PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=38575}
7,2 157 tys. ocen
7,2 10 1 157165
5,8 20 krytyków
Underworld
powrót do forum filmu Underworld

Klimat, w miarę logiczna układanka, ciekawe osadzenie we współczesności, pozostawienie wielu niedomówień (w celu snucia domysłów po seansie lub jako materiał na kolejne części) to atuty tego filmu. Autor recenzji chyba chciał być oryginalny przesadnie go krytykując.Jedyne z czym się mogę zgodzić to podobieństwo pewnych scen do Matrixa, rzeczywiście niepotrzebne. Odejście od wielu schematów filmów o wampirach i wilkołakach. Poza tym widać że nie jest to film z USA.

ocenił(a) film na 9
filozof71

no mnie tez film podobal sie i to bardzo. czekalem z niecierpliwoscia na kolejne czesci, ale tylko "jedynka" jest tak wspaniala. Rise of Lycans wogole mi sie nie podobal, druga czesc byla taka sobie. ten jest znakomity :)

f_e_n_i_k_s

Dokładnie. Po obejrzeniu drugiej części, która niby odsłania część dawnych dziejów byłem zawiedziony. Tajemniczy Marcus, którego trumna była sugestywnie pokazana na koniec pierwszej części, okazał się po prostu krwiożerczym potworem, nie mającym nic wspólnego z "kulturą" wampirów przedstawioną w pierwszej części, której był przecież elementem i w jakimś stopniu twórcą. Nic też nie wiadomo o kudłatym Williamie, oprócz tego, że bardzo lubił wszystkich gryźć.
pozdr Filozof71