PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1217}

Szczęki

Jaws
1975
7,0 108 tys. ocen
7,0 10 1 108420
8,0 66 krytyków
Szczęki
powrót do forum filmu Szczęki

i zaraz pojawią się komentarze "to przecież arcydzieło! tyle nagród!". i co z tego?
gdyby to był polski film, to miałby ocenę co najmniej o 3 gwiazdki niższą.
obejrzałem, bo akurat leciało w telewizji i straciłem tylko 2 godziny.

ocenił(a) film na 9
krissuu

"gdyby to był polski film, to miałby ocenę co najmniej o 3 gwiazdki niższą."
No i znowu się zaczyna że Polska jest do niczego. Był okres ze byliśmy lepsi od Hemerykanów, ale wszystko zostało przepieprzone przez kapitalizm.
Pewnie takie nazwiska jak Has, Kieślowski czy Wajda nic Ci nie mówią...

A wracając to głównego tematu, to może lepiej pozostań przy współczesnym "kinie" i nie zawracaj sobie głowy takimi "starymi" filmami.
Jak podrośniesz to może będziesz miał inne podejście, choć co do tego pewności też nie ma.

ocenił(a) film na 7
krissuu

Gdyby ten film był z tego roku i pokazywał zrobione komputerowo wypruwanie flaków przez rekina ala piła to byś wystawił 10/10.Nie jesteś w stanie docenić prawdziwego kina albo jesteś za młody albo za głupi .Obejrz Piranie 3D film w sam raz dla ciebie

ocenił(a) film na 10
krissuu

Przecież to są zwykłe kalumnie. Co ta ma w ogóle do rzeczy czy jest to film polski czy zagraniczny? Tak uważasz, że gdyby był polskim produktem to by miał ocenę 4,1? To są tak kłamliwe spekulacje, że doprawdy należałoby je przemilczeć. Film powstał i miał premierę w latach 70, także jakby to był polski film, to polskie kino w latach 70 przeżywało piękny okres i mnóstwo wspaniałych produkcji polskiej kinematografii pochodzi właśnie z tych lat. Także bardzo gorąco powątpiewam czy byłoby aż tak źle jak prognozujesz. Ale, że film jest zagraniczny, także i amerykańskie kino (z pewnością mające większe możliwości techniczne przy budowie rekina na potrzeby filmu których Polacy by nie mieli) w latach 70 wyprodukowało jedne z najlepszych produkcji gatunku jeśli chodzi o całą historię kina. I "Szczęki" się do tego absolutnie zaliczają. Powiem szczerze, nawet nie wiem ile ten film zdobył nagród (i jakich), czy w ogóle jakiekolwiek nagrody zdobył. Ale pisanie takich rzeczy, że od tego filmu wiało nudą, że ma za wysoką ocenę na portalu (ocena 7,1 jest skandalicznie niska), że jego oglądanie jest stratą 2 godzin, to wszystko są bulwersujące kalumnie. Apeluję o rozwagę przy ocenie. Film oglądałem dziś po raz kilkunasty i z pewnością sięgnę po niego jeszcze niejeden raz. A kto ma w gestii napisać tak krzywdzące rzeczy na temat nieśmiertelnego klasyka, musi się liczyć z negatywnym odbiorem i reakcją. Mam nadzieję, że mój komentarz i tak był na poziomie dyplomatycznym. Ode mnie film ma zasłużoną i przyznaną bez jakichkolwiek wątpliwości "dychę". Dziękuję.

poland7

w sumie mnie przekonałeś trochę.
przyzwyczaiłem się do filmów z "wartką" akcją, ale "stonowane" też lubię.
nie przepadam za starszymi filmami, ale może to się zmieni.

poland7

"Ode mnie film ma zasłużoną i przyznaną bez jakichkolwiek wątpliwości "dychę"."- pięknie napisane ;)

co do wypowiedzi autora tematu: TO PRZECIEŻ ARCYDZIEŁO, TYLE NAGRÓD!