PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525620}
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 107200
6,6 37 krytyków
W ciemności
powrót do forum filmu W ciemności

Największym atutem filmu jest mistrzowskie użycie, jakże pięknej i dźwięcznej, niestety trochę już zapomnianej, gwary lwowskiej. Od strony "językowej" film stoi na najwyższym poziomie i nie ma się do czego przyczepić. W tej kwestii aktorzy naprawdę się postarali i nie odstawili popeliny.

Niby bardzo dobre aktorstwo Więckiewicza, wspaniałe zdjęcia, realistycznie odwzorowane kostiumy i wzorowa scenografia, jednak filmowi czegoś brakuje. Jest jakiś taki "płaski", nie wywołuje żadnych emocji. Nie ma w nim budowania napięcia, a muzyki, która mogłaby w tym pomóc, jest jak na lekarstwo. Żadnych niespodzianek i zwrotów akcji, film jest nieznośnie przewidywalny. Większość aktorów gra przeciętnie, bez emocji. Żydzi po 14 miesiącach w kanałach niespecjalnie brudni. Zmęczeni co najwyżej jak po dobrej, całonocnej imprezie.

Najlepszy był początek, środek bez wyrazu, nudny, końcówka do bólu banalna.
Najbardziej brakowało mi emocji i zapadającej w pamięci muzyki, która "wspierałaby" film.

ebleble

Dobrze powiedziane aczkolwiek ....
aktorstwo Więckiewicza nie jest "niby" dobre ( tzn, to oczywiscie kwestia gustu ) - w filmie specjalnie ukryta jest przemiana Leopolda. Zawarta jest ona bowiem w nieznacznych gestach, usmiechach, ruchach, słowem - czynach łatwych do przeoczenia. Film wymaga od widza dociekliwosci. Możliwe, że Więckiewicz zagrałby pewnie inaczej, gdyby nie scenariusz...

ps:mówie "pewnie" bo to tylko moje przypuszczenia

a co do reszty aktorów....,,Ledwie naszkicowane postaci drugoplanowe są efektem ubocznym strategii polegającej na eksponowaniu wszystkich odcieni "podziemnego" życia." jak to napisał pan Michał Walkiewicz. Nie tłumaczy to jednak tego, ze mogli lepiej zagrać. Ale mnie aż tak ich gra nie "gryzie" by nie móc spokojnie oglądnąć filmu i dobrze go zrozumieć ; ) .