PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=570451}

Twierdza brzeska

Brestskaya krepost
2010
6,6 1,3 tys. ocen
6,6 10 1 1291
Twierdza brzeska
powrót do forum filmu Twierdza brzeska

Ludziska, czy możecie ocenić FILM, historię, którą opowiada, odstawiając na bok swoją
rusofobie! Ja pochodzę z Brześcia i dla nas twierdza to miejsce święte, polane krwią, gdzie zginęło dużo ludzi, naszych sąsiadów, znajomych, rodziny, ludzi, który bohatersko walczyli w
czerwcu 41 roku. Ci ludzi nie podpisywali paktu Mołotowa i nie rozpracowywali strategii
wojennych... W Brześciu od zawsze mieszkali i Polacy, i Białorusini obok siebie i nikt nigdy
nie robił różnicy i nie robi dalej, czy jesteś Polak, czy Białorusin, czy w niedzielę chodzisz do
cerkwi, czy do kościoła, czy to było przed 39 rokiem czy po.... A wy wszędzie widzicie tylko
propagandę i politykę... Fuj, szkoda gadać :-(

yulia_m

http://www.rp.pl/artykul/459139.html "17 września 1939 roku jest przyjmowany w literaturze przedmiotu jako dzień, w którym zakończyła się polska obrona Twierdzy Brześć. Zdecydowana większość oficerów, stanowiących kadrę dowódczą obrony Twierdzy Brześć, z samym gen. Konstantym Plisowskim, została zamordowana przez NKWD wiosną 1940 roku w Katyniu i w Charkowie.
22 września 1939 roku, kiedy w Brześciu odbywała się niemiecko-sowiecka defilada, Polacy nadal się bronili"

Tak to Niemcy i Sowieci rozebrali Polskę w 1939 roku mordując wielu Polaków broniących Twierdzy Brześć.
A po 2 latach (w 1941 roku) Niemcy rozprawili się z Sowietami w Brześciu :)

ocenił(a) film na 6
yulia_m

Hmmm.
Chciałbym podszepnąć tylko, że zwykłem oceniać film a nie historię czy bohaterów. Film zrobiony "po rusku" zatem dostał u mnie 6. Historia, którą opowiada, jest moim zdaniem warta znacznie lepszej ekranizacji. Ta, jest po prostu słaba. Aż 6 za odwagę poruszenia tematu. Tylko 6, za kiepską, nafaszerowaną rusofilną ideologią, ekranizację w stylu... tysięcy filmów z... Mosfilmu.