Gościu w filmie twierdzi że nie chodzi o kasę, a później żałuje paru baniek byłemu przyjacielowi i twórcom pomysłu, czy to ma sens ?
Z tego co zdążyłem się zorientować to bracia Winklevoss dostali 65 mln. dolców - całkiem nieźle jak na kogoś, kto tylko podsunął zaczątki pomysłu powstania elitarnego portalu. Przecież oni nie napisali całego kodu, a zrobił to Mark razem z kumplami.
Co do Saverina to przecież nie wiadomo ile dostał, bo sam o tym nie chciał się wypowiedzieć, ale podejrzewam, że było to nie parę baniek, ale dobre kilkaset za zamknięcie tej sprawy. Niestety potwierdzić tego nie mogę.
chodzi mi o cały ten proces, nie prościej od razu im dać kasę ? co to tam było jakieś groszowe sprawy, dla niego :)
Być może, ale o ile dobrze pamiętam to Winlevoss'owie żądali sumy coś około 600 mln dolarów, a to już nie są takie groszowe sprawy. Tak samo nie wiadomo o jaką kwotę pozywał Marka - Saverin. Przyjmując to, że bez niego właściwie portal by nie powstał, bo to on wyłożył pieniądze na serwery to mógł sądzić Marka o powiedzmy połowę wartości całego serwisu. To już z pewnością kieszonkowe nie jest i nikt tak z własnej woli nie oddaje kilku grubych baniek ;)
Pomyłka - to Saverin chciał 600 baniek (pewnie wtedy tyle warte było jego wyjściowe przy powstaniu strony 30%) a lizusy domagali się zamknięcia strony, bo mieli swój własny projekt, który przez FB się nie rozwijał..
Maximus - Mark mówił, że nie chodzi o kasę, gdy mówił o idei na samym początku, kiedy to było cool, że ludzie odwiedzają stronę.. Wtedy jeszcze mu się nie śniło, że to może się tak rozwinąć.. Gdybyś ty wpadł na podobny pomysł i nagle uświadomił sobie, że jest wart miliardy, nie odbiło by Ci?? Odpowiedz sobie sam :P