PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525620}
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 107200
6,6 37 krytyków
W ciemności
powrót do forum filmu W ciemności

Świetnie zrobiony, świetnie zagrany i świetnie pokazany obraz prześladowania Żydów. Ci ludzie wypowiadający się, że film jest nudny zapewne są niedouczonymi gimnazjalistami nieznającymi w ogóle historii. I pomyśleć, że teraz jeszcze mają ograniczyć ilość godzin historii w szkołach...

ocenił(a) film na 10
Grzesiek210

Zgadzam się. Agnieszka Holland znów pokazała, że jest świetnym twórcą i zrobiła bardzo dobry film, kolejny zresztą...

ocenił(a) film na 4
Grzesiek210

Przepraszam bardzo, co ma znajomość realiów do filmu? W Ciemności jest rzeczywiście nudne, kompletnie nieprzejmujące, źle zagrane, do tego płaskie postaci i styl filmu przywodzący na myśl Czarny Czwartek i to w jakich realiach się rozgrywa nie ma nic do rzeczy. Polacy albo kręcą komedie romantyczne, albo filmy historyczne, tyle że ani jedno ani drugie nam nie wychodzi.

ocenił(a) film na 4
nikike

Jedyne plusy jaki jestem w stanie wyciągnąć to scenografia, kostiumy, charakteryzacja itp. i w sumie to całkiem dobra muzyka.

nikike

Oh! niki--film bardzo dobrze zrobiony, warsztatowo suuper! Ale za bardzo pachnie Pianistą i Schindlerem. H.

ocenił(a) film na 4
baca350

Jakby pachniał Pianistą, to by było spoko. Ale W Ciemności jest po prostu cholernie nudne.

nikike

Co ma znajomość realiów do filmu? Myślę, że o prześladowaniu Żydów i narażaniu się Polaków aby im pomagać powinien wiedzieć każdy. Uważam ten film za bardzo potrzebny w dzisiejszym świecie ponieważ u ludzi zanika ta tendencja powracania do historii. W większości wolą usiąść przed telewizorem i oglądać odmóżdżające seriale, teleturnieje. Każdy może mieć swoje zdanie i ja Twoje szanuję bo są gusta i guściki :) Pozdrawiam

ocenił(a) film na 4
Grzesiek210

Jasne, że te realia i tak ważne fakty historyczne trzeba znać, bo to ciągle ma tak naprawdę bezpośredni wpływ na dzisiejsze czasy. Ale nie powinno to wpływać na odbiór filmu. Przynajmniej cieszę się, że trafiłem na kogoś kulturalnego, a nie pieniacza, więc wyjątkowo też pozdrawiam.

ocenił(a) film na 5
Grzesiek210

Plusy to język, napisy wstawiane w sposób inteligentny czyli tylko tam gdzie trzeba oraz klimat całości. Nie ma niestety w tym filmie czegoś co porwałoby widza, zmusiło do oglądania z zapartym tchem. Przyznam że w wielu momentach film się dłuży. Drugi raz napewno do niego nie podejdę. Ocena 5/10.

Grzesiek210

Bardzo dobry film, mimo mojego trochę zmęczenia już tą tematyką, bo dużo już o tym powstało, ale mimo wszystko udało się Holland ująć temat dobrze. Obejrzałm wczoraj bo pojawił się na vod (w takich chwilach cieszę się, ze mam enkę) i dał mi do myślenia na całą noc.

ocenił(a) film na 8
Maj_ka_T

Film nie jest do końca taki dobry, jak zapowiadali. Przede wszystkim źle opowiedziana fabuła. Plusy natomiast należą się za zdjęcia i znakomitą rolę Więckiewicza. Pan Robert pokazuje w tym filmie swój kunszt aktorski - jest wyśmienity. Rola Leopolda Sochy zagrana przez niego w sposób fenomenalny. I to w gruncie rzeczy dlatego moja ocena powędrowała w górę - 8/10.

Maj_ka_T

Dosc szybko go wrzucili na enke, tak w ogole. Aktorstwo - podzielam - znakomite. Film do obejrzenia jednak raz - nie porywa.

Maj_ka_T

hehe nawet tutaj klakiery aktywne a film gniot przepchany na sile do oskara, Holland ma słaba passę to musiła podliz strzelic swoim ziomką .