Sztandar chwały

Flags of Our Fathers
2006
7,1 33 tys. ocen
7,1 10 1 33282
6,4 17 krytyków
Sztandar chwały
powrót do forum filmu Sztandar chwały

bo nie do końca zrozumiałem. Mianowicie z filmu eastwooda wynika że postawiono dwie flagi z czago tylko drugą upamiętniono jak ja stawiali. No i co sie stało z "Iggy" Ignatowskim bo DOC Bradley po tym jak poszedł pomóc jednemu z zołnierzy jak wrócił znikł. Nie było go. Bo była opcja że znależli jakiś tunel ale jak on mógł zniknąc pfrzez ten tunel jak był tam z nim jeszcze jeden marine no i drugi warjant że doc go zabił bo nie wiem czy dorze przuwazyłem że gdy opatrywał tego amerykanina zatakował go japoniec i czy czasem bo było ciemno iggy za nim nie pobiegł i w ciemnościach sobie go nie pomylił z japońcem i zabił go. Bo słychac po tym jak go dzgnoł jak mówi "pomusz mi". Albo to ten pierwszy amerykanin. Może ktos wie.

ocenił(a) film na 8
korasHC

Ignatowski został zabity przez Japończyków. Spadł do tego tunelu i tam został zabity. Można do tego dojść po tym, jak jakiś inny marine pokazuje Doc'owi następnego dnia że japończycy zabili jakiegoś amerykanina. To był właśnie Igyy.
Dodatkowo, w listach z Iwo Jimy jest pokazana scena jak jakiś amerykanin spada do tunelu i zostaje brutalnie zabity. Myślę, że to był Iggy ze "Sztandaru..."

ocenił(a) film na 8
MrAnderson

Właśnie tutaj widać wspaniałą rzecz - przeplatanie się tych dwóch filmów :) Iggy został w "Listach" zmasakrowany bagnetami przez Japońców.

ocenił(a) film na 10
korasHC

Zgadza się co do dwóch flag i tego zdjęcia. Cała sytuacja została bardzo dobrze opisana w książce Richarda Newcomba "Iwo Jima" (chyba najlepszej monografii bitwy o Iwo Jimę).