PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31423}

Superpotwór

Uchu kaijû Gamera
1980
5,9 471  ocen
5,9 10 1 471
Superpotwór
powrót do forum filmu Superpotwór

W tym filmie jest tyle błędów, dziur fabularnych, nielogiczności, że łapałem się za głowę. Fabułę pozostawię bez komentarza. Jest to jednak produkcja dla dzieci, co przynajmniej w części tłumaczy te nieścisłości. Nie widziałem starszych filmów z Gamerą (wolę Godzillę :P), więc nie wiem dokładnie, które fragmenty były zapożyczone z poprzedników. Na dodatek nie przetrwał próby czasu, przez co ocena jeszcze bardziej spada. Z dorosłego punktu widzenia jakoś wyciska te 3 punkty (jakieś tam plusy ma), ale będąc obiektywnym dam mu 4/10 bo każdy z nas był kiedyś dzieckiem i miał sentymenty. :)
PS
Wyjaśni mi ktoś, skąd tu się wzięły elementy kreskówki?! Kurna, pociąg w kosmosie - o co tu chodzi?! Jaki to ma sens? Czemu Gamera w ogóle był w kosmosie? Jeden starszy film już mu nie wystarczył, to w tym całkowicie bez celu musiał znowu lecieć na tą planetę (ekhm... rysunkowy pociąg ...ekhm). Ech, tu raczej nie ma dziur w fabule - ten film to jedna wielka dziura!!!

pawello1200

Ten film nie wymaga żadnych wyjaśnień,trzeba go przyjąć takim jaki jest, to film sci-fi z roku 1980,a poza tym ludzie do kin walili drzwiami i oknami aby go zobaczyć.
Jako dzieciak byłem zachwycony, taraz patrzę na niego z przymróżeniem oka,ale wielki sentyment pozostał i niech tak zostanie:)

pawello1200

A mógłbyś opisać szerzej te największe bzdury, np. w punktach, bo nie jestem pewien, czy go obejrzeć czy nie.

jporuba

Warto raz obejrzeć. Ale należy pamięta c że to końcowy fim z całej serii i w momencie kręcenia firma miała kłopoty finansowe i rysunkowe rzeczy to właśnie efekty.
Jeśli lubisz filmy klasy Godzilla to możesz spokojnie oglądać też nowe Gamery. Warto obejrzeć nowe z nim filmy bo fabuła i efekty lepsze jednak. Ale nadal kocham niszczenie całych budynków przez różnej maści mrucie :D