PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645955}

Transformers: Wiek zagłady

Transformers: Age of Extinction
2014
6,2 103 tys. ocen
6,2 10 1 102907
3,1 22 krytyków
Transformers: Wiek zagłady
powrót do forum filmu Transformers: Wiek zagłady

Film słaby, nawet jak na standardy Transformers, 3 o niebo lepsza... W trakcie filmu, w miarę oglądania pojawiały mi się pytania:

1. To jest spin - off, reboot, sequel?
2. Co się stało z tym latającym zestawem Optimusa? Ten skrzydła miał jeszcze w 3, tutaj używa jakiś dziwnych odrzutowców z nóg.
3 Dlaczego na początku Optimus był zamieniony w tą starą, brzydką ciężarówkę, a nie w swoją normalną formę?
4. Kto to jest Lockdown i dlaczego zabija Transformersów?
5. Megatron został zabity w poprzednim filmie, jego czacha była rozpołowiona. Tutaj nagle, wygląda jak nówka sztuka...
6. O co właściwie chodziło z tą bombą, dlaczego te prototypy chciały ją przejąć? (nawiasem mówiąc, miała być ich tylko piętnastka, naliczyłem dwa razy więcej, w miarę jak niszczyli ich w tej walce w Chinach)
7. Jak się nazywają te nowe Autoboty? Był Optimus, Bee i ... trójka randomowych...
8. O co chodziło w tym dinozaurze ukrytym pod lodem? Pokazali go na początku, potem nic... Myślałem, że to Grimlock, ale Grim potem wylazł z tego statku. Wut?

To chyba wszystko... Naprawdę, mało który film mnie tak zniesmaczył... Mimo iż zdaję sobie sprawę, że lubię taką płytką rozrywkę, najnowsi Transformersi są nie do strawienia...

Shockmonster

http://lmgtfy.com/?q=spin+-+off

ocenił(a) film na 5
Shockmonster

1 - Masz wytłumaczone powyżej.
2 - Jak widać nie mógł podróżować z naczepą, gdy go ścigano/ stracił sprzęt podczas ostatecznej walki w części 3. Ciężko wyjaśnić.
3 - Yyy chciał się ukryć przed ludźmi? Jako Transformers mógł zmienić swój wizerunek.
4 - Łowca nagród, były transformers, który zaczął działać na własną rękę. Bezwzględny łowca polujący za stosowną zapłatą.
5 - Ludzie znają technologię TF (co już dla mnie jest nie do pojęcia po tak krótkim czasie od TF 3), dlaczego by nie mogli jej "odrestaurować"?
6 - Owa bomba zamieniała istoty żywe w materiał do budowy robotów.
7 - Też uważam że były wrzucone na siłę i bez osobowości... Nie tak jak w częściach poprzednich (Ironhide, Jetfire, Jazz, Sentinel, Megatron itp.) Lockdown trzymał ten film przy życiu.
8 - Patrz pkt. 6. Grimlock wyszedł ze statku Lockdowna bo był jednym z jego trofeów.

Armorgedon

4. Były Decepticon ;)

użytkownik usunięty
Shockmonster

1. Jest to bezpośrednia kontynuacja
2. Optimus prawdopodobnie stracił swoją przyczepę z jetpackiem i dodatkowymi częściami podczas wspomnianego w filmie pościgu w Meksyku, zaś dopalacze w nogach prawdopodobnie sam zmajstrował z tych części, które mu pozostały.
3. Bo się ukrywał - jego poprzedni alt-mode był zbyt charakterystyczny. Potem natomiast był osłabiony walką z ludźmi i przybrał postać nowej ciężarówki, by zregenerować uszkodzenia.
4. Lockdown to Transformer lub istota podobna do Transformera, a zabija innych ponieważ... jest zły i znalazł sobie taką pracę. Nie opowiadał się za żadną frakcją, lecz przemierzał kosmos w poszukiwaniu zleceń.
5. Widać było na niej uszkodzenia - może przez ujęcie nie były one aż tak widoczne, jednak coś w rodzaju rozcięcia da się zauważyć.
6. Megatron/Galvatron skądś wiedział o "bombie" i liczył na to, że jej eksplozja przemieni całą okolicę (w tym też ludzi) w metaliczną materię, którą z kolei będzie można wykorzystać do stworzenia nowej armii. Tak przynajmniej sądzę. A co do ich liczby - mogę się mylić, ale z tego co pamiętam to była mowa o 50 prototypach. I to by się zgadzało.
7. Drift, Hound i Crosshairs. Też mam podobną o nich opinię.
8. Zamrożony dinobot był pozostałością po eksperymentach "Twórców", którzy kiedyś odwiedzili Ziemię. Grimlock to inny osobnik, który został przy innej okazji upolowany przez Lockdown'a.