Film słaby, nawet jak na standardy Transformers, 3 o niebo lepsza... W trakcie filmu, w miarę oglądania pojawiały mi się pytania:
1. To jest spin - off, reboot, sequel?
2. Co się stało z tym latającym zestawem Optimusa? Ten skrzydła miał jeszcze w 3, tutaj używa jakiś dziwnych odrzutowców z nóg.
3 Dlaczego na początku Optimus był zamieniony w tą starą, brzydką ciężarówkę, a nie w swoją normalną formę?
4. Kto to jest Lockdown i dlaczego zabija Transformersów?
5. Megatron został zabity w poprzednim filmie, jego czacha była rozpołowiona. Tutaj nagle, wygląda jak nówka sztuka...
6. O co właściwie chodziło z tą bombą, dlaczego te prototypy chciały ją przejąć? (nawiasem mówiąc, miała być ich tylko piętnastka, naliczyłem dwa razy więcej, w miarę jak niszczyli ich w tej walce w Chinach)
7. Jak się nazywają te nowe Autoboty? Był Optimus, Bee i ... trójka randomowych...
8. O co chodziło w tym dinozaurze ukrytym pod lodem? Pokazali go na początku, potem nic... Myślałem, że to Grimlock, ale Grim potem wylazł z tego statku. Wut?
To chyba wszystko... Naprawdę, mało który film mnie tak zniesmaczył... Mimo iż zdaję sobie sprawę, że lubię taką płytką rozrywkę, najnowsi Transformersi są nie do strawienia...
1 - Masz wytłumaczone powyżej.
2 - Jak widać nie mógł podróżować z naczepą, gdy go ścigano/ stracił sprzęt podczas ostatecznej walki w części 3. Ciężko wyjaśnić.
3 - Yyy chciał się ukryć przed ludźmi? Jako Transformers mógł zmienić swój wizerunek.
4 - Łowca nagród, były transformers, który zaczął działać na własną rękę. Bezwzględny łowca polujący za stosowną zapłatą.
5 - Ludzie znają technologię TF (co już dla mnie jest nie do pojęcia po tak krótkim czasie od TF 3), dlaczego by nie mogli jej "odrestaurować"?
6 - Owa bomba zamieniała istoty żywe w materiał do budowy robotów.
7 - Też uważam że były wrzucone na siłę i bez osobowości... Nie tak jak w częściach poprzednich (Ironhide, Jetfire, Jazz, Sentinel, Megatron itp.) Lockdown trzymał ten film przy życiu.
8 - Patrz pkt. 6. Grimlock wyszedł ze statku Lockdowna bo był jednym z jego trofeów.
1. Jest to bezpośrednia kontynuacja
2. Optimus prawdopodobnie stracił swoją przyczepę z jetpackiem i dodatkowymi częściami podczas wspomnianego w filmie pościgu w Meksyku, zaś dopalacze w nogach prawdopodobnie sam zmajstrował z tych części, które mu pozostały.
3. Bo się ukrywał - jego poprzedni alt-mode był zbyt charakterystyczny. Potem natomiast był osłabiony walką z ludźmi i przybrał postać nowej ciężarówki, by zregenerować uszkodzenia.
4. Lockdown to Transformer lub istota podobna do Transformera, a zabija innych ponieważ... jest zły i znalazł sobie taką pracę. Nie opowiadał się za żadną frakcją, lecz przemierzał kosmos w poszukiwaniu zleceń.
5. Widać było na niej uszkodzenia - może przez ujęcie nie były one aż tak widoczne, jednak coś w rodzaju rozcięcia da się zauważyć.
6. Megatron/Galvatron skądś wiedział o "bombie" i liczył na to, że jej eksplozja przemieni całą okolicę (w tym też ludzi) w metaliczną materię, którą z kolei będzie można wykorzystać do stworzenia nowej armii. Tak przynajmniej sądzę. A co do ich liczby - mogę się mylić, ale z tego co pamiętam to była mowa o 50 prototypach. I to by się zgadzało.
7. Drift, Hound i Crosshairs. Też mam podobną o nich opinię.
8. Zamrożony dinobot był pozostałością po eksperymentach "Twórców", którzy kiedyś odwiedzili Ziemię. Grimlock to inny osobnik, który został przy innej okazji upolowany przez Lockdown'a.