PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=11841}

Władca Pierścieni: Powrót króla

The Lord of the Rings: The Return of the King
2003
8,4 550 tys. ocen
8,4 10 1 549973
8,1 81 krytyków
Władca Pierścieni: Powrót króla
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Powrót króla

Zastanawia mnie bardzo co się z nimi stało gdy wyruszyli na Wschód i Południe wraz z Sarumanem i tylko on wrócił jestem ciekaw co oni robili podczas Wojny o Pierścień jakie mieli losy Pallando (Rómestámo) oraz Alatar (Morinehtar) co się z nimi stało.

callofdutyblackops

Tolkien stworzył dwie wersje:
a) ta powszechnie znana: przybyli do Śródziemia w trzeciej erze razemz pozostałymi Istari, upadli podobnie jak Saruman. Tolkien sugeruje, że mogli być twórcami magicznych kultów, które przetrwały upadek Saurona
b) ta mniej znana: przybyli do Śródziemia niedługo po wykuciu Jedynego Pierścienia. Osłabili władze Saurona nad ludami południa i wschodu, przyczyniając się do porażek Saurona w drugiej i trzeciej erze świata.

ocenił(a) film na 10
Xoxoxox

Albo się też do niego przyłączyli lub zginęli bo Gandalf jako jedyny z Istari opuścił śródziemie Radagast już nigdy miał nie ujrzeć śródziemia co oznacza że zginął może wersja pierwsza jest bardziej realna.

ocenił(a) film na 8
callofdutyblackops

Nie zachowaly sie imiona jakie nadano im w Srodziemiu, jedynie tytul Ithryn Luin (Blekitni Czarodzieje) - bo ubrani byli wlasnie w blekit. Imionami ktore nosili w Valinorze byly Alatar i Pallando. Gdy Istari po raz pierwszy przybyli do Srodziemia, Saruman i Blekitni Czarodzieje podrozowali na wschod, ale tylko Saruman powrocil. W eseju o Istarich napisano: "lecz czy pozostali na Wschodzie, wypelniajac tam zadania dla ktorych ich poslano, czy tez zgineli lub jak niektorzy twierdza zostali zniewoleni przez Saurona i zostali jego slugami, nie wiadomo" (NO, s. 390).

Tolkien mowiac od siebie byl bardzo malo wyrazny w tej kwestii. W jednym z listow napisal ze nie wiedzial "nic jasnego" o pozostalej dwojce; "Sadze ze udali sie jako wyslannicy do odleglych krain na wschodzie i poludniu, daleko poza zasiegiem Numenorejczykow: misjonarze w krajach zajetych przez nieprzyjaciela, prawde mowiac. Czy odniesli jakies sukcesy nie wiem; ale obawiam sie ze zawiedli, tak jak Saruman, chociaz niewatpliwie w inny sposob; i podejrzewam ze byli zalozycielami lub zapoczatkowali tajemne kulty i tradycje magiczne ktore przetrwaly upadek Saurona." (Letters, s. 280).

Źródło: http://www.lodz.tpsa.pl/bez/Tolkien/faq.html#i2

ocenił(a) film na 9
Anthrax91

Smuci mnie zawsze ta niejasność. Dwóch dopracowanych na max, jeden tak sobie, dwóch prawie nic.

ocenił(a) film na 8
TangoAndWaltz

Gdzieś mi się obiło o uszy że Tolkien miał pisać o wydarzeniach dwóch Błękitnych Czarodziejów ale mu się zmarło...ile w tym prawdy, nie wiem.