PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=927}

Trzeci cud

The Third Miracle
1999
6,7 2,8 tys. ocen
6,7 10 1 2844
5,0 4 krytyków
Trzeci cud
powrót do forum filmu Trzeci cud

Widzialam juz kilka filmow Agnieszki Holland i przeraza mnie to w jaki sposob ukazuje ona za granica Polakow. Przewaznie sa to obdartusy i prymitywy z problemami alkoholowymi, a jesli zdarzy jej sie pokazac Polske, to najczesciej jakas wies zabita dechami, ktora bardziej przypomina Sarajewo. Co z ta kobieta??

ocenił(a) film na 8
Usagi_V

Ale co w tym filmie było według Ciebie ukazującego Polaków w złym świetle?

Usagi_V

Widziałem odcinek Kuby Wojewódzkiego w którym była gościem i nie mogę zrozumieć jak tak "obciachowa" osoba może tworzyć dobre filmy. Nie rozumiem od czego to zależy, ale na pewno nie od inteligencji, oczytania czy glupoty

kapek

obciachowa? też widziałem ten odcinek i wiele innych wywiadów z nią i uważam, że to naprawdę świetna babka.

Usagi_V

Przejrzała Cię i jakoś musisz to przeżyć.

ocenił(a) film na 5
Private_Witt

Niby co przejrzala?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 5
Private_Witt

Znasz mnie osobiscie, ze tak twierdzisz, czy moze po prostu masz 10 lat?

Usagi_V

odpowiadam głupotą na głupotę. Większość polskich filmów ukazuje polskie piekiełko, menelstwo, pijaństwo, zacofanie. Patrz, "Edi", "Wesele", "Cześć Tereska", "Dom zły" i mnostwo innych. Polacy się w tym lubują. Winną Holland jest jedynie to, że jej filmy zobaczy ktoś za granicą;]

ocenił(a) film na 5
Private_Witt

Wina Holland jest to, ze "piekielko"jest jedynym obrazem Polakow jaki pokazuje. Moje stwierdzenie nie bylo glupota a ty mnie obraziles piszac taki debilizm.

Usagi_V

sam , się obraziłeś, o tym była moja uwaga, pozdrawiam.

ocenił(a) film na 5
Private_Witt

Napisalam ze nie podobaja mi sie filmy Holland a ty nazwales mnie obdartusem z problemem alkoholowym. Glupi jestes czy co?

Usagi_V

skoro jesteś Polakiem to i obdartusem i pijakiem i to jeszcze z zabitej dechami wiochy, przecież taka artystka jak Holland nie moze sie myli, prawda?

ocenił(a) film na 5
Private_Witt

Calkiem cie pogniotlo? Nie bede sie tu juz wiecej wypowiadac bo ta osoba ma najwyrazniej problemy emocjonalne...

ocenił(a) film na 5
Usagi_V

w filmie ,, trzeci cud" była mowa o Polakach i Hiszpanach mieszkających w Stanach jako o biednych i ciężko pracujących ludziach, czy to nie prawda?

ocenił(a) film na 8
viddhi108

Film w ogóle jest według mnie bardzo udany i dający do myślenia. Nie rozumiem jak można oglądając taki film skupić się na tym, że akurat jakiś przedstawiciel jakiejś narodowości jest tam biedny. W każdej narodowości są i biedne i zamożne osoby. Poza tym oglądałam już trochę filmów Holland i kto jak kto, ale akurat ona nie pasuję mi na osobę, której twórczość skupia się na ukazywaniu Polaków jako prymitywnych obdartusów. No, ale jak ktoś w filmie poruszającym konkretną tematykę (jak "Trzeci cud") widzi nie tą tematykę tylko właśnie "Polaków obdartusów", to pewnie wszędzie ich dojrzy w produkcji o czymkolwiek.