PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31127}

Władca much

Lord of the Flies
1963
7,0 2,5 tys. ocen
7,0 10 1 2474
7,2 9 krytyków
Władca much
powrót do forum filmu Władca much

produkcję z 1963 roku...kiedy nie czytało się książki...z jednej strony film przedstawia niezwykle interesującą i przerażającą historię.Z drugiej jednak realizacyjnie odstrasza od opowiadanej przez siebie historii.Od tamtych czasów wiele się przecież zmieniło i myślę,że nowa wersja,którą mam zamiar wkrótce zobaczyć, o wiele lepiej stwarza klimat grozy i szaleństwa, za sprawą po prostu lepszej technologii.Pomijając nawet sprawy techniczne "Władca much" A.D 1963 rewelacyjny nie jest...scenariusz zdaje się być dziurawy jak Szwajcarski ser a wrażenie to potęguje szrapany montaż,niektóre dialogi są świetne -inne - poucinane i nic nie wnoszące (np. opowieść Piggiego o rodzinnych stronach- rozumiem chęć pogłębienia postaci i zjednania sobie do niej sympatii widza, ale zrobione to zostało nieudolnie); reżyser (oprócz kilku wyjątków, scen-perełek) nie miał chyba pomysłu na ciekawe zainscenizowanie wydarzeń, a młodzi aktorzy, oprócz Aubreya i Edwardsa po prostu nie zostali odpowiednio pokierowani...podsumowując: co do tego,że historia jaką film przedstawia jest genialna i ponadczasowa nie mam żadnych wątpliwości,sam obraz Petera Brooka natomiast, moim zdaniem, do genialych nie należy...6/10

ocenił(a) film na 6
Slowik

Film jest (powinien być) na tyle odrębna sztuką, aby jego interpretacja nie była uwarunkowana dokładną znajomością innej. Film, który nie istnieje bez ksiązki jest małowartościowy.