PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=528258}
7,0 251 tys. ocen
7,0 10 1 250853
7,6 70 krytyków
The Social Network
powrót do forum filmu The Social Network

Po zwiastunie byłam ciekawa tego filmu, jako że często korzystam z facebooka, choć
podejrzewałam, że film porywający nie będzie. Ot, historia o uczelnianym życiu i założeniu
znanego portalu przez młodego geniusza.

Ale widząc wysokie oceny na filmwebie uznałam, że może reżyser ma więcej do pokazania.
Zwłaszcza reżyser dobrych filmów. Niestety, zawiodłam się... Nie mówię, że film był
kompletnie do niczego, ale bardzo ciekawy też nie. Na pewno za długi, historia
niepotrzebnie tak rozwleczona i średnio wciągająca...

Najmocniejszą stroną jest tu Andrew Garfield, który zagrał Eduardo. Chyba jedyna
nieirytująca postać, świetnie pokazywał emocje.

ocenił(a) film na 10
Nikandra

Garfield powinien dostać nomke do Oskara. Film roku.

ocenił(a) film na 1
Wojtek_dpo

ty wiesz.......żal mi ciebie gościu

Nikandra

Fakt, wieje nudą. Film ten to przeciętna opowiastka biznesowa, z dość irytującym głównym bohaterem i nieciekawą w gruncie rzeczy fabułą w stylu "kulisy powstania popularnego portalu". Nie mówię, że to kompletne zero, ale zachwycanie się tymże 'dziełem' i typowanie go do Oscara to przesada. Jak takie produkcyjniaki na poziomie telewizyjnego dokumentu są na miarę Oscara, to faktycznie krucho z tymi nagrodami.. :/

shizonek

Jeżeli dla ciebie to produkcja na poziomie telewizyjnego dokumentu to coś jest z tobą nie tak gościu.

ocenił(a) film na 9
Tom_Spark

Zgadzam się. Film jest naprawdę dobry, a jeżeli według was jest nudny to się po prostu nie znacie. Nie wiem, czy ktoś w ogóle zwrócił na to uwagę, ale scenariusz był zajebisty.
A jeżeli ktoś sięgnął po ten film tylko dlatego, że jest fanem facebooka no to gratulacje.

Alice432

Co jest ze mną "nie tak"? "Nie znam się?"
Nie wiedziałam, że nie można tu mieć własnego zdania, a wolno wyrażać tylko jedynie słuszne zachwyty nad SN. Przykro mi, mnie się nie podobało. Było nudne i telewizyjne i tyle. Ja tez mogę sobie napisać, że się nie znacie, tylko po co? Mam choć tyle szacunku do rozmówcy, by nie wciskać mu kitu. :/

ocenił(a) film na 9
shizonek

Nie wciskam ludziom kitu tylko bronię filmu. To Wy wciskacie kit twierdząc, że ten film jest nudny. Jeszcze ktoś Wam uwierzy i straci okazję na obejrzenie naprawdę dobrego kina.

Alice432

chyba lepiej obejrzeć go z niższych pobudek, niż nastawić na coś dobrego i się rozczarować?

ocenił(a) film na 9
kickyourdaddy

Możesz się nastawić na coś dobrego, tylko nie podnoś za wysoko poprzeczki. To że to Fincher nie znaczy jeszcze że film będzie równie fenomenalny co Podziemny Krąg. Chociaż w sumie to i tak różne gatunki filmowe.

ocenił(a) film na 10
kickyourdaddy

Ten film warto obejrzeć przede wszystkim za
-świetny miks gatunkowy (dramat sądowy, obyczajowy a do tego świetna komedia - Kevin Spacey, który był producentem wykonawczym filmu powiedział, że "Social Network" będzie dużo zabawniejsze niż się większość ludzi spodziewa)

-allenowski poziom dialogów ( co widać już po pierwszej świetnie zagranej scenie) i budzące wrażenie aktorstwo (szeroki przekrój młodych i obiecujących aktorów). Główna postać jest dość ekscentryczna i może budzić irytację, ale imo ma to sens ponieważ jest to jakby na to nie patrząc geniusz, który zmienił świat, czyli postać niesztampowa, a takie jednostki budzą skrajne emocje.

-pomysłowy i dynamiczny montaż (scena wyścigu wioślarskiego to autentyczna perełka :D )

I koniec końców, myślę (choć ciężko to wyrokować w tej chwili), że jest to film stanowiący panoramę naszych czasów pod względem obyczajowości, rozwoju technologicznego etc i obstawiam, że może być jeszcze ciekawszy dla przyszłych pokoleń którym przyjdzie żyć w innych czasach.

Pozdrawiam ;)

Jaturul

Boże co wy tak wychwalacie ten film? co na oscara? Social Network? NO NAPRAWDĘ TAKI SCENARIUSZ I JA BYM NAPISAŁ

ocenił(a) film na 10
transformers567_fw

Każdy ma prawo do swojej opinii, w końcu dla każdego z osobna liczy się to jakie wrażenie wywarł film, dlatego ja osobiście uważam, że film zasługuje na uznanie z jakim spotkał się wśród krytyków i publiczności. Nie podzielasz mojej opinii to trudno ale wykaż się odrobiną tolerancji dla poglądu innych ludzi ponieważ żaden z nas nie jest filmową wyrocznią i takie wypowiedzi niepotrzebnie tworzą napięcia w filmwebowych dyskusjach.

Pozdrawiam ;)

ocenił(a) film na 8
Jaturul

Lubię to ^^

użytkownik usunięty
transformers567_fw

to napisz. wtedy pogadamy.

ocenił(a) film na 9
Jaturul

Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości ;-)