego alkoholika z Prezydenta Kaczyńskiego przez Palikota i Niesiołowskiego. Nic straconego może powstanie jeszcze wersja serialowa, którą puszczą w TV - która Cię jeszcze bardziej wkur...

catrine1

Może i powstanie wersja serialowa ale na razie lepszy byłby prequel. Mógłby się na przykład zacząć jak Rosjanie produkują samolot i Putin w przebraniu robotnika montuje śrubę i ma wizję jak bomba wybucha na skrzydle, drobinki trotylu w zwolnionym tempie wpadają do środka zanim skrzydło uderzy w brzozę, żeby Gmyz miał o czym pisać. A nie sorry, przecież samolot nie uderzył w brzozę. Zapomniałem o tym trotylu, co go Putin zamontował. Jak się człowiek tego Laska nasłucha to potem głupoty w głowie. Dobrze, że akurat grzałem sobie parówki w mikrofali na śniadanie.
Pijuu bziuuu. Widziałem Czy leci z nami pilot to jakieś pojęcie o samolotach mam.
Jak by ten kurczę nazwać? Smoleńsk 1/2 - zdradzeni przed świtem?

ocenił(a) film na 1
brekolmic

HAHHHAHAHAA
10/10

ocenił(a) film na 10
brekolmic

żeś się rozpisał...
Nie ładnie posiadać 2 bliźniacze konta i sobie przytakiwać.
Mógłbyś odczekać przynajmniej 1 dzień, że niby to 2 osoby pisały z dwóch różnych kont o różnych porach. Albo wchodzić w jakąś polemikę.
Na jednym idiota z Pisu który się ośmiesza z każdym zdaniem, a na drugim prawdziwy Kod-owiec z którego mądrość wychodzi uszami.

Ostatnio oceniłeś wysoko film Nad Niemnem w którym główną role (jedna z głównych) zagrała jedna z ofiar katastrofy. Ale to tak na marginesie jakbyś nie wiedział. Choć ty wszystko wiesz... co Ci będę poglądy zmieniała jak Ci z nimi dobrze.

catrine1

po pierwsze, po polsku się mówi - ale się rozpisałeś.
Pod drugie, sądzi każdy po sobie. Zgadzam się, że posiadanie dwóch kont aby sobie przytakiwać i z sobą polemizować nie jest normalne. Skoro nie jest normalne, należy uznać to za dewiację umysłową. No ale jak wspomniałem, to Tobie taki pomysł przyszedł do głowy, sobie zatem świadectwo wystawiasz.
Zapytałbym jeszcze czy jestem bardziej idiotą z PIS czy Kod-owcem ale szczerze mówiąc wali mnie opinia osoby, która jakkolwiek pisząc w moim kontekście, używa epitetu - idiota. Zresztą akurat PIS to ostatnia rzecz, o którą można mnie posądzić - tym bardziej mam wywalone.
Po trzecie -ubódł Cię mój żart. Świetnie, taka była koncepcja. Napisałaś sporo nieprawdy. Ale jedna rzecz się zgadza. Kaczyński zabił prawie 100 osób, z tym, że nie Lech. Lech swoją niesamodzielność pokazał w 2005 roku po ogłoszeniu wstępnych wyników wyborów prezydenckich. Melduję wykonanie zadania panie prezesie. W Smoleńsku nie zameldował. W ostatnich minutach lotu padają cztery kluczowe dla tragedii, kwestie wypowiedziane przez osobę spoza załogi. Kolejno:
1. Prawda jest taka, że musimy to robić do skutku
2. Po my sły
3. Zmieścisz się śmiało
4. Siadaj, siadajcie
Major Pietruczuk w 2008 nad Gruzją był asertywny. Kaczyńscy z Gosiewskim go zniszczyli, wyzywali od tchórzy. Nie uszanowali odwagi człowieka, który przeciwstawił się naciskom. Lechowi Kaczyńskiemu i Gosiewskiemu los oddał to co im się należało za tamtą zniewagę. Wiesz kto był wtedy drugim pilotem? Protasiuk wiedział co go czeka jak nie wyląduje w Smoleńsku.
Kto mógł w kabinie wydawać rozkazy pilotom? Błasik. Na czyj rozkaz Błasik poszedł do kabiny pilotów, łamiąc procedury? Lecha Kaczyńskiego. Kto był władny nad Lechem Kaczyńskim, kogo słuchał zawsze i wszędzie? Jarosław.
Ostatnie słowo o Zakrzeńskim. Nad Niemnem to jedyna rola filmowa godna uwagi. W ostatnich latach życia odgrywał już tylko Piłsudskiego z okazji święta 11 listopada. Abstrahując od kontrowersji jakie wywołuje Piłsudski, nie wiem dlaczego moja ocena filmu Nad Niemnem miałaby mieć jakikolwiek związek z moją oceną katastrofy lotniczej pod Smoleńskiem???????
PS podaj proszę linka, gdzie Komorowski publicznie oskarża Jarosława K. o śmierć prawie 100 osób w katastrofie smoleńskiej i od tego zacznij aby wyjść na poważnego interlokutora.

Gizmoss94

Jaką TV pewnie publiczna twoim zdaniem .Zdziwię cie może ale nigdy żadnej władzy nie wierzyłem w to co obiecywala przed wyborami .Potrafie samodzielnie wyciągać wnioski z otaczającej mnie poltycznej rzeczywistości .Do czasu kiedy zobaczyłem na własne oczy zacietrzewienie zwolenników PiS którzy potrafili by nawet pobić kogoś kto osmiela się miec odmienne zdanie .Ci ludzie wierzą w jakies mrzonki które im się obiecuje czy są juz tak zindoktrynowani ? Kazda władza i to od lat przeciętnego obywatela ma głęboko w d...e .Licza się tylko ich interesy i interesy ich rodzin czyli tzw nepotyzm

emigrant007

O kurvości ! Już straszą ludzi pozwami od rusków

ocenił(a) film na 10
emigrant007

O proszę

/Skoro obejrzałeś ten film co Ci się w nim nie podobało.
Nic nie widziałeś poza plakatem ewentualnie zwiastunem. Mogę Ci zadać kilka prostych pytań dotyczących szczegółów w filmie. Na pewno dziś na nie nie odpowiesz.

Co jak co ale nikt koło tego filmu nie przejdzie obojętnie, u jednych budzi płacz u innych agresje.
Płacz u tych co oglądali a agresje u tych co nie widzieli i nie mają pojęcia o czym piszą./

Napisałam a ty mi nie odpisałeś tylko uciekłeś do innego fora. Kobiety się przestraszyłeś.

Gizmoss94

Marna prowokacja.

Gizmoss94

chłopie ale tak rzeczowo, odpowiedz na cztery pytania - kto dokonał zamachu, w jaki sposób dokonano zamachu, po co był zamach, co zyskał zamachowiec? Bez tego to stawiasz tezę bez odpowiedzi .

ocenił(a) film na 1
brekolmic

Kto? Nasi wschodni sąsiaedzi
Jaki? Trotyl, mówi Ci to coś?
Po co? Zeby pozbawić nasze państwo jedynego słusznego prezydenta - śp. Kaczyńskiego
Co zyskał zamachowiec? Władzę. Putin dogadał się z PO i rządzi nami zza kulis.

Taka jest prawda, lemingu

Grandziarz94

Nie ma sensu z nimi dyskutować. Jeżeli ktoś nie ma w sobie wartości chrześcijańskich, które są fundamentem naszego społeczeństwa to potem przymyka oczy na takie rzeczy jak ten oczywisty zamach czy inne wynaturzenia, które mają miejsce np. w Szwecji. Film został stworzony niskim nakładem finansowym a i tak może śmiało konkurować z przereklamowaną Idą. Fido dopiero się rozwija, a i tak pokazała w tym filmie naprawdę spory warsztat aktorski.

Ceglak17

Fido to nawet do reklamy w telewizji, która puszcza disco polo nie powinni dopuszczać. Drewno z dwiema minami.

Ceglak17

Fido dopiero się rozwija .....ha ha hab.Aktorka ktora ma 48 lat dopiero się rozwija.Moze tak ok .80-ki rozwinie się calkowicie.:D:D

emigrant007

w opisie filmu - młoda dziennikarka. Masz rację Emigrant007.
Swoją drogą Pani Fido robi karierę, że pozazdrościć. Została już asystentką Karola wózek golfowy Karskiego i doradcą w telewizji tzw. polskiej, Jacka myślałem, że mogę jechać sobie za konwojem Kurskiego.
W takim tempie to do świąt mamy zmianę premiera :)

Ceglak17

kolego Ceglak17 a jakie wartości są ściśle chrześcijańskie? Z Twojego posta rozumiem, że jeżeli ktoś umie poskładać fakty do kupy i nie wierzy w jakieś wyimaginowane zamachy to nie hołduje wartościom chrześcijańskim. Strasznie to pokręcona logika?
Jakie to wartości są ściśle chrześcijańskie i nie ma ich żadna inna religia, ateiści i agnostycy?

ocenił(a) film na 1
brekolmic

Miłość do bliźniego, życie wg Dziesięciu Przykazań Bożych, chodzenie do kościoła, rosół co niedziele

Grandziarz94

Przepraszam, ale nie mogę się opanować - pytałem Ceglaka17 a odpowiada inny mój interlokutor z tego forum. Masz dwa konta czy jak?
Co do wartości o których piszesz to zgoda. Wyznaję takie wartości, jestem ochrzczony a mimo to uważam, że nie było cienia zamachu i nie rozumiem co mają wspólnego wymienione wartości z wiarą w zamach.
No i pokaż mi jednego, który żyje według przykazań bożych.

ocenił(a) film na 1
brekolmic

Ja żyję.

Dobrze, niech pan Ceglak się wypowie w takim razie

Grandziarz94

Naprawdę jesteś przekonany, że żyjesz wg przykazań? Nie wątpię, że chcesz żyć ale zechcesz się odnieść do mojego postu z wczoraj gdzie konkretnie Ciebie pytałem? :

W jaki sposób został założony ładunek? Wschodni sąsiedzi? Kiedy założyli ładunek? Przed startem? lądowało jakieś komando po starcie? Lech Kaczyński jest najgorszym prezydentem w historii naszego kraju, nie miał żadnych szans na reelekcję więc po było go zabijać wraz z 95 innymi osobami? Putin z PO rządzi nami zza kulis???? Znaczy jak? Mówi PO jak ma głosować w parlamencie czy jak? PIS głosuje według wskazówek Putina?

Bo wiesz łatwo jest wyzywać od lemingów a gorzej rzeczowo odpowiedzieć.

Nota bene jak się ma Twoje 10 przykazań do nazwania mnie lemingiem tylko dlatego, że zadałem 4 niewygodne pytania, na które dotąd nie udzieliłeś odpowiedzi, w kontekście piątego przykazania? Czy nie mówi ono przypadkiem o zakazie gniewu i nienawiści a leming to przecież określenie pejoratywne.
To żyjesz według tych przykazań czy chciałbyś tylko tak żyć ale jak ktoś ma inne zdanie to już można zmieszać bezpodstawnie z błotem?

ocenił(a) film na 1
brekolmic

Tak, żyję według wszystkich przykazań.
Piąte nie jest o zakazie gniewu tylko "nie zabijaj", radzę poczytać Katechizm.
Mówiąc do Ciebie "lemingu" nie miałem zamiaru Cię obrazić tylko przywołać do rozsądku, byś zaczął samodzielnie myśleć, a nie powtarzał to co TVN Ci wmawia.

Ładunek został umieszczony na skrzydle. Kiedy, tego jeszcze nie ustalono.
Ś.P Lech Kaczyński nie miał szans na reelekcje? Radzę przypomnieć sobie sondaże sprzed kwietniowego zamachu.
Tak, Putin rządzi nami zza kulis. Wszystko odbywa się za pomocą służb specjalnych, ale jest to wiedza o której my, malutcy możemy pomarzyć.

Niech żyję Jezus Chrystus, Król Polski.

Grandziarz94

"Ś.P Lech Kaczyński nie miał szans na reelekcje? Radzę przypomnieć sobie sondaże sprzed kwietniowego zamachu."

Sondaż CBOS marzec 2010. Porównano szanse w wariancie kandydowania Sikorskiego 28% (wówczas L.Kaczyński 17%) i Komorowskiego 38% (wówczas L.Kaczyński 20%).

bazant57

Zgadzam się z wypowiedzią Panna Grandziarz94. Taki młody chłopak a tyle już wie o świecie :)
Powodzenia Panie Grandziarz94. Niech pan dalej walczy z lewactwem i z niewiernymi, trzeba ich uświadomić, ze to była sprawa Rosjan

Grandziarz94

Ile nielogiczności w jednej wypowiedzi .Ładunek został umieszczony na skrzydle a na pokładzie są ślady trotylu .To bez sensu.Putin rządzi PiS-em bo to oni są władzy za pomocą służb specjalnych.I jest to wiedza o której my maluczcy możemy pomarzyć.Chyba należysz do tych większych skoro posiadasz taka wiedze

ocenił(a) film na 1
emigrant007

Nie, ja też jestem malutki, bo nie znam szczegółów. Przecież tak samo było z zamachem 11 września. Myślisz, że to sprawa terrorystów?

Grandziarz94

kolego Grandziarz94 trochę elastyczności. Czy przykazanie szóste zakazuje Ci spać w hotelu? Nie? Jak to? Przecież to cudze łóżko.
Na tej samej zasadzie działa piąte przykazanie. Skoro wywołałeś Katechizm to zapoznaj się proszę z piątym rozdziałem Ewangelii wg Św. Mateusza i wróć na forum. Spodziewam się, że przyznasz mi rację czytając: każdy kto się gniewa na swojego brata, podlega sądowi. Kolega przeczyta co mówi wywołany przez Ciebie Katechizm o piątym przykazaniu, a potem poucza.
Ładunek został umieszczony na skrzydle. Logiczne, że chyba przed startem? Nikt nie widział tego ładunku? Przecież tam była cała generalicja Wojska Polskiego. Dlaczego ładunek odpalono tuż nad ziemią?
Lech Kaczyński nie miał żadnych szans na reelekcję. Wnioskuję po Twoim nicku, że miałeś wtedy 16 lat więc możesz nie pamiętać. Ja, cóż, pamiętam. Naprawdę nie wiesz dlaczego Kaczyński MUSIAŁ wylądować w Smoleńsku? Nie wiesz po co zabrał całe dowództwo Wojska Polskiego łamiąc wszelkie procedury i zasady zdrowego rozsądku? Odpowiem Ci. 10.04.2010 miał zacząć z hukiem swoją kampanię prezydencką. Nie było oficjalnych sondaży prezydenckich a w tych z 2009 poparcie oscylowało w okolicach 10-15%. Przegrywał nie tylko z niestartującym Tuskiem ale i Jolantą Kwaśniewską. Poczytaj sobie kolego o Twoim prezydencie:
http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/193987,Sondaz-Lech-Kaczynski-uczciwy-ale- zbyt-powolny
Sorry, że nie z TVN :) TVN wbrew Twojemu mniemaniu nie jest dla mnie jakoś najważniejszy.
Nie wiem jak mam skomentować słowa o Putinie. Wierzysz w to co mówisz? Że Kaczyńskim sterują służby specjalne? Kamiński znaczy się? Dlatego Duda wbrew prawu, ułaskawił Kamińskiego na polecenie Kaczyńskiego, przed prawomocnym wyrokiem, żeby Kamiński rządził Kaczyńskim poprzez Putina???????????????? Ogarniasz co napisałeś????
No i to ostatnie zdanie. Ostatnim Królem Polski był Stanisław August Poniatowski. Odsyłasz mnie po katechizmach to i ja Cię raz odeślę. Konstytucja RP. Słyszał kolega? Artykuł 1 (podkreślam słowo wszystkich) i Artykuł 25 (podkreślam - i inne związki wyznaniowe)

Grandziarz94

Najwięcej na zamachu zyskał pis. A Kaczyński był fatalnym prezydentem i nie miał szans na reelekcję.

ocenił(a) film na 1
White_Carnation

Chyba sam nie wierzysz w to co piszesz

Grandziarz94

Wierzę, bo tak było. W sondażach leżał i kwiczal, dlatego poleciał do Katynia, był to element jego kampanii wyborczej. Zresztą przedtem był w Katyniu tylko raz, też przy okazji kampanii.

White_Carnation

White_Carnantion jeżeli przy oglądaniu tego filmu góre wzięły w Twoim przypadku emocje związane z poglądami politycznymi, to nie dziwię się, że widziałeś tylko "dwie miny" Pani Fido. Polecam obejrzeć jeszcze raz ten film, na spokojnie i obiektywnie ocenić, a nie wstawiac "1" bo jest się za Tuskiem.

Ceglak17

Fido jest obrazą dla zawodu aktora, ale nie można się dziwić, w końcu jest konkubiną kuzyna prezesa, niejakiego Tomaszewskiego, który dostał w tym szajsie posadę konsultanta do spraw obyczajowych.

Grandziarz94

O kurcze samowybuchajacy trotyl .Do wybuchu trotylu potrzebny jest lont .Wg Macierewicza wybuchy byly co najmniej dwa.Co po dwóch wybuchach zostalo by z wnętrza samolotu ? A niektóre ciała byly w stanie nienaruszonym .Widocznie wyskoczyli tuz przed wybuchem .No chyba ze ktos odpalil bombkę jak samolot juz się rozawlil czyli niektórzy pasażerowie zostali po prostu sila zderzenia wyrzuceni na zewnątrz .Ale po co odpalać bombkę jak zbiorniki z paliwem sztuk 2 zdazyly juz eksplodować i odwalic cala robotę za terrorystów??

Grandziarz94

Gdyby chcial się pozbyć jak mówisz jedynego slusznego prezydenta to miał doskonala okazje w 2008 nad Gruzja .Wtedy nie miałby nawet problemu zrzucić winę u to cala na Gruzinów .A jednak tego nie zrobił tylko czekal 2 lata aż prezydent albo poleci albo nie do tego Smoleńska.Bo sam do konca nie wiedział czy tam lecieć

emigrant007

Przeczytaj jeszcze raz uważnie to co teraz napisałeś i zastanów się nad sobą...

Grandziarz94

opanuj nerwy - mówiłem, że rzeczowo. Trotyl powiadasz? W jaki sposób został założony ładunek? Wschodni sąsiedzi? Kiedy założyli ładunek? Przed startem? lądowało jakieś komando po starcie? Lech Kaczyński jest najgorszym prezydentem w historii naszego kraju, nie miał żadnych szans na reelekcję więc po było go zabijać wraz z 95 innymi osobami? Putin z PO rządzi nami zza kulis???? Znaczy jak? Mówi PO jak ma głosować w parlamencie czy jak? PIS głosuje według wskazówek Putina?
Jeżeli umiesz rozmawiać to rozmawiaj a jeżeli masz mnie wyzywać od lemingów to sobie daruj dyskusję. Do wymiany poglądów trzeba dorosnąć. Jeżeli nie umiesz szanować przeciwnika w dyskusji to sobie odpuść odpowiedź.

Grandziarz94

a jeszcze jedno ważne pytanie -wschodni sąsiedzi czyli to? Litwini, Białorusini czy Ukraińcy?

ocenił(a) film na 1
brekolmic

Wiadomo o kogo chodzi. Wyżej zostali już wspomniani

Grandziarz94

a na post powyżej nie masz odpowiedzi?
Zauważyłem ciekawą rzecz na tym forum. Tu są ludzie, który wiedzą, że 10 kwietnia była katastrofa samolotu spowodowana próbą lądowania w warunkach, które się do tego nie nadawały oraz grupa ludzi, którzy wierzą w zamach.
Ci wierzący, to jak zapytać o szczegóły to zaczynają coś pieprzyć o lemingach ale na pytania nie odpowiadają.
Czyli wierzysz, że zamach spowodowali wschodni sąsiedzi i nie byli to Litwini, Białorusini ani Ukraińcy. Czyli kto? Mniejszość portugalska na Litwie czy jak?

Grandziarz94

Ale moja prawda jest najmojsza flamingu :P

Gizmoss94

taaaa, zgadzam się z przedmówcą super gra, efekty itp... troszkę ustępuje anakondzie ale i tak jest nieźle, a poważnie sami oceńcie ;)

Bart_Bart

Ale byl zamach bo tak mówi prezes i minister MON.Najgorsze ze piszący tu i wierzący w zamach nie potrafią podać konkretnych dowodów ze maja racje .Im wystarczy zapewnik wyibraznia ministra który w przeciągu 6 lat miał juz okolo 1234 teorie

ocenił(a) film na 1
emigrant007

Pan Antoni ma kontakty w służbach, więc się na tym zna. A prawdę próbują zatuszować przez wmawianie mu wariactwa. Zupełnie jak z Korwinem-Mikke, którego poglądy ludzie docenią jak już będzie za późno.

Grandziarz94

Ma kontakty ze służbami fakt .Szczegolnie z jedna z dziedzin w Sluzbie Zdrowia :D

ocenił(a) film na 2
Gizmoss94

Za temat daję mocne 8/10, bo ludzie się wciąż wkręcają

nikike

Ludzie są po prostu teraz ślepi i tyle. Kiedyś niemcy chodzili z owczarkami niemieckimi by zaszczuć nasz biedny naród teraz my będziemy potrzebowali tych psów ale w celu żeby nas przeprowadziły jak tych niewidomych na otaczające nas zło. Obudzicie się z przysłowiową ręką w bidecie.

Ceglak17

Tobobudzicie się bylo do zaslepionych fanatyków PiS ? Ja caly czas mam oczy otwarte i mino przekroczonej (to prędkość nie wiek) nie potrzebuje jeszcze okularów