PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645955}

Transformers: Wiek zagłady

Transformers: Age of Extinction
2014
6,2 103 tys. ocen
6,2 10 1 102907
3,1 22 krytyków
Transformers: Wiek zagłady
powrót do forum filmu Transformers: Wiek zagłady

Dla tych co oglądali Film Prometeusz, a naprawde polecam, wiedzą że główna bohaterka filmu w raz
z cyborgiem wyruszyła w podróż w jedną stronę, czyli w kierunku twórców ich rasy oraz wielu innych
ras takich jak Obcy. Nie wiadomo było po co nas stworzyli, powiedziano że poprostu mogli i dlatego to
zrobili. Nie zważając na konsekwencje bez naporu wyruszyła w podróż w celu odnalezienia
konstruktorów i na tym sie kończy film. Tutaj zaczyna się wątek łączący oba filmy, ponieważ w
Transformers było powiedziane że nawet Prime został stworzony przez ,,twórce,, tak jak pozostałe
roboty, w końcowej minucie filmu Optimus mówi że we wszechświecie istnieją naprawde intrygujące
rzeczy na które być może nigdy nie poznamy odpowiedzi: Po co to jesteśmy i skąd sie wzieliśmy?,
nie znając odpowiedzi na to pytanie ruszył w przestrzeń kosmiczną tak samo jak Bohaterka
Prometeusza swoim statkiem, dlaczego? bo to była ciekawość, nie występuje ona tylko we wnętrzu
nas ale i innych stworzeń naszego wszechświata, mimo słów Prima które ogłosił: Nie wiem kim
jesteś stwórco ale nie dam ci zniszczyć ziemi, te słowa także sugerują że on sam był ciekawy tego
kto go stworzył, ponieważ powiedział także że leci po niego i wyruszył w określonym kierunku w
kosmosie. To sugeruje że sam Prime musiał poznać prawde. Podsumowując Bohaterka
Prometeusza jako człowiek wyruszyła w nieznane w celu poznania tego który nas stworzył, tego który
mógłby udzielić odpowiedzi, bo to ciekawość i sens życia, Prime jako robot wyznaczył tą samą drogę
bo także oczekiwał tej samej odpowiedzi. Nie tylko my chcielibyśmy się dowiedzieć skąd sie
wzieliśmy, i jaki cel naszej egzystencjii, Przepraszam za błędy ale pisze to w nocy i zmęczenie nie
pozwala mi na szczególowe poprawki. Co uważacie?

ocenił(a) film na 6
Damian7770

Bardzo fajne, spostrzeżenie. Po seansie TF4 - przez głowę przeszła mi myśl - "wyruszył szukać stwórców tak jak babka w Prometeuszu". Ale to było tyle, nie myślałem już o tym więcej.
Ciekawi mnie teraz czy i jak zostaną w kolejnych filmach (TF5, TF6 oraz kolejne Prometeusza) pociągnięte dalej te wątki oraz, czy w ogóle, nasi "bohaterowie" odnajdą swoich stwórców.

frantic84

Prime bedzie miał problem z jego odnaleziem, bo już kawał czasu nie jest w "swoim" oryginalnym ciele, choć kto wie o czym mowa. Piąta część zapowiada się epicko i mam nadzieje, że mało ludzi bedzie brało w niej udział. Bardziej wolałbym zobaczyć same roboty w kosmosie.

lekki edit. tutaj bardziej chodzi o stwórców, a nie jedne "coś" co stworzyło Primea

użytkownik usunięty
Damian7770

racja,wątki podobne wątki,aczkolwiek 5 TF obejrzę z miłą chęcią,a prometeusza tylko i wyłącznie po to,żeby zobaczyć jak to się potoczy,bo pierwszy film to jak dla mnie totalny gniot.