Oglądałem go po raz pierwszy z jakieś 12 lat temu. Przyznam że zapadł mi w pamięć ale nie wiem czemu dopiero teraz postanowiłem go sobie odświeżyć i żałuje tego. Jednak lepszym rozwiązaniem byłoby zostawić go w pamięci takim jakiego się go zapamiętało. Obecnie film nie wywarł u mnie jakiś wielkich emocjii, z czystego sentymentu daje taką ocenę.
Coś w tym jest co powiedziałeś. Ja tez miałem takie wrażenie. Ale nadal uważam ten film za jeden z najlepszych jakie ogladałem. Poprostu wówczas mięliśmy inna wrażliwość i skromniejszą wiedzę. Kino tez nie stoi w miejscu. Stare kino przeważnie niesie z sobą takie doświadczenia.
Ja również oglądałam go w dzieciństwie, mając jakieś 10-13 lat. Chociaż "oglądać" to za dużo powiedziane, było poźno, nie wolno mi było oglądać tv wieć podkradałam się do pokoju i oglądałam urywkami, na raty. Zakończenia nie widziałam, ale wtedy film wywarł na mnie piorunujące wrażenie. Teraz, mając 25 lat chciałam go sobie odświeżyć, myślałam że nie uda mi się odnaleźć tytułu, ale miałam szczęście....
Zobaczę jak będzie po senasie, 15 lat poźniej ;)
widzę, że każdy pamięta ten film jeszcze z czasów dzieciństwa :) przyznaję, że to jeden z nielicznych filmów, który tak "dokładnie" utkwił mi w głowie pomimo że upłynęło już dobre -naście lat :) zastanawiam się jednak czy po obejrzeniu go po raz kolejny nadal będzie niósł ze sobą tak silne odczucia jak kiedyś...
Ja również po raz pierwszy widziałam ten film w dzieciństwie. Tak mi się spodobał, że przeczytałam i książkę. Należy do tych filmów które utkwiły mi w pamięci i wywarły spore wrażenie. Dziś po tylu latach odświeżyłam go sobie i przyznaję, że emocje były znacznie mniejsze. Ale tak czy siak, film na pewno warty obejrzenia ! Ode mnie 7,5/10.
Akurat go sobie kupiłem na DVD i właśnie obejrzałem, po kilkunastoletniej przerwie.
Film nadal jest bardzo dobry (bo niby dlaczego miałby być zły), ale po prostu psychika dorosłego łatwiej przyswaja dramat, jaki się rozgrywa na naszych oczach. Dlaczego? Bo dorosły nie utożsamia się już z bohaterami filmu. Jako dziecko, widząc poczynania chłopców, widzimy jak gdyby siebie. Dlatego właśnie dla dziecka film jest szokujący. Podświadomie, każdy zastanawia się, co by się stało, gdyby trafił z kolegami ze szkoły na taką wyspę. Czy biegałby z dzidą, czy zostałby zwierzyną?
Dlatego myślę, że aby się nie zawieść na tym filmie przy ponownym oglądaniu, należy zastanowić się, jak byś go odebrał, gdybyś miał znowu naście lat.