PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=104383}

Władca much

Lord of the Flies
1990
7,3 17 tys. ocen
7,3 10 1 17200
6,9 13 krytyków
Władca much
powrót do forum filmu Władca much

Oglądałam poprzednią ekranizację powieści. Ktoś oglądał obydwie? Czy warto obejrzeć również
tą? Osobiście film z 63' jest dla mnie jednym z tych, które zapadają głęboko i na długo w pamięć.
Nie chciałabym zepsuć sobie dobrego wrażenia, tą produkcją, jeżeli jest dużo gorsza.
Pozdrawiam:)

ocenił(a) film na 7
monio_93

Wersji z 1963 r. nie widziałam, ale wg mnie ta ekranizacja jest n a p r a w d ę d o b r a:-)

ocenił(a) film na 5
monio_93

Ekranizacja beznadziejna .
To jedna z moich ulubionych historii , w tej wersji nudna i bez polotu.

użytkownik usunięty
monio_93

No i obejrzałaś tę wersję?
Ta z 1963 o wiele lepsza według mnie. Choć ta jest świetnie sfilmowana, chodzi mi o zdjęcia, no i jednak kolor robi swoje. W wersji z 1963 brakuje mi go...
Ale z drugiej strony przez czerń i biel jest bardziej mroczna ;)

nie, nie oglądałam i chyba jednak nie będę, zostawmy 10tkę dla starej wersji:)

użytkownik usunięty
monio_93

No pewnie :) stara wersja to jest to. W tym roku ten film skończył już PÓŁ WIEKU...

ocenił(a) film na 10
monio_93

Polecam jednak obejrzeć wersję z 1990 roku. Pamiętam kiedy obejrzałem ją w latach 90-tych jeszcze jako nastolatek. Film wywarł na mnie ogromne wrażenie. Byłem w wielkim szoku, że dzieci mogły do czegoś takiego doprowadzić. Wersję z 1963 roku obejrzałem kilkanaście lat później i mimo, że też była dobra, to jednak nie wzbudziła we mnie tak ogromnych emocji co wersja z 1990 roku.

Tak czy siak polecam obejrzeć, i sama ocenisz czy film był lepszy czy gorszy. Na pewno nic sobie nie zepsujesz, ani nic nie stracisz, a zyskasz dodatkowe porównanie.