skad autoboty i deceptikony biora amunicje?? :) sami tworza ? a moze sie im nie konczy? czekam na jakies wytlumaczenie :)
Przecież się kończyły naboje temu dużemu z cygarem. Nie oglądałeś chyba uważnie. Co do broni laserowej i plazmowej, to pewnie mają więcej w rezerwie.
Wytwarzają je tak, jak każdy organizm wytwarza swoje uzbrojenie - pazury, jad, poroże, skorupę. W komiksie jeden z badaczy stwierdził, że jest to dla nich tak nieskomplikowane i naturalne, jak dla człowieka wzrost włosów.
Odpowiem ci. Np Starscream jest zdolny do wystrzelenia połowy salwy po każdej przemianie i zmianie swojego położenia. Wygląda mi na to, że mógłby zasypywać przeciwnika rakietami przez dni i noce potrzebując tylko kilku minut wykonywania uników w powietrzu by zapełnić wyrzutnię . Nawet gdyby miał jakiś drobny zapasik to i tak odtwarzanie amunicji jest na tyle szybkie, że uzupełnia rakiety raz za razem.
Wiem, że czas filmu nie odpowiada czasowi rzeczywistemu, ale przyjmijmy umownie, że tak jest dla samego wytłumaczenia i posiadania jakiegoś pojęcia o tym, jak to wygląda.
Starscream jest (widocznie) uzbrojony w 6 rakiet.
W 1:41:42 wystrzeliwuje 4 rakiety.
1:53:50 kolejne 5.
2:01:37 dwie.
2:01:43 jedną.
2:01:45 dwie.
2:05:46 jedną.
Masz tutaj 16 rakiet w ciągu 24 minut. Minus 6 początkowych oznacza to, że produkował minimum jedną rakietę co dwie i pół minuty.
Brawl z cztero-miejscowej wyrzutni wystrzelił:
1:59:24 trzy rakiety.
1:59:26 następne cztery.
To znaczy, że wyprodukował trzy w ciągu dwóch sekund.
1:59:29 znów minimum jedna.
1:59:30 ponownie minimum jedna.
Wychodzi na to, że produkuje je taśmowo w czasie rzeczywistym. W czasie dalszej walki miał już tylko jedną rakietę w zanadrzu, więc może jego zdolność produkcyjna została zablokowana przez jakieś uszkodzenie. Pasuje też wyjaśnienie, że po wystrzeleniu trzech pierwszych rakiet nie użył już żadnej dlatego pozostała mu ta jedna, a pociski, które widzę pochodzą z innej broni. Dobrze by było gdyby jeszcze ktoś się temu przyjrzał.
To może być niedopieszczenie detali ze strony animatora, ale Ironhide posiada pełen magazynek w każdym swoim ujęciu.
Możemy też domniemywać, że wytwarzanie amunicji mniejszego kalibru, jak naboje do karabinów i pistoletów jest mniej skomplikowane i mniej kosztowne jak to ma odzwierciedlenie w ludzkiej produkcji i o ile TransFormer czuje się na siłach i jego bateria jest pełna to może razić nieprzerwanym ogniem przez bardzo długi czas.
To ty chyba uważnie nie oglądałeś skoro nie wiesz jak "ten duży z cygarem" ma na imię, a było wymawiane mnóstwo razy!
Oglądałem Lody01, ale jak na razie tylko raz, z napisami w wersji kamerkowej. Czekam na lepszą wersję. No jakoś nie zdążyłem zapamiętać wszystkich imion z nowych postaci w drużynie autobotów, wybacz, jakże mi przykro... Za drugim obejrzeniem filmu nadrobię. Za bardzo mnie ruszyła scena gdy zabili Ratcheta. Tego z cygarem to od pierwszej sceny polubiłem :D bardziej niż tego szoguna z mieczami :)
Lol, nie zdążyłem zapamiętać imion wszystkich nowych postaci :D.
A w filmie pojawiły się dwa nowe imiona -> Hound i Lockdown. No to fakt, kiepska ta pamięć.
Mnie też trochę ruszyła scena kiedy zabili Ratcheta... Tak samo w trójce kiedy zabili Ironhida i w jedynce Jazza.... :P
Drift nie został wymieniony. Grlimlocka też nie pamiętam - powiedz, w którym momencie. Stinger i Galvatron to nie są postaci.
Chodzi co o samo wspomnienie imienia? To nie wiem, w sumie możesz mieć rację, że nie zostało wspomniane.
Dlaczego Galvatron nie jest postacią?
Drift nie był wymieniony, ale wtedy kiedy Galvatron, który JEST postacią namierzał autoboty były wypisane ich imiona... Grimlocka nikt nie wspomniał, a Crosshairs było wymienione w którymś tam momencie już nie pamiętam, ale było!
No właśnie. Nowe imiona =/= nowe postacie. Pojawiło się przecież mnóstwo obcych i syntetyków, a nie zalicza się ich do zapamiętanych czy nie zapamiętanych postaci. Także masz 3 nowe imiona. Trzy, które faktycznie warto zapamiętać i, z których dwa zostały wymienione więcej niż raz i tylko te dwa należą do drużyny Autobotów, której koleżka nie mógł ogarnąć. :D
Dlaczego Stinger i Galvatron to nie są postacie? Bo to są produkty, to są epizody, to są krótkie motywy. To tak jakby miałeś pojawienie się budlight i victoria secret. To są nazwy produktów.