PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1217}

Szczęki

Jaws
1975
7,0 108 tys. ocen
7,0 10 1 108420
8,0 66 krytyków
Szczęki
powrót do forum filmu Szczęki

na podstawie których powstały. Jak dla mnie pierwsze miejsce należy właśnie do "Szczęk". To, że z tak przeciętnej książki Spielberg stworzył tak dobry film, świadczy o tym, jakiej rangi to reżyser.
Oto moje typy:
1 Szczęki
2 Ojciec chrzestny
3 Jurrasic Park
4 Forrest Gump
5 Lśnienie
Milczenie owiec oceniam na równi film z książką Thomasa Harrisa. Teraz Wasza kolej:

ocenił(a) film na 8
lew890

O proszę, jak nigdy nie słyszałem o tym, aby "Szczęki" miały swój literacki pierwowzór! :) Jak widać człowiek faktycznie uczy się przez całe życie ;)

Dla mnie idealnym przykładem filmu lepszego od książki jest nasze polskie "Jak rozpętałem II wojnę światową" - książka była moim zdaniem dosyć przeciętna i tylko kilka razy się na niej zaśmiałem, ale już film jest fantastyczną komedią przy której nie raz można się popłakać ze śmiechu :)

A co do podanych przez ciebie przykładów to jednak bardziej cenię ich książkowe wersje. Włącznie z "Ojcem Chrzestnym" - książka jest moim zdaniem wybitna, film tylko bardzo dobry.

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9
JaszczurXP

Tak, "Szczęki" napisał Peter Benchley ale Spielberg tak pozmieniał niemal wszystko, że rzadko kto kojarzy jego film z tą książką, pzdr.

ocenił(a) film na 9
lew890

No, film Szczęki jest znacznie lepszy od książki, inny tytuł nie przychodzi mi do głowy.

ocenił(a) film na 10
shady_88

Ja też stawiam film nad książkę, lecz powieść Petera Benchley'a uważam za bardzo ciekawą. Spielberg skupił się na ukazaniu głównego wątku, czyli rekina ludożercy, podczas gdy u Benchley'a sporą część zajmował wątek romansu Hoopera i żony Brody'ego czy tez powiązania burmistrza z mafią.