PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=11841}

Władca Pierścieni: Powrót króla

The Lord of the Rings: The Return of the King
2003
8,4 549 tys. ocen
8,4 10 1 549368
8,1 81 krytyków
Władca Pierścieni: Powrót króla
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Powrót króla

Witam!
Zastanawia mnie jakim mieczem posługiwał sie Aragorn w trylogii Jacksona. Miecz ten wygląda dokładnie jak Anduril, ale oficjalnie został przekuty i ofiarowany Aragornowi dopiero w "Powrocie Króla". Więc czym potomek Isildura rozwalał tyle "paskudztwa" zamieszkującego Srudziemie w dwóch poprzednich częściach??

Ten sam wątek w książce również mnie zastanawia. Przecież Aragorn nosił ze soba szczątki Narsila, więcz czym walczył (chyba nie był to złamany miecz)??

Licze na Waszą pomoc....... :)

użytkownik usunięty
Glorfindel99

W trylogii Jacksona trochę to pozmieniali (co akurat jest jedną z rzeczy, która mi się najbardziej nie podobała), miecz nie był raczej ten sam z tego co pamiętam, bo szczególnie się temu przyjrzałam ;).

W książce w częśći pierwszej nosił szczątki Narsila, czym walczył - chyba niewiadomo, zaś w części drugiej (mówiąc o części nie mam na myśli całego tomu, ale jego połowę), gdy Aragorn wyruszał z drużyną, miecz przekuto, więc wg książki od wyruszenia z Rivendell walczył już Andruilem.

ocenił(a) film na 10

Dzięki za odpowiedź.

Masz rację, faktycznie sa to dwa różne miecze. Przyjżałem im się w filmie i poszukałem zdjęcia w sieci, różnią się trochę rękojeścią.
A z książką to mój błąd (Trylogie czytałem tylko raz :)

użytkownik usunięty
Glorfindel99

Ja czytałam więcej razy, ale kiedyś, w sumie od dwóch lat nie sięgałam po książkę, ale akurat teraz wreszcie kupiłam sobie trylogię na własność (bo tak to zawsze pożyczałam) i od tygodnia po raz kolejny śledzę losy drużyny ;), dlatego jestem na świeżo.

ocenił(a) film na 9

Pamiętam, że po scenie w oberży z hobbitami w książce miałam reakcję: po cholerę taki cwany lis, jak Aragorn, targa ze sobą kawał połamanego żelastwa...

ocenił(a) film na 10
Glorfindel99

W książce Aragorn przywiózł do Rivendell złomki Andurila i tam miecz ten został przekuty, tak więc po wyruszeniu z Rivendell Aragorn walczył już Narsilem. W filmie trochę to pozmieniano i Aragorn dostaje ów miecz dopiero przed bitwą o Minas Tirith.

ocenił(a) film na 10
urborg

Hehe, a jednak ktoś jeszcze jest na tym forum - dzięki za odpowiedzi ;)

użytkownik usunięty
Glorfindel99

Tak więc przez całe dwa pierwsze filmy Aragorn walczy jakimś tam zwykłym mieczykiem :] (pod tym względem zdecydowanie wolę wersję książkową)

ocenił(a) film na 10

"jakiś tam zwykły mieczyk" :D - chciałbym mieć taki mieczyk, chociaż taki zwykły.... :)