PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31497}

Tożsamość Bourne'a

The Bourne Identity
2002
7,6 242 tys. ocen
7,6 10 1 242016
6,9 60 krytyków
Tożsamość Bourne'a
powrót do forum filmu Tożsamość Bourne'a

Nie rozumiem takiej krytyki tego filmu. Według mnie nowa trylogia Bourne'a jest świetna. Kino akcji na najwyższym poziomie, inteligentne i bez zbędnych fajerwerków. I to wrażenie realizmu, przy którym Bondy mogą wydawać się bajeczką. Gra aktorska też jest świetna, uwierzyłem, że Matt Damon jest perfekcyjnym mordercą. Może wygląd temu przeczy, ale chyba o to chodzi, żeby nie wyróżniał się z tłumu?

To jest Bourne naszych czasów. Dokładna ekranizacja książki nie miałaby prawa bytu. Ja sam jestem fanem Ludluma i myślę, że spodobałaby się mu nowa wersja filmu. Jest teoria spiskowa na miarę współczesności i świetna akcja. Jeżeli ktoś oczekiwał szczegółowego przeniesienia książki na ekran, to owszem, może czuć się zawiedziony, bo film niewiele wspólnego ma ze swoim literackim pierwowzorem. Ale oglądając nowego Bourne'a z takim nastawieniem, naprawdę dużo się traci.

W którymś temacie przeczytałem zarzut, że reżyser nie miał pomysłu. Jak to? Tożsamość Bourne'a to film, ośmielę się powiedzieć, przełomowy. Pomysły reżysera - realistyczna konwencja, urywany, chaotyczny montaż - mocno wpłynęły na kinematografie. Bez tego nie powstałyby, np. nowe Batmany, czy odnowione Bondy.

Odrzucając uprzedzenia związane z tym, że to ekranizacja, Tożsamość Bourne'a staje się naprawdę świetnym kinem szpiegowskim.

ocenił(a) film na 7
voagar

Mimo wszystko wole książkę. I nie myśł ,że "książka lepsza od filmu" wcale tak nie uważam pozatym nie mogę zestawiać filmu ,który przedstawil historię bourne'a zupełnie inaczej od Ludluma ale rownież z świetnym skutkiem. Serie książk jak ifilmów polecam każdemu kto choć trochę lubi fimly/literature sensacyjną.