Trzynaste piętro

The Thirteenth Floor
1999
7,2 21 tys. ocen
7,2 10 1 21335
5,6 5 krytyków
Trzynaste piętro
powrót do forum filmu Trzynaste piętro

Pech. Pech i to ogromny - to właśnie spotkało twórców tego filmu, których ukończone, całkiem nowatorskie w pomyśle dzieło, znalazło się w szerokiej dystrybucji miesiąc po innym filmie opartym na tym nowatorskim pomyśle, lecz także ozdobionym nowatorską formą. Taki oto niefart spowodował, że "Trzynaste piętro" zostało nieomal zapomniane, a ten drugi film zbierał laury niemal wszędzie, gdzie tylko mógł.

Największym atutem filmu jest jego pomysł, czyli ukazanie dwóch światów - sztucznego i realnego, które praktycznie się od siebie nie różnią. Ta idea prowokuje pytania na ile rzeczy nierealne są realne, które to fabuła dodatkowo wykorzystuje i podsyca. Pretekstem do tych rozważań jest zaś kryminalna zagadka w stylu noir, z którą może mieć coś wspólnego pewna piękna młoda dama, która pojawia się znikąd niczym prawdziwa famme fatale.

Jeśli zaś chodzi o wady to ja żadnych się nie doszukałem. Jedynym moim zarzutem wobec filmu jest to, że ten obraz jest dobry, ale nie jest lepszy, albo chociaż charakterystyczny. Nie zapamiętam z niego muzyki, zdjęć, cytatów, ani też postaci, prawdopodobnie niczego.

Osobiście ten film polecam miłośnikom SF, a zwłaszcza tej w spokojniejszym klimacie ("Gattaca") oraz miłośnikom stylu lat '30, który w fantastyce rzadko się pojawia.

ocenił(a) film na 6
Khaosth

Moim zdaniem historia w eXistenZ została lepiej opowiedziana, a wręcz
niedopowiedziana co dodało filmowi magii.

Niestety podanie zakończenia na talerzu troszeczkę mnie rozczarowało w
"13(...)".

ocenił(a) film na 8
goianu

Na ile oba te filmy pamiętam, "eXistenZ" sprawiało wrażenie mniej banalnego, mniej typowego. "eXistenZ" ponadto ma Jude'a Law, Cronenberga jako reżysera i kilka zapadających w pamięci pomysłów (pistolet, konsola). Oczywiście także polecam. :)

ocenił(a) film na 8
Khaosth

https://www.filmweb.pl/video/Na+skr%C3%B3ty/Mroczne+miasto-56478