PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=650957}
2,3 51 tys. ocen
2,3 10 1 51047
1,3 34 krytyków
Smoleńsk
powrót do forum filmu Smoleńsk

Ciekawy jestem czy osoby, które oceniają film na 1 czy na 2 faktycznie go obejrzały :)

ocenił(a) film na 1
markus092

Nie. Ale mała korekta. To coś to nie jest film, tylko żałosna propagita ;)

Ryloth

Nawet nie propaganda tylko zwykla bezmyslna prowakacja żeby sklocic jeszcze bardziej naród

ocenił(a) film na 1
emigrant007

Owszem. W każdym razie to nie jest film i o to mi przede wszystkim chodziło :)

ocenił(a) film na 1
emigrant007

O przepraszam. To jest prowokacja jak najbardziej przemyślana i zaaranżowana, proszę tu nie pisać o bezmyślności.

emigrant007

aha dlatego są KODy itd.? ;) kto skłoca to my wiemy znaczy my z IQ wysokim. no przeciez nie Kaczynski skloca odrzzcajac np. imigrantow?

ocenił(a) film na 1
Freddie

Kaczor skłóca propagując idiotyczne teorie o zamachu, dążąc do dyktatury (w sumie już jest, pozostały jedynie do przejęcia sądy) oraz chcąc wyrobić sobie monopol na rację czy fałszując historię, nie mówiąc już o takich kwiatkach jak złote medale dla jakiegoś noname'a, atakowanie powstańców i przypominanie o tym nieszczęsnym smoleńsku przy każdej możliwej okazji, jakby była to najważniejsza data w historii Polski. Wystarczy? A to tylko wierzchołek góry lodowej.

Ryloth

przejecia sądy? mówisz o tych bezkarnych sedziach co przez 25 lat byli sa UKŁADEM? poczytales chociaz co mowili na tzw KOngresie i kto mowil ludzie bez wyrokow?

np. sedzia ktory zabil przechodnia uniewinniony a na dodatke pozwal rodzine zabitego ze zniszczyl mu samochow?

a TW co 3 sedzia obecny w Polsce? to nie forum polityczne ale trzeba byc IDIOTA zeby nie wiedziec

ocenił(a) film na 1
Freddie

Oczywiście, że wśród sędziów są układy. Tylko że na razie to oni próbują jeszcze obronić się przed kaczorem i jego żądzą władzy, a powstrzymanie tego kurdupla jest dla mnie ważniejsze. Jeżeli kaczor, macierewicz i inni szaleńcy odejdą z polityki, to niech się wtedy biorą za sędziów. Układy są mniej groźne niż obsesja kaczora i zagorzałych pisiorów.

Nie odniosłeś się do pozostałych zarzutów.

Ryloth

"Tylko że na razie to oni próbują jeszcze obronić się przed kaczorem i jego żądzą władzy"

o czym Ty pier...? wiesz co to był PRL? Ty chyba nawet 18 lat nie masz...

wlasnie ow Kaczor chce zniszczyc te uklady. to chyba dobrze? bo poprzednicy nie chcieli niszczyc ukladow wiec?

ocenił(a) film na 2
Freddie

Kaczor chce zniszczyć układ? Przecież w Magdalence siedział jego brat, a jego ojciec był beneficjentem komuchów.

pikus1988

a Ty jak siedzisz w Kosciele to TY odprawiasz msze czy ksiadz? kto ma do tego "wladze"?

to ze tam byl to nie znaczy ze MIAL PRAWO glosu? rozumiesz?

ocenił(a) film na 2
Freddie

Jak siedzę w Kościele to mogę w każdej chwili wyjść, Kaczyński siedział tam jako delegat techniczny FIFA i tylko się przyglądał? Wałęsa pewnie zakneblował mu usta i w ogóle wzięli go tam siłą.
Rajmund Kaczyński natomiast dostał państwową posadkę bo komuna lubiła byłych AK-owców.
Polskie litery zabrał ci Tusk?

ocenił(a) film na 1
Freddie

Psychopaci są gorsi niż wszelakie układy.

Ryloth

"Jeżeli kaczor, macierewicz i inni szaleńcy odejdą z polityki, to niech się wtedy biorą za sędziów"

a kto ma sie brac za tych sedziow jak NIKT NIE CHCIAL i NIE CHCE!? Tylko PIS

ocenił(a) film na 1
Freddie

Tylko pis może się wziąć, bo tylko pis jest w rządzie, lol. Najpierw trzeba wywalić z polityki niebezpiecznych szaleńców, a dopiero potem układy.

Ryloth

ale czy Ty nie zrozumiales ze oni sa "szalencami" w opinii tych ktorzy chca by UKLAD TRWAL? dlatego wmowoniono takim jak Ty ze sa.

co niby takiego zrobili SZALONEGO? 3 2 1 start jedziesz... KONKRETY

ocenił(a) film na 1
Freddie

Szalone akcje macierewicza:
-kretyńskie teorie o zamachu
-apel smoleński na każdej uroczystości, czyli robienie ze zwykłej katastrofy najważniejszej daty w historii Polski
-mianowanie na doradcę nastolatka i wręczenie złotego medalu młodziakowi, który nic jeszcze nie osiągnął
-wspieranie patologicznej ONR
-konfliktowanie się z ruskimi

Szalone akcje kaczora:
-brak elementarnego zrozumienia zasad finansów i ekonomii (czyli pieniądze mają być nawet jak ich nie ma, a efekty w gospodarce mają być widoczne od razu)
-dążenie do dyktatury, łamanie zasad demokracji
-brak odwagi do zajęcia stanowiska premiera i pociąganie Szydło oraz Dudy za sznurki
-fałszowanie historii
-eliminowanie opozycji w partii
-monopol na rację, nieakceptowanie jakiejkolwiek krytyki
-również dążenie do konfliktu z ruskimi, a do tego z UE.

Tych psychopatów należy w taki czy inny sposób usunąć z polityki i dopiero wtedy zabierać się za układy. W pisie są osoby rozsądne, ale przez takich szaleńców na czele niczego nie zmienią.

Ryloth

UE popiera Turcję Erdogana. W wiezieniach siedza tysiace sedziow bez wyroku.

;)

ocenił(a) film na 1
Freddie

Tak myślałem, że nie ustosunkujesz się do mojego postu. W końcu ludzie podążający za pisem są lemingami ;p

Ciekawe co UE może zrobić w Turcji, skoro Turcja nie jest w UE i nie liczy się z niczyim zdaniem ;p

Ryloth

problem w tym że nie trybisz tego jak dzis jest WIELKA DEBATA o PL i zgadnij kto na niej jest a kogo nie ma to raz.

dwa. Kaczynski chce z Ziobrem zrobic porzadki w sadach tego boja sie sedziowie bo co drugi ma teczke itd. to jest zle ze chca rozwalic uklad?

ocenił(a) film na 1
Freddie

No i jest debata. Nie bez powodu.

Szaleniec chce robić porządki w sądach... Czy to nie brzmi kuriozalnie?

Ryloth

no ale wlasnie TYCH porządkow nie ma! o jakich Ty porzadkach mowisz? o tych sprawach ciagnacych sie latami? o tych przekupnych sedziach o tych ktorzy sa bezkarni? o czym Ty mowisz? jaki porzadek?

ocenił(a) film na 1
Freddie

Ty jesteś jakiś tępy? Sam użyłeś słowa "porządek". A ja tylko mówiłem, że za sędziów zabiera się szaleniec, co niczemu dobremu nie wróży.

Ryloth

no to napisalem.

trzeba zrobic porzadki bo trwa UKLAD a Kaczynski jest nazywany szalencem bo chce ten UKLAD rozwalic. nic po za tym. gdyby Kaczynski nie chcial nic robic z sadami nazywany bylby kolega. czaisz?

Ryloth

Szalone akcje macierewicza:
-kretyńskie teorie o zamachu
przypadkowo robizl sie samolot z generalami, przypadkowo nie zrobiono miedzynarodowego sledztwa, przypadkowo POLAK zaufal RUSKOWI, przypadkowo Polska od czasow II WS stracila najwiecej generalow, przypadkowo gineli ludzie ktorzy cokolwiek wiedzieli o Smolensku!
0-1

-apel smoleński na każdej uroczystości, czyli robienie ze zwykłej katastrofy najważniejszej daty w historii Polski
ciaglosc historii nie ma nic z szalenstwem. postkomuna i opozycja chce by zapomniano o Smolensku stad ten kwik. 0-2

-mianowanie na doradcę nastolatka i wręczenie złotego medalu młodziakowi, który nic jeszcze nie osiągnął
no wlasnie osiagnal za co zostal nagrodzony ale to nadal nie ma nic wspolnego z szalenstwem 0-3

-wspieranie patologicznej ONR
patologia bo tak Ci TVN wmowil? ONR NZS jejku co to ma z szalenstwem? 0-4

-konfliktowanie się z ruskimi
jprdl mamy sie bratac z nimi? jest agentura z Łubianki? kto tu jest szalencem? poza tym NIKT sie nie konfliktuje 0-5

Szalone akcje kaczora:
-brak elementarnego zrozumienia zasad finansów i ekonomii (czyli pieniądze mają być nawet jak ich nie ma, a efekty w gospodarce mają być widoczne od razu)
ze niby co? o czym bredzisz? konkret? czytales wskazniki po pol roczu? gospodarka idzie w gore. 0-6

-dążenie do dyktatury, łamanie zasad demokracji
konkret. czy ktos Ci czegos zabrania? za PO zatrzymywano autokary by nie mogly dojechac do Wawy 0-7

-brak odwagi do zajęcia stanowiska premiera i pociąganie Szydło oraz Dudy za sznurki
co to ma wspolnego z szalenstwem? 0-8

-fałszowanie historii
:D:D:D 0-9

-eliminowanie opozycji w partii
rozumiem ze seryjny samobojca taki jak za PO ws WSI dzialal?? o czy bredzisz 0-10

-monopol na rację, nieakceptowanie jakiejkolwiek krytyki
monopol na racje by Polska byla Polska 0-11

-również dążenie do konfliktu z ruskimi, a do tego z UE.
UE ktora za kilka lat padnie? tej UE ktora POPIERA Erdogana? bredzisz 0-12

w 12 pkt probowales udowodnic tezy tylko cos nie wyszlo iscie rodem z TVNu ;)

moze powiesz ze ONR pobil KOD gdzie dziestaki zdjec udowodnily klamstwo Szumledy i Kijowskiego?

ocenił(a) film na 1
Freddie

Ty jesteś jakiś ograniczony. Jak można być takim "lemingiem"?

Jak Lech chciał koniecznie lecieć na obchody Katynia mimo że nie był zaproszony i pozapraszał tylu ludzi do jednego samolotu, to nic dziwnego, że to największa katastrofa, w której zginęło tylu państwowych oficjeli. Ktoś w samolocie (czy to pilot czy pasażer) podjął decyzję, by lecieć pomimo złych warunków i to jest główna przyczyna wypadku, a nie żadne bzdurne teorie o zamachu, w które tylko idioci i mohery wierzą (kim zatem jesteś?). Do tego dołożyła się niekompetencja ruskich w wieży kontrolnej. Czy da się ustalić, kto w samolocie wydał decyzję o kontynuowaniu lotu we mgle? Nie wiadomo.

Katastrofa smoleńska ma swoje obchody i w ich trakcie jakoś nie wspomina się żołnierzy poległych w II wojnie światowej... Wystarczy, że są miesięcznice. Innych uroczystości historycznych nie ma potrzeby brukać tym bzdurnym apelem, bo to kompletny brak szacunku.

Jakie są zasługi Jannigera i Misiewicza?

ONR nawiązuje do radykalnej (faszystowskiej) organizacji, która w II RP została ZDELEGALIZOWANA. Samo słowo "Radykalny" już mówi samo za siebie.

Po co konfliktować się z kimś znacznie silniejszym, jeśli nie mamy 100% wsparcia, jesteśmy pierwsi do ataku i do tego pozostajemy w złych relacjach z Zachodem, także dzięki rządowi?

Czy ja mówiłem o złym stanie naszej gospodarki czy o niekompetencji kaczora? Kaczor wzywał Szałamachę i rugał go, żeby nie tłumaczył się brakiem kasy. Jak widać dla szaleńca nic nie znaczą argumenty o tym, że pieniędzy nie da się stworzyć z niczego. Z kolei do Morawieckiego ma pretensje o to, że jego plan nie przynosi natychmiastowych efektów... Co za typ.

Łamanie Konstytucji to łamanie demokracji. Głosowanie na dwie ręce to łamanie demokracji. Akcje Kuchcińskiego z posłami opozycji to łamanie demokracji. Zobaczysz czy za 3 lata oddadzą władzę i wtedy już nie będziesz się śmiał.

A to, że boi się odpowiedzialności i wysyła swoje marionetki.

Kaczor usuwa każdego, kto odważy się powiedzieć coś niepochlebnego o jego akcjach (ostatnio jakiegoś europosła z pisu)

Nikt nie ma monopolu na rację. Kaczor się kiedyś za te swoje bezczelne kłamstwa (zwłaszcza te o Smoleńsku) doigra. Jak nie za życia, to po śmierci.

No tak. Ponieważ UE krytykuje pis, to jest zła. Widać, że o polityce międzynarodowej masz takie pojęcie jak przeciętny bywalec monopolowego. Tylko kompletny idiota (lub szaleniec) konfliktuje się jednocześnie z wrogiem i własnymi sojusznikami.

emigrant007

Ale nawet film propagandowy trzeba umieć zrobić. Reni Riefenstahl była pupilką Adolfa i robiła na zamówienie NSDAP filmy pt. "Triumf Woli" i "Olimpiada"- ale obydwa- mimo oczywistych propagandowych założeń broniły się od strony warsztatowej a nawet artystycznej, zdobywając jakieś tam uznanie także za granicą. A tu? Zrezygnowano z pokazów dla prasy w obawie przed negatywnymi recenzjami, na antenie jedynki Czabańskiego niemal wprost przyznano, że to pod każdym względem bardzo słaby film. Więc jeśli nawet sami apologeci przyznają, że to cenizna to strach na to iść nawet.

Ryloth

Przecież to peoskie przygłupy od skakania gówno z resztkami mózgu się zmieszało. Ciemniaki wychowane na tvn.

ocenił(a) film na 1
malone_lu

Pomijając to, czy ktoś jest za pisem czy po, to tylko idioci będą wierzyć, że w Smoleńsku był zamach.

Ryloth

A dlaczego? Czy ktoś tam zrobił rzetelnie jakiekolwiek badania ? Jak można wyciągać wnioski na podstawie zdjęć czy KOPII taśm. Ja nie wiem czy był zamach czy go nie było. Ty wiesz, gratuluję wiedzy. Widziałeś w jaki sposób badano wrak samolotu,kótry rozbił się w Lookerbe , pewnie nie każdy najmniejszy kawałek oznaczono opisano, sfotografowano i ułożono w olbrzymiej zadaszonej hali. U nas Lasek (opłacany przez ryżego ) na podsawie kilku fotek może jednej czy dwóch wycieczek wie już wszystko. To śledztwo to jak splunięcie polskiemu społeczeństwu w twarz, bezczelność i chamstwo. Jesteś ignorantem albo dzieciakiem którego byle tvn ogłupia. Dorośniesz może zmądrzejesz .... albo i nie.

malone_lu

Biedny. Porównujesz katastrofę samolotu amerykańskiego na terenie USA do samolotu polskiego w FR. Oddanie ciał, kwestia wspólnego śledztwa, ujawnianie jakichkolwiek dowodów i informacji- to wyłącznie dobra lub zła wola FR. Zgodnie z wszelkimi konwencjami śledztwo w sprawie wypadku przeprowadza policja na terenie kraju w którym doszło do wypadku. Jeśli mój znajomy Polak rozwalił się w Austrii, to śledztwo w tej sprawie przeprowadza policja austriacka, łącznie z zatrzymaniem wraku do ekspertyzy, przesłuchaniami itp.

bartekb10

A tutaj sprawa jest prosta jak drut. Lądowanie we mgle mimo ostrzeżeń i klops.

bartekb10

kolega nie wie co to sledztwo miedzynarodowe ;) TUSK NIE CHCIAL pytanie dlaczego Polak zaufal RUSKIEMu? No kurde jak to mozliwe? co?

ocenił(a) film na 1
malone_lu

No ja nie mogę po prostu uwierzyć, że ludzie mogą być tak zindoktrynowani przez moherów i pisiorów. Pilot miał wybór - albo lecieć na docelowe lotnisko i ryzykować albo polecieć na zapasowe, wskazane przez ruskich, ale wtedy delegacja z pewnością spóźniłaby się na uroczystość. Niczego nie sugeruję, ale winę za wypadek ponosi ktoś z samolotu, kto podjął decyzję, by w takich warunkach ryzykować lądowanie na tamtym lotnisku oraz kontroleszy ruscy, których niekompetencja też przyczyniła się pośrednio do KATASTROFY.

Co do TVN, to dwie rzeczy. Na pewno TVN > TVPiS, Republika i wszystkie stacje propisowskie. Najbardziej szkoda mi TVP, bo od zawsze ją oglądałem i ceniłem profesjonalizm tamtejszych dziennikarzy, których bezczelnie pozwalniano, a Wiadomości nie polegały na ciągłym podkreślaniu jaki to rząd jest wspaniały, a jaka to opozycja jest zła. Po programie z reguły pojawiali się politycy obu oocji, którzy mogli wyrazić swoje zdanie, a teraz albo przychodzi ktoś z rządu albo jacyś "eksperci", którzy mają potwierdzić wersję pisu. Szkoda. A po drugie, to niestety nie oglądam TVN, bo o 18:50 jest "1 z 10", a ten teleturniej akurat cenię :)

Ryloth

Ale ciekawe jest to przeświadczenie wśród miłościwie nam panujących, że jak ludzie nie oglądają Lisa to zaraz będą oglądać Wildsteina, Pospieszalskiego.

ocenił(a) film na 1
bartekb10

Nie wiem, żadnego z nich nigdy nie oglądałem i nie zamierzam.

ocenił(a) film na 2
malone_lu

pokazać ci zdjęcie tego jak przechowywano wrak z Lockerbie? http://i.imgur.com/yhxweVu.jpg Coś te skrupulatne i bardzo dokładne badanie nijak się ma do tego co tu widać.
Pisać, że Lasek wie wszystko na podstawie dwóch wizyt i zdjęć jest niepoważnym. Niemniej bardzo zabawny jeśli weźmiemy pod uwagę na jakim materiale pracowali eksperci Antka i ile wizyt mieli oni okazję odbyć do Smoleńska. Zacytuję ciebie bo zdanie to idealnie opisuje kim jesteś: " Jesteś ignorantem albo dzieciakiem którego byle tvn ogłupia. Dorośniesz może zmądrzejesz .... albo i nie."

pikus1988

Lockerbie obejrzyj sobie zdjęcia głupi chłopcze. http://static.frazpc.pl/board/2012/04/f79aad3ff5a09e44.jpg https://www.google.pl/search?tbm=isch&tbs=rimg%3ACcqvlQy6pI7OIjjOr_1q7HBVVLR lq9B5mZ5MTRlsXtkoaKrtNZIZ8dcNDoVl4BCAyFeWGGnABCus-b_1OmCM8HcDY6FioSCc6v-rscFVUtE csyyAzHKydAKhIJGWr0HmZnkxMR6ivtHplcHDkqEglGWxe2ShoquxHfwivJqDywrioSCU1khnx1w0OhE YlKgVvlYkLjKhIJWXgEIDIV5YYRs03K-qUxqVcqEgkacAEK6z5v8xEKo8wileFogSoSCaYIzwdwNjoWE UGXF5bJH0Ba&q&bih=919&biw=1680&ved=0ahUKEwjXyIuZ6YbPAhXIEywKHbx3 BMwQ9C8ICQ&dpr=1 ,Zal mi takich przygłupów. Skoro pracowali na gównianym materiale to jak można jakiekolwiek wnioski wysuwać ?

ocenił(a) film na 2
malone_lu

Moje zdjęcie też pokazuje jak wyglądało składowanie części wraku z Lockerbie.
Nie wiem co ma na celu wrzucanie zdjęcia z rekonstrukcji wraku, przecież tego nie robi się nawet w 1/10 badanych spraw. A rekonrtukcja wraku z tamtego zamachu miała jedynie na celu wskazanie gdzie znajdowała się bomba, bo o zamachu mówiono od momentu gdy piloci lecący na tym korytarzu powietrznym informowali o widocznym wybuchu jednego z samolotów niedaleko nich.
Przygłupow szukaj w rodzinie. Rozumiem, że obronić badań "ekspertów" Macierewicza nie potrafisz, ale pisać bzdury o dwóch wizytach Laska już tak.

pikus1988

Próżny Twój trud, on ma swoją prawdę. Bziuuuuuuuuu!!!!!

Ryloth

nie pytałem czy to propaganda czy nie oraz czy ten film jest faktycznie dobry czy zły tylko o to czy ktoś oglądał ten film zanim go ocenił ? ciężko odpowiedzieć ?

ocenił(a) film na 1
markus092

Owszem, pytałeś. A ja muszę sprostować twoje pytanie i uświadomić ci, że "Smoleńsk" nie jest filmem i dlatego nie obowiązują go zasady dotyczące filmów. Czyli, krótko mówiąc, "Smoleńsk" obrywa jedynkami za to, że jest propagandą, do tego kiepsko wykonaną, co nawet na TVPiS mówili, także sami się zaorali.

Ryloth

jesteś ułomny ? nie stwierdzam pytam

co kolwiek by to nie było jest to obraz nagrany kamerą z fabułą prawdziwą czy nie i aktorami więc jest to film dlatego pytam czy ktoś kto dał 1 w ogóle to oglądał ?

ocenił(a) film na 1
markus092

Film to film. Propaganda to propaganda. Jeśli lubisz propagandę, możesz dać nawet i 10, nie moja sprawa. Ja jej nie znoszę i nie będę podnosić do rangi filmu. Zresztą nawet gdyby i podnieść, to ocena by się nie zmieniła, bo same walory filmowe też są słabiutkie.

Ja natomiast zapytam, czy umiesz posługiwać się językiem polskim, bo mam takie wrażenie, że są z tym u ciebie problemy.

markus092

natomiast ja jestem ciekawy tego, czy osoby dające maksymalną ilość gwiazdek robią to z czystym sumieniem kinomana, czy podług nowych wytycznych ze stołecznego ośrodka "walki z komuną"

carol_the_cat

To nie jest walka z "komunią" tylko poparcie dla jedynej wersji tej katastrofy ktora od 4 lat z uporem maniaka forsuje jeden nawiedzony minister

emigrant007

obecnie nie jeden, chciało by się uściślić.

A co do osławionej "walki z komuną" - to hasło przyświeca obecnie panującym nieszczęśliwie nie-internowanym, jak i młodej gawiedzi, która za czasów nie-internowania tych pierwszych, w ramach walki z prlem mogła co najwyżej pacnąć draskę w pieluchę. A z kim się walczy "Smoleńskiem"? Z postkomunistycznym "układem" krytyków filmowych, koterii festiwalowych, które wyrosły na chorej komunistycznej glebie, a nie na dwudziestopięcioletniej, zdrowej tkance, która o "Smoleńsku" złego słowa nie powie. Wszak liczą się intencje, a nie poziom artystyczny. Tym Smoleńskiem otwieramy oczy niedowiarkom. I tak dalej. Nowa Sztuka Narodowa to naprawdę zabawny orzech do analitycznego zgryzienia.

carol_the_cat

Przecież najlepiej byloby przyjąć wersje o katastrofie spowodowanej czynnikami na które nikt nie miał wpływu .Ale nie najpierw chce się zrzucić winę na kontrolerów lotu ze Smoleńska.Nie wypaliło bo zapomniano o czarnych skrzynkach z Jaka .Nie kontolelerzy ?,No to zamach i to 1000 m od płyty lotniska ze sztuczną mgla na dodatek.Piloci zamiast odlecieć pchają się w ta mgle jak baranki prowadzone na rzez .Przeciez wiedzieli ze te bomby miały być odpalone w tym miejscu .A serio po co się tworzy takie teorie o zamachu .Moze z prawdą ktora niektórzy znają zbyt ciężko się żyje i szukają swoistego katharsis. ?

emigrant007

Zapomniałeś jeszcze o meaconingu, dobijaniu rannych którzy rzekomo przetrwali wypadek i zmowie Tuska z Putinem.

ocenił(a) film na 1
carol_the_cat

Co ty wiesz o filmie? Twój umysł spowija mgła efektów specjalnych, którymi karmią dzisiejszego widza. Wróć kiedyś lub pozostań w labiryncie Transformersów i nigdy nie znajdź nici Ariadny, która prowadzi do fenomenalnych dzieł.