PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=38575}
7,2 157 tys. ocen
7,2 10 1 157165
5,8 20 krytyków
Underworld
powrót do forum filmu Underworld

Temu filmowi sporo brakowało do osiągnięcia poziomy filmu "Wywiad z wampirem". W tym filmiw głównie położono nacisk na efekty specjalne. Obejrzałam ten film ze względu na wampiry. Fajnie mi się patrzyło na twarze aktorów lekko zdeformowane przez wampirze kły i jeszcze ich wymowa:) Szczególnie podobało mi się seplenienie tego wampira murzyna speca od broni. Michael bardziej podobałą mi się jako niebieski wampiro-wilkołak niż człowiek, a tak wogóle to jak był taki niebieski to wyglądał jak Nightcrawler z X-men:) Natomiast bardzo podobał mi się Kraven był taki cudownie mroczny. Z efektów podobało mi się to delikatne lądowanie na ziemię bez względu z jakiej wysokości skakali, szczególnie ten pierwszy skok z lądowaniem w wykonaniu Selene jest super. Przejście od numeru 105 w komputerze do numeru na drzwiech też był bardzo udany. Nie podobałą mi się natomiast, że w tym filmie wampiry mają jedynie fizyczne zmiany są silmi, szybcy itp.itd. natomiast nie posiadają jak u Anne Raice żadnych umiejętności psychicznycz jak np. czytanie w myślach. Wydaje mi się, że specjalnie pominięto tą kwestię bo wtedy wszystkie postępowanie i plany były by znane poprzez to czytanie w myślach. Jeszcze te pociski z ultrafioletem na wampiry i te drugie na wilkołaki. Dziwi mnie jak w czasie kilku godzin wampiry zdążyły skopiować szchemat pocisków z ultrafioletem i wyprodukować podobne tylko z tlenkiem srebra?? Jest jeszcze motyw jakoby ugryzienie wampira miało uratować i przemienić Michaela w mutanta. Rozumiem to jeśli zostałaby wstrzyknięta mu krew wampira ale przecierz porzez ugryzienie to wampir wyssysa krew a on sam miał kontak tylko z wampirzą śliną. Zostało zakończenie jak to krew wilkołaka przenieka do krypty z ostatnim ze starożytnych. Po pierwsze taka mała rana bez większych żył czy tętnic i tyle się krwi wylało, po drugie do czasu jak ta krew dotarła by do płyty to powinna już skrzepnąć i po trzecie a co z tym, ze wampiry nie mogą pić martwej krwi a przeceż teką owa była.

Nariel_ArYarrel

Może autorzy scenariusza tego filmu nie czytali "Wywiadu z Wampirem"? ;) Mimo wszystko fajnie się film oglądało chociaż "Blade" ani "Wywiad" to to nie jest. Pozdrufka ;p i ssące całuski :)=

Mysza_2

Minęło trochę czasu od waszych postów, ale jednak się wypowiem;) Oglądałam oba UW, Blade'a i Wywiad również. Wg mnie ten ostatni tytuł wymiata i bije większość filmów o wampirach na głowę.
Co do UW - najgłupsze i najbardziej wkurzające było zabicie Amelii. Powiedzcie mi, jakim cudem banda wilkołaków może bez najmniejszych problemów zabić wampirzycę, członkinię rady starszych, która jest jednym z trzech najstarszych i najpotężniejszych istot, jakie chodzą po ziemi? Rozumiem - zaskoczenie i w ogóle, ale ona nawet palcem nie kiwnęła żeby się jakoś obronić. Co, bała się, że sukienkę zabrudzi...? Wg mnie ten motyw to kompletna żenada.

peterkova

Ależ proszę bardzo wypowiadaj się. Pomimo upływu 5 lat wciąż tu jestem, piszę i czytam komentarze :)

Rice najlepiej ze wszystkich stworzyła postać wampira, ich umiejętności i historię. Jeśli spodobał Ci się "Wywiad z wampirem" polecam książki "Królowa potępionych" (nie polecam filmu na jej podstawie zupełnie inne klimaty) oraz "Wampir Lestat".

Nariel_ArYarrel

"natomiast nie posiadają jak u Anne Raice żadnych umiejętności psychicznycz jak np. czytanie w myślach"

A ja się z tego cieszę imho czytania w myślach, nawet w full fantasy praktycznie nie uznaję. Szczerze mówiąc teraz to się trochę zniechęciłem do "Wywiadu z Wampirem".

"Jest jeszcze motyw jakoby ugryzienie wampira miało uratować i przemienić Michaela w mutanta. Rozumiem to jeśli zostałaby wstrzyknięta mu krew wampira ale przecierz porzez ugryzienie to wampir wyssysa krew a on sam miał kontak tylko z wampirzą śliną."

Już gdzieś ktoś to pisał: "w ślinie też był wirus roznoszący wampiryzm".

"Po pierwsze taka mała rana bez większych żył czy tętnic i tyle się krwi wylało, po drugie do czasu jak ta krew dotarła by do płyty to powinna już skrzepnąć"

Hmmm... możliwe, że krew wampirów ( w sensie taka w organizmie wampirów) nie krzepnie tak szybko. Tak samo z przepływem możliwe, iż mogą regulować przepływ krwi przez jakąś kończynę (wątpie, ale to jedyne co mi się nasuwa na myśl).

"co z tym, ze wampiry nie mogą pić martwej krwi a przeceż teką owa była."

Martwej krwi? Gdzie o tym mówili, bo sobie nie przypominam. Poza tym, która takowa? Ja pamiętam tylko tę sztuczną krew, czy o nią chodzi?

Pozdrawiam