Jeden z pierwszych filmów jakie widziałem na video. Akcja trzymająca w napięciu ( choć w porównaniu z książką to jeszcze nic ! ), ale niezbyt odpowiednia osada. Richard Chamberlain do roli Jasona Bourne'a zupełnie nie pasował, choć trzeba mu przyznać, robił co mógł. Za dużo zmian w scenariuszu w porównaniu z powieścią Ludluma ( choćby śmierć Carlosa ) i przydałby się trochę większy rozmach całego tego przedsięwzięcia. Mam nadzieję że najnowsza wersja z Mattem Damonem będzie jeszcze lepsza.
Na Video
Dla mnie też jest to jeden z pierwszych filmów które widziałem na Video - wtedy mi się nie podobał ale miałem około 10 lat:) Powieści niestety (jeszcze) nie czytałem. To chyba najważniejszy i najbardziej znany film ukazujący koszmar amnezji. Jedna z najlepszych ról Richarda Chamberlaina. Powoli rozwijająca się zagadka tożsamości głównego bohatera wywołuje wiele emocji. Ciekawy również jest klimat filmu - na pewno ma na to wpływ fakt, że akcja rozgrywa się prawie wyłącznie w Europie (poza jedną sceną, za to świetnie zapadającą w pamięć - strzelanina w domu, siedzibie Tredstone71 i to podłożenie odcisków palców na jednym rozbitym kieliszku - super). 8/10