PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=38575}
7,2 157 tys. ocen
7,2 10 1 157164
5,8 20 krytyków
Underworld
powrót do forum filmu Underworld

Kolejna, efekciarska, głupia, bezmózga hollywoodzka rozpierducha. Fabuła nadawała by się może na gre komputerową a nie na film. Jest banalna i mało oryginalna, dialogi to porażka. Film nie ma żadnego klimatu. Zaaplikowano tylko sporo strzelaniny i efekciarskich walk. Wszystko w filmie wygląda bardzo "matrixowo", od kostiumów po stronę wizualną. Z ekranu wieje nudą. Film zupełnie nijaki. Kolejna głupota o wampirach w stylu Blade'a. Ehh Dracula chyba się w trumnie przewraca widząc jak filmowcy kompromitują ostatnio jego gatunek ;-). Odradzam ten film, no chyba że lubicie efekciarskie, naciągane i pozbawione oryginalności filmy.

ocenił(a) film na 9
Lanfeust

Są ludzie, którzy widzą w tym filmie coś więcej i interesują sie tym. Ten film jest jednym z moich ulubionych i widać w twojej wypowiedzi, że o niektórych rzeczach nie masz pojęcia więc lepiej tego nie komentuj.

Black_Wings

Rozumiem że film ten mógł się podobać. Nie zaliczyłbym go do najgorszych filmów jakie widziałem, obejrzałem go (przyznam że ziewając bo nie lubie filmów z 40 minutowymi strzelaninami, dla mnie to dłużyzny). Jednak w mojej opinii nie ma czym się zachwycać, film jest bardzo wtórny i mało oryginalny. Nie rozumiem co miało oznaczać to że o niektórych rzeczach nie mam pojęcia? Przyznam że w swoim życiu widziałem naprawde sporo różnych filmów i mam jako takie pojęcie na temat tego czy film jest oryginalny czy schematyczny. Underworld niestety nie wnosi zupełnie niczego nowego, to wszystko już było. Dobra, pomysł z wojną między wampirami a wilkołakami może i jest czymś nowym w filmie, jednak cała akcja i rozwój fabuły jest tutaj poprowadzony bardzo schematycznie a reżyser nie popisał się umiejętnością stopniowania napięcia i poprawnej reżyserii (chociażby dlatego że od samego początku dzieje się w filmie już baaardzo dużo). Dialogi są nieciekawe, bohaterowie też nie mają ciekawych osobowości, są bardzo płascy. Pozatym w kwestii nieoryginalności daje się zauważyć wręcz nachalne podobieństwo do Matrixa czy Blade'a. Przecież wszelkie sceny akcji są w bardzo Matrixowym stylu (pozatym wspomniane kostiumy). Mnóstwo w tym filmie też świecących, bzykających, latających gadżecików - broni na wampiry/wilkołaki. Tego typu "atrakcjami" był przecież przesiąknięty Blade. Pozatym sama koncepcja i "klimat" filmu bardzo kojarzą mi się z Bladem. Fabuła naprawde jest na poziomie gry komputerowej bądź RPG. W grze nie jest to wadą bo tam chodzi przecież o uczestnictwo w zabawie, jednak film rządzi się zupełnie innymi prawami. Sądze że narazie jeszcze mało wiesz o filmach (czy też wampirach), wobec czego życzę Ci poznawania nowych filmów i rozwijania tego zainteresowania. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9
Lanfeust

wielkie dzięki za wyjaśnienia ale jestem, byłam i będę pokręcona. Ja też pozdrawiam

Lanfeust

Tak!!!!!!!!!! Lanfeust w komiksie tez nie był geniuszem, myslicielem ani bez szczególnych umiejętności !!!!!!!!!!!!!!!!!

Kellis_Potezny

"Lanfeust z Troy" to znakomity komiks będący świetną parodią klimatów fantasy. Z pewnością nie było to nic mądrego i skłaniającego do przemyśleń jednak miało świetny scenariusz. Przygody w których brał udział Lanfeust były napisane z polotem i świetnie się to czytało. To świadczy o tym że rozrywka może być też bardzo dobra. Jednak Underworld w mojej opinii nie zawierał ani ciekawego scenariusza ani nie był zrobiony z polotem. Tym się różnił od Lanfeusta ;-). Lubie rozrywkowe kino ale tego typu filmy też muszą mieć coś w sobie