PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=570451}

Twierdza brzeska

Brestskaya krepost
2010
6,6 1,3 tys. ocen
6,6 10 1 1291
Twierdza brzeska
powrót do forum filmu Twierdza brzeska

Czego mogłem spodziewać się po filmie finansowanym przez Kreml i Białoruś? Oczywiście propagandy. Tak więc mamy dobrych NKWDzistów walczących przeciw złym Niemcom którzy są tylko szarą masą w tym filmie. Mamy teksty typu "jestem dobrym komunistą" i w związku z tym dał się zabić. Mamy obowiązkowy patos i sceny nastawione na wzruszenie widza. Czyli teoretycznie kaszanka na gazecie. Jednak z drugiej strony Twierdza brzeska jest zwarta, nieźle zagrana ma znakomitą, widowiskową batalistykę i jeśli patrzeć że był to dramat zwykłych ludzi i ich rodzin to też potrafi złapać za serce. Czyli nie jest tak źle jakby mogło się wydawać tym bardziej że ten film posiada specyficzny klimacik starego sowieckiego kina wojennego który dodaje nieco uroku. 6/10.

Kilinski

Wszędzie jest propaganda ciołuk.Tak jak my o nich tak samo oni o nas.Mnie się film bardzo film podoba ,jeżeli wszędzie wyszukujesz propagandy do filmy produkcji polskiej nie oglądaj.

ocenił(a) film na 4
ARTUR87

propagandowy jak amerykańskie filmy, zastanawiało mnie tylko czemu tam nie chleją wódy, chyba nie było żadnej akcji takiej, i film przedstawia "dobrych" komisarzy Nkwd (<lol> jak z czestochowy do gdanska i z powrotem), którzy poprzez płomienne przemowy (jak w tych filmach bzdurnych amerykańskich) namawiają żołnierzy na pewną śmierć ;-)

ocenił(a) film na 5
adiman

Panowie, to jest film. Można go oceniać pod katem aktorstwa, zdjęć, muzyki, montażu, efektów, scenariusza etc. Ocenianie go pod kątek ideologicznym jest skazane z góry na niepowodzenie. Wiadomym jest, że nie będą kręcić za własne pieniądze filmu, który by bruździł w ich własną historię. Film ten nie ma ambicji być kinem historycznym. Jest to wojenne kino akcji i tak należy do tego podchodzić. W podobny sposób próbuje się oceniać "Czterech pancernych" :)) co jest jak dla mnie kpiną.

ocenił(a) film na 4
Rainmaker

"W okresie pierwszej okupacji sowieckiej do 22 czerwca 1941 r. (twierdza),służyła Sowietom przede wszystkim jako katownia, w której likwidowano polskich patriotów. Traktowano ją też jako punkt etapowy, w którym gromadzono więźniów przeznaczonych do dalszej deportacji. W twierdzy prawdopodobnie należy szukać śladów tzw. białoruskiej listy katyńskiej[2]."

ocenił(a) film na 5
adiman

Domyślam się, ze masz więcej jak 8 lat i potrafisz znaleźć pewne informacje w internecie, ale co to ma do rzeczy ?

ocenił(a) film na 6
ARTUR87

Widze w takim razie że jestes znawcą polskiego kina wojennego więc powiedz mi np. gdzie w wojennych filmach Różewicza występuje propaganda?

Tylko że propaganda amerykańska występuje w postaci płoiennej przemowy, flagi na wietrze czy też bohaterskich jaknesów (Zielone berety Wayne'a) zaś tutaj mamy przemilczenie istotnych faktów oraz gloryofikację ludzi z nkwd.

Kilinski

Wymordowali katow polskich oficerow - swoich przyjaciol, z ktorymi 2 lata wczesniej defilowali po ulicach Brzescia - po czwartym rozbiorze Polski. Na twierdzy nie widac zadnych sladow walk sprzed 2 lat; ciekawe jak to przebiegalo - bo przeciez Polacy mieli tam francuskie czolgi Renault, a atakowaly ich czolgi Guderiana i stukasy.
Jak widac propaganda Lukaszenki i Putina nie rozni sie od tej z czasow ZSRR. Ale abstrahujac od tego - warto film obejrzec.

CyboRKg

Jako film nawiązujący do historii winien ją oddawać, a tu sama propaganda...

ocenił(a) film na 5
jest_jak_jest

Ile filmów historycznych oddaje w pełni prawdę ?
Zawsze KTOŚ te filmy kręci i najczęściej to właśnie z tego punktu widzenia, z pominięciem niewygodnych faktów jest konstruowana oś scenariusza..

Rainmaker

Filmu historycznego nie kręci się na widzimisię, tylko na podstawie źródeł historycznych. Natomiast gdy historia jest umyślnie bądź nie zafałszowana mamy taki oto obraz. Najgorzej gdy przekaz ten trafia do nieświadomych, którzy później na podstawie tego wyciągają wnioski. Takie materiały nie są dobre gdyż lekceważą historię i mogą prowadzić do nienawiści wobec danej nacji, czy fałszować niepotrzebnie przekaz.

ocenił(a) film na 5
jest_jak_jest

Ale pokaż mi film, który oddaje w 100 % prawdę historyczną... nie znajdziesz takiego. Czego wymagasz ? Film fabularny, nawet historyczny, z założenia ma być rozrywką opartą w jakiś sposób na historii, ale jej nie oddający. Od tego masz historyczne filmy dokumentalne. A jeszcze wymaganie od ruskich żeby pokazywali samą prawdę i tylko prawdę... :) to jest ich prawda zabarwiona fabularnie. A prawda jest jak wiesz co - i każdy ma swoją.

Rainmaker

A czy to iż nie ma filmów, które pokazują 100% zgodności materiału z prawdą ma tłumaczyć coś co ją przekłamuję? Cytat o prawdzie jest nietrafny, bo prawda jest jedna, reszta to pomówienia ;)

ocenił(a) film na 7
CyboRKg

Tak się zapytam ciebie czy wiesz jakie to były czołgi żaboli ? PzKpfw III gromił je aż miło a co dopiero PzKpfw IV

Baal

Sprawdz sobie najpierw jakimi czolgami Niemcy dysponowali we wrzesniu 39r, zanim palniesz po raz kolejny...

ocenił(a) film na 7
CyboRKg

W zasadzie nie muszę sprawdzać bo wiem że PzKpfw II brał udział w Kampanii wrześniowej bodajże PzKpfw II F niebrał udziału jego produkcja była od 1940r

ocenił(a) film na 7
Kilinski

a czy twoim zdaniem w serialu Czas honoru nie ma propagandy (dobrzy polaczki mordują złych niemców oraz niewinnych ludzi bo ktoś powiedział że on ma doczynienia z okupantami to już jest wydany wyrok jedyny możliwy czyli kulka w łeb) czy powiedzmy w czterech pancernych albo w innych filmach ?

Baal

Nie oglądam takich gówien z tymi "gwiazdami". Sam Katyń to była niezła porażka. Jeszcze te mundury galowe :]

ocenił(a) film na 7
jest_jak_jest

a ty miałeś trudne dziecinastwo ? jeżeli piszesz że odni (aktorzy ) są do 4 liter to może sam byś nagrał jakiś film , serial z sobą zakładam że to by był największy gniot w histori

Baal

Masz rację, pewnie byłby to gniot. Na szczęście nie pcham się do aktorstwa ,bo wiem ,że nie jestem w tym utalentowany. Trudne dzieciństwo? A Ty?

ocenił(a) film na 7
jest_jak_jest

nie tak sie pytałem

Baal

A jak się pytałeś? :) Nigdzie nie odnosiłem się do formy formy twojego pytania.

ocenił(a) film na 7
jest_jak_jest

Poprostu zwykłe pytanie :) odskocznia od tematu bo pierdoły wypisujesz typu "Nie oglądam takich gówien z tymi "gwiazdami". a co do filmu katyń to najlepsze było na końcu jak NKWD strzelało w potylice :)

Baal

Nie uważam za głupoty , że nazywam gówno po imieniu ;)