Jestem miło zaskoczona, film trwa prawie 2,5h przez co obawiałam się, że będę się nudzić i fabuła mnie nie wciągnie. Jednak stało się odwrotnie. Film jest pełen realizmu, większość akcji dzieje się w kanałach przez co jeszcze bardziej można wczuć się w ten klimat. Jak dla mnie jest to jeden z lepszych filmów jaki widziałam.
Jest to film dla osób, które Żyda traktują jak człowieka, a nie jak niepotrzebne zwierzę, którego trzeba się pozbyć, najlepiej krzywdząc go jak najmocniej się da.
Moim zdaniem powinny się wybrać na to szkoły - najlepiej Licea, gdyż film przesycony jest momentami brutalności i erotyzmem.
Jest to godny kandydat do Oskara.
dzieki ... a jak gra aktorów,nowatorskie ujecia ? Da sie porownac z np. "Pianistą" ? Czy moze bardziej "Bitwa Warszawska"...
Porównanie "W ciemności" z "Bitwą Warszawską" jest jak dla mnie niedorzeczne, gdyż "Bitwa Warszawska" w moim odczuciu była tragiczna. Tutaj nie mam nic do zarzucania grze aktorów, naprawdę w czuli się w swoje role. Zapomniałam dodać, że jestem zdania, że aktorzy zostali dobrani bardzo dobrze. Nie porównałabym tego także z "Pianistą", bo jak dla mnie jedyny wspólny wątek to to, że jest to film o Żydach. "W ciemności" jest po prostu inne.