PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=38575}
7,2 157 tys. ocen
7,2 10 1 157164
5,8 20 krytyków
Underworld
powrót do forum filmu Underworld

Mega film i klima polecam każdemu. Naprawdę warto zobaczyć.

ocenił(a) film na 7
arm11

Klimat niezły, fabuła nieoklepana (jak już wcześniej pisałam) czyli film ogólnie spoko, ale do "Blade'a" mu jeszcze daleko.

pozdrawiam

użytkownik usunięty
Raptorka

Masz racje ale trzeba przyznać, że ten film ma to coś.
Jeżeli chodzi o Blad a to cz.2 mi się podobała.

ocenił(a) film na 7

Hmmm... Coś na pewno ma w sobie, ale powiem szczerze: "Underworld" mnie na kolana nie powalił - spodobał mi się, ale bez przesady. Odsyłam do mojego komentarza na temat tego filmu na stronie głównej tego forum, bo nie chcę jeszcze raz tego wszystkiego pisać :)

"Blade" to dla mnie już prawdziwa klasyka wampirzego kina. A "Underworld"? To kojlejna wyróżniająca się niezłymi efektami specjalnymi amerykańska produkcja.

Raptorka

No tak, ale klasyką Blada bym nie nazwał. Dobre kino ale nie powala na kolana. Klasyką można nazwać natomiast film Coppoli "Dracula", oraz inne filmy Nosferatu. Obecnie reżyserzy korzystają z komiksów, a nie klasyki.

ocenił(a) film na 7
arm11

"Draculę" Coppoli widziałam dawno, dawno temu i szczerze mówiąc niewiele z tego filmu pamiętam. A "Blade" dla mnie klasyką jest i sądzę, że jeszcze długo będzie (podobnie zresztą, jak dla fanów s-f klasyką gatunku jest "Matrix" i "Gwiezdne Wojny").

Ekranizacje komiksów to już inna strona medalu, ale nie można też powiedzieć, że reżyserzy odchodzą od łączenia elementów nowości (może raczej - świeżości, co czy teraz można mówić o nowości?) ze starymi, dobrze sprawdzonymi elementami.

Pozdrawiam

Raptorka

Polecam oglądnąć muzyka Kilara powala na kolana. Fakt dzisiaj reżyserzy czerpią garściami z pop kultury. Blad zdobył popularność chyba dzieki odtwórcy głównej roli. Mam nadzieję, że wyjdzie trzecia część, tak samo jak druga Underworld.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
arm11

A teraz ja się nie zgodzę. Mam nadzieję, że zarówno trzeciej części Blade'a, jak i sequela "Underworld" nie będzie - wolę już zachować w pamięci te obrazy, które miałam okazję zobaczyć przy okazji powstałych części. A że, jak już pisałam, "Underworld" mnie na kolana nie powalił, nie chciałabym by i tak mierny efekt przekreśliła na dobre mierna kontynuacja.
Ale i tak wiem, że moje nadzieje są płonne - jeżeli "Underworld" przyniósł twórcom oczekiwane zyski, sequele są nieuniknione.

Pozdrawiam

Raptorka

Czemu, np. "Matrix: Rewolucje" był o niebo lepszy od "Reaktywacji".Podobnie może być z Bladem albo Underworldem. Przy czym II cz. Blada była lepsza od I cz.
Co do mierności to bym się nie zgodził, Under jest znacznie lepszy od Blada cz.I., od II może mniej.

ocenił(a) film na 7
arm11

Przepraszam, czy ja dobrze widzę? Matrix Rewolucje lepsze od Reaktywacji? Nie, to jakaś pomyłka chyba - bracia Wachowscy tworząc "Rewolucje" ostatecznie zaprzepaścili cały efekt kontynuacji (zachwiany lekko po "Reaktywacji") kultowego Matrixa - takie jest moje zdanie.

Jestem więc także przeciwna kontynuacji "Underworld", bo skoro sam pierwowzór nie przypadł mi do gustu (nie będę rozpisywać któryś tam raz dlaczego) to nie widze sensu robienia następnej części - a tym bardziej choćby przypuszczania, że któryś tam z kolei sequel może (co podkreślam - MOŻE) być niezły. To czysty bezsens.

I cały czas stoję po stronie "Blade'a".

Pozdrawiam

Raptorka

No cóż mi się Underworld podoba i nic na to nie poradzę.
Poza tym "Reaktywacja" to kiszka do potęgi. Scenariusz i film "kupy się nie trzymał". Co do pierwszego odcinka to nie do pobicia.

ocenił(a) film na 7
arm11

Oczywiście, że "Reaktywacja" nigdy pierwowzorowi by nie dorówała i nie sądze, aby takie było założenie braci W. Ale skoro "Reaktywacja" jest kiszką do potęgi to u mnie dla "Rewolucji" już w ogóle nie ma skali...

Pozdrawiam

Raptorka

Każdy ma swój punkt widzenia. "Reaktywacja" jest słaba ze względu na pogmatwanie fabuły oraz brak wizji filmu. Na efektach niewiele sie zwojuje zwłaszcza w tym obrazie to widać.

ocenił(a) film na 7
arm11

To prawda - fabuła Reaktywacji jest słaba i to bardzo.
Ale może najpierw należałoby się zastanowić, czy którakolwiek z kontynuacji "Matrixa" miała jakąś wizję? "Matrix" mówił nam, że on sam ma. "Reaktywacja" i "Rewolucje" przekreśliły to na amen.

No ale moze wróćmy do "Underworld" :)

Pozdrawiam

Raptorka

No to w jednym się zgadzamy. Przy okazji jak ci się podobał "Wywiad z wampirem". Ten film wiele świerzości wniósł do kina o zasysaczach. Rola Toma i Brada rewelacja klima też, poza tym nieco za długi. Under natomiast ma tempo czego brakowało w I cz. Bladowi.

ocenił(a) film na 7
arm11

"Wywiadu z wampirem", przyznam się, nie widziałam - aczkolwiek przymierzam się do obejrzenia tego filmu.

Poza tym, pomijając fakt, że osobiście uważam, że czego jak czego, ale tempa Blade'owi z pewnością nie brakowało, Underworld się na tym polu wcale nie wyróżnia.

Pozdrawiam

Raptorka

Oglądnij koniecznie. Polecam. Najlepiej popijając sok pomidorowy. :)
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
arm11

Witam więc według mnie Underworld to kiszka, tak samo jak i blade-y, przecież te filmy są pełne stereotypów i rutynowych zabiegów, mających na celu (niby) przestraszenie i wprowadzenie mrocznego klimatu, jdnak nie wprowadzają nic nowego, są tylko ładniej wykonane, można polecać ten film ale tylko jeśli kogoś interesują efekty specjalne bo jest ich tam naprawde dużo i sa dobrze zrobione, ale poza tym fabuła aktorstwo to żenada :P
Pozdrawiam QQryK :)

QQryK

Aktorstwo to raczej mocna strona tych obrazów. Po drugie seria Wachowskich zrobiła więcej złego niż dobrego.

QQryK

Aktorstwo to raczej mocna strona tych obrazów. Po drugie seria Wachowskich zrobiła więcej złego niż dobrego.

QQryK

ocenił(a) film na 7
arm11

Mi się "Underworld" nawet podobał, choć podchodziłem do niego z mocnym dystansem (raczej nie przepadam za filmami gdzie podstawa to akcja). Moje pozytywne wrażenie wynika pewnie z scenografii (szczególnie kontrast między światem wilkołaków a światem wampirów), z zdjęć (mroczne). Sama fabuła dosyć głupia i gdyby nie wykonanie film byłby klapą.
Co do Blade'ów to mi się zdecydowanie nie podobały. Fabuła jeszcze głupsza jak w "Underworld", więcej uproszczeń i stereotypów, bardziej przewidywalna i z masą tandetnego humoru. Na dodatek wykonanie też nie zachwyca.

Lech_qv

Zgadza się, poza tym Underworld wprowadził świrzy powiew wiatru do tematyki o wampirach.

ocenił(a) film na 10
arm11

warto warto :) chociaż nie powiedział bym że Blade wysiada moim zdaniem Underworld jest o mały kroczek za nim ale i tak dałem mu 10 :) Blade- owi dał bym 10,5 hehe

pozdro dla wyszystkich