PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=650957}
2,3 51 tys. ocen
2,3 10 1 51047
1,3 34 krytyków
Smoleńsk
powrót do forum filmu Smoleńsk

Zastanawiam się, czy w Stanach też były takie kłótnie, wyzwiska itp, po filmie JFK, gdzie też film pokazuje uwiarygodnioną teorię spiskową, iż Kennedy'ego kazali zastrzelić ludzie z najwyższych szczebli władzy. Jak to tam zostało przyjęte? Konia z rzędem jak ktoś mi odpowie.

ocenił(a) film na 1
mondeo117

Wiesz, film wyszedł 28 lat po zabójstwie. Wuj już wtedy kogo obchodziło kto go zastrzelił. Sądzę że nikt nie będzie miał problemu z filmem Smoleńsk nakręconym w 2040 AD.

rozkminator

masz rację

mondeo117

Były. To był wielki skandal. Garisson zawsze był przedstawiany jako świr, a tymczasem Stone zrobił z niego bohatera. Co ciekawe, Stone już na zawsze został wierny "świrom", samemu zresztą nim zostając.
Zobacz sobie jego serial dokuemtnalny http://vod.pl/seriale/historia-stanow-zjednoczonych-wedlug-olivera-stonea/qk8q2l c

Po prostu przygoda intelektualna, którą nie można zbyt poważniej traktować.

korporant

Nowa definicja
Świr- osoba uznana za niewygodną, mieszająca w idealnym świecie zawsze wiarygodnej i uczciwej prasy. Wystarczy nie zgodzić się z prawdą uznaną przez "autorytety" jaką objawioną by stać się świrem.

Może jest świrem totalnym a może zna prawdę i próbuje ja nam pokazać. Tego raczej już się nie dowiemy. Ale rzucanie takich haseł jak bycie chorym psychicznie zostawiłbym komuś bardziej obeznanemu w tematyce psychiatrii aniżeli tobie.
Dla mnie liczy się to hasło: poszukiwanie prawdy jest warunkiem wolności

ant887

Nie o to mi chodziło.

ant887

Naucz się czytać ze zrozumieniem. Z treści jasno wynika, że świr to osoba która podważa fakty i żyje we własnym wyimaginowanym świecie, tak jak zresztą zwolennicy zamachu.

Szejku

Aha czyli na Kennedego nie było zamachu?
To ty naucz się czytać ze zrozumieniem. Pisaliśmy o JFK a nie o Smoleńsku.
Garrison może i mija się z faktami ale komisja Warrena to kompromitacja wymiaru sprawiedliwości i to już obecnie wszyscy wiedzą, nie tylko grupka świrów tępo wierzących w każdy spisek. Chodzi o rzetelne przedstawienie faktów i udowodnienie winy. Liczba ran w ciele Kennedego i niemożliwość wystrzelenia 3 celnych strzałów z tego karabinku snajperskiego w tak krótkim czasie tylko potwierdzają że strzelców było co najmniej dwóch. A 2 osoby to już spisek a nie zamach pojedynczego świra.
Dla mnie świr to osoba, która ślepo wierzy we wszystko co jej w tv podadzą na tacy

ant887

Zwolennicy zamachu w Smoleńsku. Czytaj ze zrozumieniem. Ok, napisali ci w książce, że ziemia jest okrągła, a ty w to ślepo wierzysz, świrze. :D

Szejku

Marny argument z tymi książkami. Czyli każda książka dostępna w księgarni jest źródłem wiedzy niepodważalnej. Poza tym Ziemia to geoida zasadniczo, więc poczytaj jeszcze trochę a nie tylko tvn i teletubisie.
I do k.... nędzy pisaliśmy z użytkownikiem korporant o Garrisonie, Stonie i JFK a ty wyjeżdżasz z Smoleńskiem. Najpierw naucz się czytać a potem naucz się czytać ze zrozumieniem

ant887

Jaka genoida? Widzę, że wierzysz we wszystko co usłyszysz świrze!

mondeo117

http://film.onet.pl/recenzje/jfk-fakty-bujdy-traumy-i-oliver-stone-recenzja/vs2l y - to sobie przeczytaj. To tak w skrócie

korporant

dziękuję za link.

ocenił(a) film na 1
mondeo117

Podstawowa różnica jest taka, że "Smoleńsk" jest filmem opłaconym i zrealizowanym na zlecenie polityków, którzy dla własnych korzyści, promują teorię zamachu. Innymi słowy jest to czysta indoktrynacja polityczna, jak za czasów najgłębszej komuny.

"JFK" nie miał takiej politycznej otoczki, był po prostu stworzony przez filmowców dotkniętych tym wydarzeniem, i mimo iż również mijał się z faktami i wzbudzał kontrowersje, nie polaryzował tak skrajnie społeczeństwa jak jest to w tym przypadku

medikoo

no właśnie dla tego się zastanawiałem jak to tam było, szczerze powiedziawszy to miałem nadzieję, że mieli podobnie, wtedy przynajmniej mógłbym powiedzieć, że takie podziały to tylko polska specjalność, z drugiej strony powyżej koledzy (koleżanki) mają rację, film był dużo później nakręcony niż samo zajście zaszło no i fakt nie był opłacony bezczelnie przez jedynie słuszną partię.

mondeo117

to nie tylko polska specjalność, miało być w poście powyżej

ocenił(a) film na 2
medikoo

Różnica jest też taka że Smoleńsk to raczej wyczerpująco wyjaśniona katastrofa, do tego publicznie. Natomiast w przypadku JFK masa dokumentów jest utajnionych, a o przygotowaniach Oswalda do zamachu nie wiadomo chyba zbyt wiele.

nikike

To prawda. Gdyby tak nakręcili film o WTC np. że Bushu kazał wypirzyć te dwie wierze to i tak podejrzewam, że Amerykańce aż tak by sobie do gardeł nie skakali.

mondeo117

Teraz na czasie są morderstwa i gwałty dokonywane przez Clintonów - książkę można na legalu kupić w każdej księgarni i nikt nikogo nie wyzywa. Prawdziwa wolność słowa.

nikike

Hmm, śmierć JFK widzimy na filmiku nakręconym na żywo przez świadka a ze Smoleńska co mamy ?

ocenił(a) film na 2
Jordan66

Wiadomo jak wyglądało samo morderstwo, nie wiadomo raczej jaka była droga Oswalda do tego.
Ze Smoleńska mamy np. bardzo jednoznaczne stenogramy.

nikike

A spisywałeś sam te stenogramy własnoręcznie i dasz sobie rękę uciąć, że z oryginałów ?
One znikły na kilka dni i były tylko do dyspozycji Rosjan, którzy mogli z nimi zrobić co chcieli, a potem łaskawie naszym śledczym pozwolili je przesłuchać na amatorskim sprzęcie. Do dziś też oryginałów nie mamy.

W przypadku JFK mamy pewność, dzięki zapisowi kamery że doszło do morderstwa* - najpierw więc i w przypadku Smoleńska ustalmy co się tak naprawdę stało i dopiero potem szukajmy "Oswalda".

*chociaż kiedyś czytałem, że to nie JFK jechał tą limuzyną a kukła-robot z wosku - i nikt nie dostawał sraczki nawet po takiej teorii - pełen szacunek do autora.

ocenił(a) film na 2
Jordan66

Nie mówię o tekstowych stenogramach, mówię o nagraniach dźwiękowych które upubliczniono. No chyba że to też jest spreparowane, ale z taką tezą to ciężko byłoby dyskutować xD

nikike

A słyszałeś na tych nagraniach, zgodnie z oficjalną wersją, trzask łamanych drzew, gałęzi, dartej blachy, wycie silników itd ?

ocenił(a) film na 2
Jordan66

Posłuchaj sobie sam
http://www.tvn24.pl/niepublikowane-nagrania-z-kokpitu-tu-154m,634833,s.html
Jak wybuch to nie brzmi, zresztą eksperci którzy badali nagrania mówili to samo.

nikike

A ci eksperci dopasowali to czasowo do stenogramów, parametrów lotu ?

ocenił(a) film na 2
Jordan66

W końcu są ekspertami.

nikike

Eksperci jak prawdę, każdy ma swoich.

ocenił(a) film na 2
Jordan66

W ten sposób można zdyskredytować wszystko.

nikike

Ano można i w drugą stronę działa to tak samo.

Jordan66

Kolejny oszlały z nienawiści pisowiec z pianą lecącą z buzi bredzący o zmamachu

ocenił(a) film na 4
medikoo

jaki ty masz dowód na to że Smoleńsk był opłacany przez partię rządzącą? jakbyś się trochę tematem zainteresował wiedziałbyś jak ogromne, osobiste znaczenie dla Antoniego Krauze miała ta tragedia i następne lata gdy starannie dbano o to by każdy kto zadawał pytania był wrzucany do sekty.

TatuAsz

A takie, że w tydzień po dojściu do władzy PiS znalazł się "anonimowy sponsor" który dał brakujące pieniądze.

ocenił(a) film na 1
TatuAsz

@TatuAsz główny producent i scenarzysta to członek PiS ->
twitter. com/MaciejRPawlicki/status/650452468476846080 (usuń spacje)
nie ma w tym żadnej tajemnicy

Ten Pan również, wg słów reżysera miał decydujący wpływ na wszystkie decyezje dotyczące filmu, polecam ten wywiad:
wyborcza. pl/ 1,75398,20667577,krauze-to-nie-ja-bylem-dyrygentem-smolenska.html (usuń spacje)

mondeo117

Zastrzelenie a wypadek 90 osób żeby pozbyć się gościa który za pol roku miał przestać być prezydentem. To trochę inne sprawy. Jak tylko usłyszałem o tej tragedii od razu wiedziałem ze obwinia pilotów. Generalnie wiem ze w naszym wojsku panowal niesamowity burdel. A już tam gdzie pojawiała się polityka burdel był jeszcze wiekszy. Sorry ale patrząc na to całe szambo to ciężko mi uwierzyć że ruscy chcieliby jeszcze w to wkładac swoje trzy grosze

kodyak81

Ruskie to mściwe bestie, a za Gruzję i Westerplatte 2009 Putin był strasznie wkurzony i choćby dla przykładu, by inni nie fikali mógł to zrobić. Inny trop to aneks do raportu z likwidacji WSI - Lech Kaczyński miał go ujawnić przed upływem pierwszej kadencji, co spowodowałoby wywrócenie sceny politycznej do góry nogami i nici z wygranej głównego konkurenta. Motywów wiele, ale jak piszę wyżej - najpierw ustalmy na 100 % sekunda po sekundzie przebieg zdarzeń.

Jordan66

Tak ja tez lubie fantasy ale w tym wypadku powody sa prozaiczne.

ocenił(a) film na 2
kodyak81

słynny aneks do raportu o WSI. Czemu zatem nie opublikują go teraz?

pikus1988

Bo to raport wsi i nie powinien być w żaden sposób upubliczniany, ale znalazł się jeden taki kretyn który go ujawnił (powracamy do tematu burdelu) i dzięki temu każda organizacja szpiegowskie miała bardzo ułatwione zadanie, co do analizy pewnych działań naszego kontrwywiadu - mówie tu o macierewiczu. Jedyna nadzieja ze ten raport był totalna bzdura która była przynęta. Naprawdę myślisz ze taki raport zależał od jednej osoby akurat prezydenta, która tutaj nie ma nic do gadania. To nie Ameryka, tutaj prezydent jest tylko reprezentantem.

ocenił(a) film na 2
kodyak81

Boże nie do Ciebie skierowałem posta. Niemniej zgadzam się z tym, że mówienie iż ten załącznik miał mieć kluczowe znaczenie jest śmieszne.

pikus1988

Tak śmieszne, że jeszcze nie poznajdywano wszystkich ciał, nie było oficjalnego stanowiska w sprawie śmierci L.Kaczyńskiego, ale już pruto sejfy w jego poszukiwaniu ?

ocenił(a) film na 2
Jordan66

Tak i oczywiście wiemy to z relacji pisowskich bajkopisarzy, którzy znani są ze swojej prawdomówności. Faktycznie ciężko ocenić było, że ktoś przetrwał ten wypadek, przecież katastrofy samolotów znane są z tego, że mają niski odsetek ofiar śmiertelnych.

pikus1988

Ale to lekarz musi stwierdzić zgon a nie dziennikarz czy inny pijaczek.
Takie są przepisy i Komorowski złamał wtedy prawo.

ocenił(a) film na 2
Jordan66

Czy Komorowski objął urząd przez potwierdzeniem śmierci Lecha?

Jordan66

No i czego dowoodzi twoj domysl. Przeciez tu nie ma zadnego dowdu. To nawet nie poszlaka. Rozprowano sejfy. Jakie? znasz dokladnie ktory i kiedy? Co w ogole za tekst?

kodyak81

Nie udawaj, że tak płakałeś po elicie kraju że spod łez nie widziałeś tych sejfów w serwisach informacyjnych.
To samo z włamywaniem się do mieszkań ofiar w poszukiwaniu Bóg wie czego.
Jak na niespodziewaną katastrofę służby podległe platformie sprawnie działały w przejmowaniu władzy i dokumentów na podstawie paska w tvn24.

A w ogóle poczytać sobie "Aspekty prawne katastrofy smoleńskiej" - i jak się coś nie podoba pozywać autorów.

Jordan66

O matko. Ciebie juz nie da sie uratowac

pikus1988

Bo prawdopodobnie Komorowski go zmielił w słynnej zniszczarce.

ocenił(a) film na 2
Jordan66

Prawdopodobnie gwałcisz dzieci w warszawskich parkach... Mniej więcej tyle prawdy jest w tym co piszesz.

pikus1988

Takie teksty zostaw dla swojego ojca.

ocenił(a) film na 2
Jordan66

Słuchaj od mojej rodziny się od.ierdol, gdybyś stał obok dostałbyś w gębę bo mnie obrażać możesz ale odpal intelektualny gó.niksie od moich rodziców bo jesteśmy odrębnymi osobami. Trzeba być chol.rnie mierną osobą, żeby uciekać się do tego typu słów.
Ja w swojej wypowiedzi zastosowałem twoją prawdopodobność, to tak jak z tym na oko, na oko to chłop w szpitalu zmarł. Albo masz dowody i konkrety albo poruszamy się w jakiejś śmiesznej sferze prawdopodobieństw, które dla zwolenników zamachu zawsze są prawdą. Choć nikt nie ma nic na potwierdzenie tego.