PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=484163}
6,8 30 tys. ocen
6,8 10 1 30145
5,4 7 krytyków
Tajemnica Zielonego Królestwa
powrót do forum filmu Tajemnica Zielonego Królestwa

Mam już dość przewidywalnych filmów animowanych... w co drugim filmie animowanym, gdy
jakaś ważna dla filmu osoba "zginie" to i tak magicznym sposobem przeżyje i pojawia się pod
koniec filmu... Liczyłem, że ten film będzie bardziej oryginalny, lecz i tak bardzo mi się spodobał :)
Przewidziałem również że ta mała zostanie następną królową lasu... i od początku filmu już
wiedziałem, że będzie happy end jak zwykle... czekam na jakąś bajkę, która skończy się bez happy
endu. Może ktoś z was zna jakąś?

ocenił(a) film na 7
RinOkum

Gra o tron?
Ale jeśli chodzi o animacje to może spodobać ci się ,,9" z Elijah Wood
Dużo akcji i fabuła dość nietypowa. Zakonczenie nie do końca mi się podobało ale przynajmniej trudno mówić tu o happy endzie

ocenił(a) film na 4
RinOkum

Kpisz sobie? Idziesz na film którego targetem są dzieciaki i oczekujesz krwi, dramatu i ponurego zakończenia? Oryginalności w bajkach szuka się między wierszami, nie na pierwszym planie.

ocenił(a) film na 9
RinOkum

Ze swojej definicji BAJKA kończy się hepiendem mhuhuhu dziwne żądania... może jeszcze pragniesz, żeby horrory nie były tak straszne, a filmy dokumentalne mniej dokumentalne? O-o

ocenił(a) film na 7
Monalisafaces

Twoja wypowiedź jest mało sensowna... w horrorach chodzi o to, aby straszyły a w bajkach chodzi o fakt, że są one animowane i skierowane do młodszej widowni (chociaż nie zawsze) co nie zmienia faktu, że nie zawsze musi kończyć się happy end'em :) Z resztą mniejsza z tym po prostu wyraziłem swoje zdanie i rozumiem nie każdy musi się z nim zgadzać ale nie trzeba od razu pochodzić do tego tak ironicznie :)

ocenił(a) film na 9
RinOkum

Bajki kończą się happy endem jak to bajki. Dlatego mówi się, że życie to nie je baja... Po to też chodzi się do kina (ja nie jestem dzieckiem, a na filmie byłam) bo bajki spełniają również oczekiwania dorosłych, którzy już wiedzą, że czasami happy endu można uświadczyć jedynie na kinowym ekranie. Nie proś więc zatem o zmianę takiego stanu rzeczy i odebranie bajkom im bajkowego charakteru :)

ocenił(a) film na 8
RinOkum

Pewnie otrę się nadinterpretację, ale dla mnie tutaj nie ma typowego happy endu. Na pierwszy rzut oka oczywiście wszystko kończy się szczęśliwie. Dobro wygrywa, rosną w siłę więzi rodzinne itd. To są rzeczy które z pewnością zauważą dzieci. Jednak każdy kto jest już trochę większy potrafi zauważyć jakiego wyboru musiała dokonać główna bohaterka. Miłość, czy rodzina? Prawdziwy, czy baśniowy świat?

RinOkum

właśnie najlepsze bajki - Pocahontas, Herkules, Król lew, nie kończyły się hepiendem.

użytkownik usunięty
luza

Król Lew nie kończył się happy endem? :O o.O

ocenił(a) film na 10

Herkules nie skończył się happy endem?:D

Aa. Bo w h on nie moze zostav na olimpie a kl mufasa UMIERA

użytkownik usunięty
luza

śmierć Mufasy była wcześniej niż w połowie filmu!
także Twoje stwierdzenie, że Król Lew nie kończy się happy endem, jest błędne

to samo z Herkulesem, wybrał to co dla niego dobre

luza

Wszystko, co wymieniłeś, kończy się happy endem :)

ocenił(a) film na 7
RinOkum

Jedyna bajka współczesna jaka nie kończy typowym happy endem to Jak Wytresować Smoka

aleera89

Nie? Kończy się również, w końcu przecież Zło zostaje pokonane...

ocenił(a) film na 7
wilczekstepowy

SPOILER
Ale dziecku ucina nogę i potem jest kaleką... Dlatego napisalam "typowym" a nie, że w ogóle nie ma happy endu.

aleera89

Ok, racja.

ocenił(a) film na 7
RinOkum

Dużo jest takich - ale to są animacje głównie kierowane pod dorosłych widzów, lub tzw. dzieci, które wymagają, więcej więcej i jeszcze więcej. ;)

Pozdrawiam!