Na dzien dobry rzuccie okiem na to:
https://i.redd.it/mbbte0s4cpj51.png
Tu jest pokazany caly timeline filmu.
Czemu to ma rece i nogi?
Poznajemy Protagoniste podczas akcji w operze, film mknie i moment kluczowy:
postrzelenie Kate, w tym momencie glowni bohaterowie decyduja sie wejsc do kolowrota- i odwrocic- niejako cofajac do wydarzen z lotniska z Oslo- zeby uratowac Kate.
W momencie wejscia do kolowrota w Talnie po calej akcji na autostradzie, glowni bohaterowie "nie biegna/zyja" w terazniejszosci ani przyszlosci, dlatego, ze decyduja sie "odwrocic", od tego momentu mamy juz bohaterow x2, jedni z nich odwroceni "cofaja sie do" wydarzen z lotniska, w tym samym "czasie" ci "drudzy" nieswiadomi odwrocenia- robia cala akcje w Talinie. Dla "odwroconych" kazdy dzien "cofa ale paradokslanie przybliza" ich do akcji na lotnisku, dla tych "normalnych" kazdy taki dzien oddala ich od odwrocenia.
Tylko, ze mnogosc tych samych postaci wystepuje tylko do 1 momentu- odwrocenia.
Dlatego, ze ci ktorzy zdecydowali sie "odwrocic" i wracac do Oslo- wchodzac do kolowrota nie wystepuja juz w przyszlej linii czasu- bo wchodza do kolowrota.
Po uratowaniu Kate w Oslo- bohatarowie znowu sie "odwracaja" ale teraz do czasu ktory biegnie "normalnie", i w tym momemncie mamy zduplkiowanych Kate, Neila i protagoniste- 1 z nich nie sa niczego swiadomi i i tak powtorza sytuacje z Talina, a ci 2- dwkurtonie odwroceni- zyja "swoim zyciem" majac swiadomosc wydarzen ktore mialy miejsce w "przeszlosco-przyszlosci".
Mozna sie tak wielkokortnie "duplikowac" odwracajac, ale zawsze w pewnym momencie zostanie tylko 1 "wersja" tej osoby, bo kazda inna w pewenym momencie na osi czasu - zdecyuje sie na "odwrocenie".
Dlatego Sator i Neil nie mogli przezyc, bo ich "odwrocone wersje" zostaly zabite, a skoro przy i w momencie "odwrocenia" znika sie z timeline, to zeby nadal istniec przezyc musi "wersja" ktora odwrocila sie z perspektywy czasu "najdawniej".
Inaczej na koncu filmu Max mialby 2 matki: Kate- zabijajaca Satora i Kate niczego nieswiadoma (ale jej- na koncu filmu juz nie bylo- bo w pewnym momencie sie odwrocila- niknac z linii czasu).
A rzeczywistosc i tak sie wydarzyla- ale "nieodwroceni" bohaterowie nie mieli pojecia, ze nie sa w stanie na nia wplynac- co zostalo kilkukrotnie pokazne.
Przyklad lopatologiczny: ide z kumplem do kina na Tenet dzis tj 10.09.2020, i zyje sobie normalnie- po filmie wracamy z kina kazdy swoim samochodem, po 5 dniach sie dowiaduje, ze musze sie "odwrocic" bo jesli tego nie zrobie, uderzy w niego inny samochod z pijanym kierowca. 15 wrzesnia sie odwracam- przez te 5 dni jestem x2, po "cofnieciu sie" do 10.09.2020 moje "odwrocone ja"- odwraca sie ponownie- "zyjac normalnie" i zapobiega wypadkowmi", ale moje "nieodwrocone ja" idzie do kina niczego nieswiadome - w tym okresie(10.09-15.09) wystepuje w 2 osobach na raz- ale tylko do 15.09- bo wtedy JA idacy do kina odwracam sie- znikajac z tej linii czasowej- ale zostaje JA 2krotnie odwrocony, ktory zapobiegl wypadkowi, 5 dni wczesniej tj 10.09.
Jesli po 10.09 moje odwrocone ja by zginelo- to 15.09 znikaja obieg jego wersje (Neil, Sator). Jesli przezylem to 16.09, zostaje tylko wersja, ktora sie odwrocila/cofenala do 10.09. (Protagonista, Kate).
Ufam, ze komukolwiek to pomoglo :)