PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=995}

Terminator

The Terminator
1984
7,4 256 tys. ocen
7,4 10 1 256192
8,0 48 krytyków
Terminator
powrót do forum filmu Terminator
ocenił(a) film na 10
LeoMessi86

tez się dziwie, przecież to jest klasyk, takich już nie robią..

użytkownik usunięty
amelia6921

7 lub 8 to sprawiedliwa ocena. Na 9 film nie zasługuje.

ocenił(a) film na 10

Na 10 może nie zasługuje ale na 9 tak. To jest jeden z tych starych dobrych filmów, które już po prostu się pamięta, no i w końcu film ma ten cały klimat..

Sprawiedliwa TWOIM zdaniem. Co człowiek to własne poczucie sprawiedliwości.

ocenił(a) film na 10
marcin261287

dla mnie ten film to ABSOLUTNA "dycha" :-) ale ja tu, zważywszy że to film na którym się wychowałem, który jest dla mnie religią, nie mogę być obiektywny :-) rocznikowo nawet - mój rówieśnik :-)
natomiast obiektywnie mocna "ósemka" na pewno adekwatna ocena, film wprowadził zupełnie nowe kanony w s/f, wywindował Schwarza i Camerona do elity, no i dał kultową już postać T-800. Klasyk gatunku jak to się mówi :-)

hbk06_qbas

Ja oceniłem na 10 zanim stałem się fanem duologii Camerona. Teraz oceniam na 20 ;)

ocenił(a) film na 10
marcin261287

o tak! duologia! bo to co powstało po T2 to ....no płacze! płacze rzewnymi łzami widząc co kołki z holiłudu zrobili z legendy.

co do wypowiedzi mojej że ten film obiektywnie powinien mieć mocne 8, to chodziło mi o uwzględnienie takich malkontenctw jak doczepianie się na siłę, że Arnie jak oko wyjmował, to gęba była gumowa, albo dopier.dalanie się, że jak wychodzi z ognia endoszkielet w końcowej scenie, to bezczelną komputerowizne widać. wiesz Stary, są baranki co mimo kapitalnej, wręcz magicznej fabuły, dochrzanią się tego typu detali, dlatego finalnie zobiektywizowałem ogólną ocenę. ;-) bo czysto, osobiście dla mnie to mam podobne zdanie jak Ty - film nie 10/10 a 100/10 :-)

a Twoje wpisy jak widzę na filmwebie, nie tylko w uniwersum Terminatora, dość widać zbliżone gusta i opinie mamy co do kinematografii :-)

hbk06_qbas

Lalki Arnolda czepiają się tylko teraz, w dobie efektów specjalnych na dużo wyższym poziomie. W latach 80. nie jeden z nich lałby ze strachu przed taką "lalką".

Tak samo skąd mogą wiedzieć, że chodzący endoszkielet został stworzony za pomocą animacji poklatkowej (nie mającej nic wspólnego z animacją komputerową i wymyśloną na długo przed pierwszymi komputerami) oraz mechanicznego modelu.

ocenił(a) film na 10
marcin261287

mogliby zrobić wersję remastered , czyli poprawić tylko niektóre ujęcia wizualnie , żeby nie odbiegały od reszty i tyle . W dzisiejszych czasach jest to robota na jeden dzień dla specjalistów z Hollywood :P

Sztocky

Mówisz i masz ;)

http://www.blu-ray.com/movies/The-Terminator-Blu-ray/61372/

ocenił(a) film na 10
marcin261287

bardziej chodziło mi o efekty specjalne a nie samą jakość obrazu w hd :D

Sztocky

A w jaki sposób chcesz poprawić w znakomitej większości ręcznie tworzone efekty specjalne? Zastąpić je CGI?

Zrobiono co było można z obrazem i dźwiękiem. Rożnica w stosunku do poprzedniego wydania blu-ray (będącego tak naprawdę tylko przeskalowaną wersją DVD) jest dostrzegalna.

ocenił(a) film na 10
marcin261287

no dokładnie , ale nie chodzi mi dokładnie o plastikowego Arnolda , bo ten akurat pasuje ;p ,ale już endoszkielet zrobiony techniką poklatkową można by było zmienić . To chyba jedyny moment w tym filmie kiedy widac jego "starość" . Cała reszta jest git

Sztocky

To są koszty których nikt nie zechce ponieść, bo niby po co?

ocenił(a) film na 10
marcin261287

Nie wiem czy wiesz ,ale Gwiezdne Wojny były tak ulepszone i jakoś wszyscy byli zadowoleni

Sztocky

Gwiezdne Wojny realizacyjnie różnią się znacznie od Terminatora, tam jest szerokie pole do wszelkich poprawek. A poza tym Lucas wyłożył na to kasę.

I nie wszyscy byli zadowoleni z wersji "Despecialized Edition", o której zapewne piszesz. Nie wnikałem dokładnie o co chodziło, bo nie lubię tej serii.

użytkownik usunięty
marcin261287

Despecialized Edition to właśnie lekarstwo na poprawki Lucasa.

LeoMessi86

To jest filmweb, radziłabym nie sugerować się ocenami. ;)

cloe4

Sugerować się można, ale zawsze lepiej skonfrontować je z innymi podobnymi portalami.

marcin261287

Ja raczej sugeruję się opiniami vlogerów. ;)

użytkownik usunięty
LeoMessi86

No bo nie wszyscy muszą się podniecać tym filmem.

Podniecać nie muszą, docenić tak. No chyba że jesteś trollem i/lub dzieckiem.

użytkownik usunięty
marcin261287

Której części zdania niee zrozumiałeś?

Jakby to można było podzielić na części...
Zrozumiałem nawet całe.