Książki jeszcze nie czytałem choc bardzo lubię prozę Kinga, może przeczytam a może nie, raczej nie jestem zwolennikiem porównywania filmu z oryginałem czyli książką, bo wtedy film może się okazac niezbyt udaną ekranizacją książki, a sam film w rzeczywistości może okazac się bardzo dobrym, podejrzewam, że w tym przypadku mogło by byc podobnie, sądząc po tych wypowiedziach poniżej przynajmniej nie których.
Oceniam na 8 ponieważ moim zdaniem film na to zasługuje!
Film wg mnie, będącego świeżo po książce, film zasługuje góra na 6/10, ale dałem 7/10 za grę Maxa von Sydowa i dobry soundtrack. Książka duuuuużo lepsza, polecam! =)
Jak dla mnie bardzo dobry z rewelacyjną rolą Maxa von Sydowa i równie dobrym Edem Harrisem. Poza tym przypomniał mi świetny serial "American gothic". Von Sydow był równie czarownym złym charakterem jak niezapomniany szeryf Lucas Buck.
Tej książki Kinga nie czytałem ale potrafię sobie wyobrazić o ile większe napięcie odczuwa się podczas czytania. Film nigdy nie odda tego, co książka. Dla mnie jest nawet dobry, fajnie się oglądało, jednak buduje za mało emocji. (jak na horror, oczywiście).
Jest dokładnie tak, jak piszesz. To jest "niezbyt udana ekranizacja" książki Kinga. Końcówka strasznie spłycona. Reżyser chciał chyba jak najszybciej skończyć, bo kiedy King się rozkręcał, w filmie było wyjaśnienie wszystkiego i koniec. Szkoda, że rzadko kiedy udaje się zrobić dobrą ekranizację Kinga. Jak na liczbę filmów powstałych na bazie jego książek, bardzo, bardzo niewiele naprawdę dobrych filmów. A szkoda, bo ksiązki Kinga mają potencjał, żeby zrobić naprawdę rewelacyjny film (i jest tu nawet kilka przykładów), ale niestety rzadko wykorzystywany.