PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=995}

Terminator

The Terminator
1984
7,4 256 tys. ocen
7,4 10 1 256181
8,0 48 krytyków
Terminator
powrót do forum filmu Terminator

Podróże w czasie

ocenił(a) film na 9

Ostatnio odświeżyłem sobie Terminatora. Wydaje mi się, że w filmie jest błąd logiczny. Kyle
przybywa z przyszłości, w której żyje już John Connor. Kto był więc ojcem Johna z przyszłości Kyle'a
(początek filmu) ?

ocenił(a) film na 9
sigon

Ok, już to rozkminiłem.

sigon

No i co wymyśliłeś? ;)

ocenił(a) film na 9
marcin261287

W pierwszej części istnieje tylko jedna, niezmienialna linia czasoprzestrzeni. Nie ma możliwości wpływu na przyszłość, gdyż jest ona z góry "ustalona". Kyle z chwilą podróży w czasie zostaje uwięziony w pętli czasu. Ginie za każdym razem w przeszłości. Ironią jest działanie SkyNetu, który wysyłając terminatora w przeszłość przyczynił się do poczęcia Johna Connora. Jest to jednak główny wątek filmu, na którym oparła się cała fabuła tworząc właśnie czasoprzestrzeń niezmienialną.
W drugiej części Cameron odbiegł od koncepcji przeznaczenia, dzięki czemu mogliśmy mieć nadzieje, że działanie Sary i Johnna zapobiegły nuklearnej zagładzie ludzkości.

sigon

Czyli zrozumiałeś to na własny sposób i zainspirowałeś się chyba trochę filmem "Edge of Tomorrow".

ocenił(a) film na 9
marcin261287

Na ten tok myślenia naprowadziła mnie fotografia Sary Connor, którą posiadał Kyle. Na końcu filmu są pokazane okoliczności zrobienia tej fotografii. Wychodzi na to, że przyszłość się nie zmieniła i za parę lat Kyle otrzyma właśnie tą fotografię od swojego syna na moment przed podróżą w czasie.