mam nadzieję.. 4 część była świetną furtką do nowej trylogii, gdyby tak tylko 5 część rozgrywała się w kosmosie (może na odrodzonym Cybertronie, albo jakimś większym statku bądź innej planecie?) to byłoby jeszcze lepiej.. ile raz można niszczyć Chicago? Prequel też byłby niezły - już 2 razy widzieliśmy wydarzenia na Ziemi obsadzone w dalekiej przeszłości (kiepska dwójka no i Wiek zagłady), z tego też coś fajnego można by wymyślić. Bardzo spodobał mi się dobór obsady i niewymuszony humor, może tylko raz się na tej części zaśmiałem (scena z Bee w siedzibie tej korporacji). Same roboty i dinoboty po prostu uczta dla oczu.
Nieoficjalnie mówi się o powstaniu 5 części. Ja jestem zdania, że tak się stanie.
Najprawdopodobniej dostaniemy jeszcze 2 części. Optimus musi znaleźć odpowiedzi. Jak dla mnie to świetna wiadomość, że poleciał w kosmos. Wreszcie możemy dostać coś, co opowie o originie i stwórcach. Mam cichą nadzieję, że w kosmosie znajdzie Rodimusa. Z tego co pamiętam w jednej z historii to on właśnie przyczynił się do destrukcji Unicrona, który pewnie pojawi się w części 6, w której przejmie kontrolę nad Galwatronem i jemu podobnymi, bo ten nie ma "duszy", czyli iskry.
Może też w jakiś sposób ulepszą Dinoboty, lub same się ulepszą. Oby tylko nie powstał spin-off.