Od dawna nurtuje mnie pewne pytanie... W jakiej kolejności wysyłano terminatory w przeszłość ? Mam na mysli, czy najpierw Skynet wysyłał swoje maszynki jedne po drugich, a potem John swoich obrońców, czy maszyna czasu przechodziła z rąk do rąk ?
Jeżeli to pierwsze, to kłóci sie to nieco z postępem technologicznym... Po co wysyłać starego T-800, kiedy ma sie pod ręką T-1000 ? A John ? Zaraz po wysłaniu Kyle'a musiał rozglądać się za złapaniem jakiegoś T-800, którego można by przeprogramować, by za chwilę zginąć z ręki innego, którego z kolei przeprogramowała Kate...? Trochę mi sie to nie trzyma kupy...
A może było kilka maszyn ? Albo kolejne skoki były rozciągnięte w czasie ?
Ma ktoś jakieś wytłumaczenie ?
Te terminatory Skynet wysłał jednocześnie, Ruch Oporu sforsował zabezpieczenia Skynetu, i ten w ostatecznej desperacji wysłał 2 maszyny w przeszłość(miał szczątkowe informacje gdzie była wtedy Sara i John z komputera medycznego). Jednego T-800 do 1984, aby zabił Sarę, i drugiego jednocześnie wysłał po to, aby w razie niepowodzenia pierwszego terminatora, T-1000 zabił Johna...
Po wysłaniu maszyn Skynet został unieszkodliwiony i ludzie mogli wtedy przejąć maszynę czasu.
A wysłał akurat te modele, bo tylko te mu zostały, tu masz dokładną chronologię...
http://www.kmf.org.pl/fx/t3timeline.html
Jeśli chodzi o drugie pytanie to już wtedy jest inna przyszłość, alternatywna linia czasu, najpierw T-800 zabił Johna, a dopiero wtedy został przeprogramowany przez Kate i wysłany, aby podczas 'nowego' Dnia Sądu John był bezpieczny...
Terminatory z jedynki i dwójki wysyłane są razem w 2029, natomiast ten z trójki dopiero w 2032.
mam pytanie
Skąd wiadomo, że obie machiny wysłano w 2029? Nie wspomniano o tym chyba w filmach. W takim razie w jakieś książce komiksie czy w czym?
No właśnie...?
Analizując dwójkę mamy :
"TERMINATOR
My mission is to protect you.
JOHN
Yeah? Who sent you?
TERMINATOR
You did. Thirty five years from now you reprogrammed me to be your protector here, in this time."
1995 + 35 = 2030 !
34 czy 35... Ale wielka różnica. Terminator powiedział to w przybliżeniu, sami przecież określając daty nie mówimy tego z dokładną precyzją, tylko jak już to 30, 35, 40, 45 itd.
A w jedynce data wysłania Terminatora gdzieś chyba jest... Być może jest wspomniana gdzieś na początku, albo może Reese coś o tym napomina.
Na początku T2 i chyba też T1 (tu nie jestem pewien) gdy pokazana jest wojna, widnieje podpis "Los Angeles, 2029 AD". Pewnie stąd.
W T2 terminator został wysłany do 1994 roku, akcje filmu toczą się co 10 lat... T1 1984, T2 1994, T3 2004 (wybuch wojny)... Nie wiem skąd macie te błędne dane...
2 cyborgi zostały wysłane w 2029: T800 do 1984 a T1000 do 1994. Natomiast skynet wysyła TX w 2032 więc nie mylcie dat... Jestem fanem tych filmów i oglądałem każdą część sporo razy... Wszystko się zgadza... T3 zaburzył tylko trochę logike filmu, ale wiadomo: chcieli po prostu nabić kasę na następnym terminatorze...
Błędne dane podawane są wszędzie nawet w gazetach a wystarczy uważnie obejrzeć całą serię... Aha i T1000 był prototypem więc Skynet nie miał tylko jednego pod "ręką"...
Jaki 1994? John został spłodzony w maju 1984, więc urodził się w 1985. Ma 10 lat kiedy przybywa drugi terminator więc mamy rok 1995.
A co do akcji T3 to dane są sprzeczne. Albo jest to 2004 (data na zegarku Arniego) albo 2005 (Connor mówi, że minęło 10 lat od drugiego ataku terminatora).