"Terminator" to film, który przysłużył się ogromnie gatunkowi, jaki reprezentuje i nie tylko mu.
Film ten oglądałem już za dzieciaka, prawie że niezniszczalny cyborg kontra ludzie. Sceny z serii o Terminatorze (I i II cz.) zapadają w pamięci na długie lata, jak na przykład pojawienie się tajemniczej, nagiej maszyny na placu budowy, a co za tym idzie - skompletowanie ubrania, czy też wizja wojny ludzi z maszynami.
Film jest rewelacyjny, gdyż posiada niebanalną i ciekawą, choć może się wydawać - nieco zagmatwaną fabułę, świetną muzykę, rewelacyjne choć niepozbawione błędów efekty specjalne (niektóre sceny wyglądały nierealnie), intrygujących bohaterów (świetnie odegrane role przez aktorów), wartką akcję, miodny klimat od którego to nawet czasem wieje dreszczowcem - co gwarantuje nam, że nie znudzimy się oglądając go.
"Terminator" lub jak kto woli "Elektroniczny morderca" to zasłużony reprezentant gatunku SF, obowiązkowa jazda dla wszystkich koneserów kina oraz zainteresowanych fantastyką naukową.
Moja ocena to 9/10, polecam i przy okazji proponuję obejrzeć kontynuację (kto by jej nie widział?!), które jest lepsza od części pierwszej i w pełni oddaje jej klimat.
obejrzałem go mając 5 lat... potem pół roku spałem z rodzicami...do tej pory czuje ogromny respekt przed tym filmem... a sceny finałowej to już nie zapomnę do końca życia!Świetnie skrojone postaci, perfekcyjna realizacja. Zgadzam się z Tobą całkowicie. Absolutny Klasyk pełna 9
Warto spojrzeć na trailer (nie polecam nieoglądającym tego filmu uprzednio, gdyż nieźle psuje klimat):
http://www.youtube.com/watch?v=TPG-tKLAJuE
Ukazujący taki dreszczyk w tym filmie, bardziej pasuje może nawet do horroru.
Warto wspomnieć też o dialogach w tym filmie - niektóre teksty naprawdę były poruszające.
Również znalazło się w tym filmie wiele nawiązań do rzeczywistości :
maszyny przetrzymują ludzi w obozach pracy, jako pracowników, oznakowują im ręki - Auschwitz
Sam terminator to bardzo ciekawa postać, jego właściwości i umiejętności są potężne, został ucharakteryzowany naprawdę wyśmienicie, jako ciekawostkę podam, że mówił on zdawkowo, lecz bardzo korzystnie, gdyż poznając otoczenie dostosowywał się do ludzi i ich relacji ze sobą.
No to tyle, naprawdę ciekawy film, muszę się jeszcze zaopatrzyć w soundtrack doń, bo dźwięki miłe dla ucha i co ważniejsze idealnie wpasowane w film.