PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=737101}
5,5 4,1 tys. ocen
5,5 10 1 4113
5,1 14 krytyków
Tajemnice Bridgend
powrót do forum filmu Tajemnice Bridgend

Jestem w szoku

ocenił(a) film na 10

to dzielo na zawsze zmienilo moje zycie. Najlepsze jest to, ze to co dzieje sie w filmie caly czas ma miejsce. Dopiero co, bodajze kilka dni temu, kolejna mloda osoba popelnila tam samobojstwo. Wszystkie ofiary mieszkaly przewaznie w jednej dzielnicy, czesto byla to najblizsza rodzina, znajomi, chociaz jest kilka wyjatkow potwierdzajacych regule ... Na dzien dzisiejszy liczby ofiaroscyluja juz wokol setek, a nie dziesiatek ludzi. Myslalem, ze w zyciu juz wszystko widzialem i nic nie jest w stanie mnie zszokowac, ale to co zobaczylem w tym filmie i po przeczytaniu wielu artykulow na ten temat nie pozostaje mi nic innego jak zweryfikowac swoje nastawienie do tego co ogladam. Co najlepsze w tym wszystkim to to, ze natknalem sie na ten film calkiem przypadkowo, lapczywie przeskakujac po kanalach gdzies w srodkowej czesci Irlandii, okolo piatej nad ranem, szukajac czegos sensownego o tak nietypowej porze. Juz po pierwszych sekundach wiedzialem, ze mam do czynienia z czyms czego seansu zalowac z pewnoscia nie bede, a to dzieki wspanialej, klimatycznej muzyce i przytlaczajacej scenerii, przepelnionej jakims dziwnym i blizej nieokreslonym niepokojem. Sam mieszkam w Irlandii wiec takie widoki mam na codzien,takie same domy, uliczki itd, jednak to przygnebienie wylewajace sie z ekranu telewizora byla wrecz epickie. Nie pamietam juz ile uplynelo wody w rzekach, kiedy ogladajac film ktory z kazda minuta przyblizal mnie do prawdy czulem taka niepewnosc, fascynacje wrecz euforie. To jest wrecz niewyobrazalne, ze na swiecie sa miejsca, w ktorych tak wielkie grupy mlodych ludzi maja odwage w taki sposob kpic z losu, samemu wyznaczajac sobie jego tor. Ten film jest kolejnym dowodem na to, ze biala rasa ludzi umiera, w europie ten trend jest nad wyraz widoczny. Podobnie jest tez w Skandynawii, o czym informuja kolejne gazety i media. No coz jak widac zyjemy w najbardziej niepewnych, niespokojnych i autodestrukcyjnych czasach od czasow Drugiej Wojny Swiatowej i mysle, ze nie ma juz dla nas biletu powrotnego. Kolejny nagly zwrot w historii swiata jest juz blizej niz nam sie wydaje.

ocenił(a) film na 8
aproxx

A skąd masz informacje że cały czas ma to dalej miejsce ja się nigdzie nie mogę doszukać wszystko co jest na google to co najmniej z 2012 roku informacje.

ocenił(a) film na 10
Adameczek1995

Po angielsku jest masa stron, mozna w nich przebierac.