Twój komentarz to nieporozumienie... Film może się wydawać nudny dla niektórych faktycznie, ale absolutnie nie jest on nieporozumieniem. Nie jestem fanem filmów o holokauście ale jednak potrafię docenić ten film i radze Tobie też to zrobić bo film jest przynajmniej dobry.
_SOILER_
Widocznie ja nie potrafię docenić tego filmu...
Jedyną sceną, która mi się podobała to ta gdzie śpiewała dziewczynka.
No i oczywiście postać głównego bohatera. i jego przemiana.
Za to film dostaje ode mnie 3.. wystarczy
Z pewnością za dużo w tym filmie seksu i chorego zezwierzęcenia (Janek i jego "kobieta" - miałem ochotę ich udusić).
Polacy robią filmy o holocauście - za dużo jest tych filmów, zdecydowanie.
Nie powstał film o np. mordowaniu Polaków przez Ukraińców. A zajmujemy się robieniem filmów o obcym narodzie. To mi się nie podoba.
Film niczego cię nie nauczył? Nic nie dodał do twojego spojrzenia na świat? Nie podsunął pewnych myśli? Nie zgadzasz się z jego przesłaniem? Dlaczego podoba ci się tylko scena ze śpiewem? Bo była ładna, czy coś więcej?
Ten obcy naród żył w naszym kraju i jego historia jest mocno związana z naszą. Dlatego robimy takie filmy. Myślę, że nie możesz potępiać tego, że robimy takie filmy, możesz najwyżej potępiać to, ze nie robimy o mordowaniu Polaków skoro tak bardzo ci tego brakuje.
Aha, i twój temat to właśnie nieporozumienie. Jeśli chcesz dać swoją opinię o filmie to należy ją uargumentować. Tak, wiem, ze to zrobiłeś, ale dopiero w odpowiedzi na komentarz. Przez takich jak ty na forach panuje burdel i pełno jest komentarzy o niczym. Podobnie jest z komentarzami "twoja ortografia/twój komentarz to nieporozumienie" choć rozumiem, że tu mogły być po prostu adekwatną odpowiedzią do twojego głupiego tematu, który nic w sobie nie zawierał. Bless koleś ;d
_SPOILER_
Zapewne podsunął pewne myśli...
Dużo się nad nim zastanawiałem, szczególnie w scenie gdy Janek zdradzał swoją żonę na jej oczach i gdy tamta "kobieta" zabiła swe dziecko - nie mogłem tego zrozumieć... Co chciał nam pokazać tym twórca? Że ludzie stają się zwierzętami, przez strach? Nie wiem, nie potrafię zrozumieć.
Chodziło mi o to, że powstało wiele filmów o holocauście. Ludzie uważają go, za najgorszą zbrodnie na świecie. A było wiele zbrodni, o których ludzie zapominają.. W czasie II Wojny Światowej nie ginęli sami żydzi. Zginęła masa Rosjan, Polaków, Chińczyków.. ale o tym się nie mówi świat się tym nie interesuje, nikogo to nieobchodzi.. Żydzi zdobyli "monopol" na ofiarę II WŚ. Gdy jakiś polityk porównał morderstwa Polaków w Galicji do Holocaustu został oskarżony o antysemityzm. To smutne i chore :( Polecam "Przedsięciorstwo Holocaust" N.Finkelsteina
Polecam ci tą stronkę. Doczytaj, bo chyba nie do końca jesteś w temacie literatury wojennej (literatura, a suche fakty historyczne to zupełnie co innego, nie pojmiesz tego do końca dopóki nie doświadczysz ), a to ci sie przyda, aby cokolwiek komentować na temat życia ludzi w czasie II wojny światowej i do tego zabłyśniesz na j. polskim... jak bedziesz w maturalnej klasie omawiał tą tematykę....
Do tej bibliografii dorzuciłabym jeszcze : Krall Hanna „Zdążyć przed Panem Bogiem”, Borowski Tadeusz „Opowiadania”.
„Tu otwierał się inny, odrębny świat, do niczego nie podobny: tu panowały inne odrębne prawa, inne obyczaje, inne nawyki i odruchy"
http://www.historycy.org/index.php?showtopic=44228
Ja się zgadzam z Other23. W filmie było zdecydowanie za dużo scen seksu. Według mnie, nie trzeba pokazać gołych cycków, ruchów kopulacyjnych żeby wszyscy wiedzieli o co chodzi.. Takie sceny są po prostu niesmaczne.. i nie wnoszą nic do filmu. Rozumiem, że seks na oczach wszystkich miał pokazać zwierzęcą stronę ludzi i to że nie byli oni tacy święci i także potrafili być okrutnymi ludźmi bez sumienia i wstydu np. Janek i jego kochanica..
Ale po jaką cholerę Klara, słysząc ich masturbowała się na oczach Mundka? Co to miało pokazać? I co nią kierowało? Może mi ktoś powiedzieć, bo tego nie mogę pojąć...
Bo to chyba nie film dla dzieci w twoim wieku. Dlaczego zabiła dziecko? A dlaczego żydówki w gettach zabijały swoje dzieci? Czemu pielęgniarki dusiły noworodki? Czemu podawały truciznę małym dzieciom? Bo jak wchodzili Niemcy to pierwsze ginęły dzieci często wyrzucone przez okna, zatłuczone kolbą, albo rozwalone o ścianę. Tutaj dochodziło jeszcze to, że jak ktoś by usłyszał płacz dziecka to mógłby donieść szwabom. To nie były akty zezwierzęcenia tylko ostatecznego miłosierdzia. W obozach niemowlaki rzucano czasem żywcem do pieca. I nie mów tu o obcych narodach, ci żydzi byli Polakami wyznania judaistycznego i gdyby nie IIWŚ dalej mieszkali by w Polsce.
1. Mam 17 lat.
2. Żydzi nigdy nie byli Polakami. Byli obywatelami Polski, ale nie narodem polskim. Polacy są słowianami, a żydzi semitami/turkami. Więc jak mogli być Polakami? Nie wiesz chyba czym jest naród i w jaki sposób się kształtuje. Ale to dłuższy wywód.
3. Żadna matka nie zabija własnego dziecka. Nawet gdy może umrzeć w okrutny sposób. Jeżeli zabije własne dziecko nie jest matką, tylko zwierzęciem, niczym się nie różniącym od nazistów. Szybciej sama popełni samobójstwo niż zabije własne dziecko... tak zrobiła by prawdziwa matka..
4. Mogła się nie zabawiać w kanałach, wtedy nie zabiła by go... Kto przy kilku osobach się zabawia na całego? Tylko zwierze. Więc nie mów mi, że nie była zwierzęciem.
Mało znasz widać historię. Nie masz pojęcia o wojennej rzeczywistości, więc nie masz absolutnie prawa tych ludzi oceniać. Jeśli uważasz, że bycie Polakiem to tylko bycie z krwi słowianinem to się grubo mylisz. Dla mnie to byli Polacy i jak pogrzebiesz głęboko to prawie każdy ma Żyda w rodzinie. Ciekawa jestem skąd tyle wiesz o macierzyństwie i zachowaniach kobiet. Powinna się zabić i dać niemcom zatłuc niemowlaka, albo starsze dziecko kolbą karabinu. Wtedy nie było wyborów, nie można ich oceniać w kategoriach współczesnego świata. Starsze dzieci można było ewentualnie schować, niemowlaka nie schowasz. Kiedyś ludzie mieszkali całymi rodzinami w jednym pokoju i jakimś cudem kobiety co roku były w ciąży, wiesz co to znaczy? Nazwiesz ich zwierzętami? Faktem jest, że Janek był zbyt chutliwy, ale ludzie w gettach też uprawiali seks. To, że masz 17 lat nie znaczy, że nie jesteś dzieckiem i mało jeszcze wiesz np co znaczyło bycie matką w czasie wojny.
I tylko dodam, że tu nie było, że dziecko MOŻE zginie okrutną śmiercią. W czasie IIWŚ było NA PEWNO zginie koszmarną, okrutną śmiercią. Więcej literatury o holokauście, albo zapytaj się na historii dopóki jesteś w szkole.
Z historii mam 5 z szansą na 6. Czytam strasznie dużo o historii...
Specjalizuje się w XVIII wieku. Ale znam sytuacje w II RP. I nie wmówisz mi, że żydzi byli Polakami.
Możesz mi zarzucić brak uczuć i emocji, ale nie brak wiedzy.
Możesz ich uważać za Polaków, ale nimi nie byli... Popatrz jak kształtował się naród polski... najpierw za "Naród" uważani byli tylko szlachta. Po sejmie wielkim narodem zaczęli się stawać mieszczanie. Potem dzięki Kościuszce (m.in.) jako "naród" zaczęto traktować również chłopów... Jego dzieło kontynuował Roman Dmowski. To proces, do którego nie włączono żydów, bo zawsze żyli na uboczu. Żydzi nie mogli być polakami bo byli elementem obcym etnicznie, kulturalnie, rasowo, religijnie.
A co najważniejsze czuli się narodem żydowskim. Uważasz, ze nie ma takiej narodowości jak Żydzi? Uważasz, że większość współczesnych izraelitów to Polacy?
Co do macierzyństwa... Jestem człowiekiem, dla którego ludzkie życie i moralność są najwyższymi wartościami. Kobieta z filmu mogła chociaż popełnić samobójstwo gdy zabiła dziecko. Tak postąpił by człowiek honoru. To najlepsze wyjście jakie mogła wybrać. Boli mnie, że starasz się usprawiedliwiać zabójstwo. Żadnego zabójstwo usprawiedliwić nie można... żadnego...
Tak, uważam, że obecnie większość Izraelitów to Polacy, tam się wszędzie po polsku dogadasz, to są dzieci Polaków. A różne grupy były zawsze. Odbierasz Żydom polskość? To zabierz ją jeszcze kaszubom, ślązakom, góralom i wielkopolanom, przecież wedle definicji oni są bardziej osobnymi narodami niż Żydzi. A widzisz ja miałam 6 z historii nie miałam tylko w klasie maturalnej, ale widzę, że co z tego, że znasz fakty i daty skoro nie umiesz z nich wyciągnąć wniosków? Dla mnie Żyd to wyznawca judaizmu, ewentualnie obywatel Izreala, ale jak kto się czuje. To co piszesz nawet nie jest straszne (o tej kobiecie), to już chyba świadczy tylko o kompletnej ignorancji i brakuj jakiejkolwiek empatii. Dla niej najważniejsze było PRZEŻYĆ i takie jest prawo naturalne (wg św Augustyna). O zabijaniu dzieci żydowskich w czasie wojny już napisałam, jeśli zapomniałeś to przeczytaj jeszcze raz. Nie wiem dla kogo twoje wyjście było by najlepsze, chyba tylko dla ciebie, bo miałbyś spełnione poczucie swojej sprawiedliwości.
A ty odbierasz żydom żydowskość?
Czy żydzi nie pochodzą od starożytnych hebrajczyków i potem od Chazarów?
Jest różnica pomiędzy obywatelem Polski a Polakiem..
Poczytaj Dmowskiego, na niego się powołuje. On był największym z Polaków w XX wieku i niezwykle inteligentny. Smutno mi, że nazywasz żydów Polakami... to w pewien sposób dla mnie obraźliwe.
Mam zero empatii, wybacz mi. Skończmy ten wątek. Jestem aspie - nigdy w życiu nie zrozumiem jak można zabić własne dziecko. Więc skończmy ten wątek, bo nigdy nie zrozumiem morderców.
Wiem jedno, gdybym Ja zabił własne dziecko, popełnił bym samobójstwo.
A ty Xanovich nie powiesz mi, że seks z kobietą, na oczach własnej żony to nie jest zwierzęce zachowanie... Miałem ochotę udusić za to Janka... Był najbardziej negatywną postacią w filmie.
Człowiek zły do szpiku kości, nic dobrego weń nie odszukałem.
Panie Other - skoro masz 17 lat i tak dobre oceny z historii - życzę Ci, byś w przyszłości stał się człowiekiem, który nakręci film o patriotyzmie Polaków podczas II Wojny Światowej, ich problemach, odczuciach, osobistych i zbiorowych tragediach oraz stosunku do Żydów i innych narodowości. Jestem pewien, że nie staniesz się kolejnym z tych, którzy w nieskończoność będzie mamrotał o spisach Żydów i ciągłym przypominaniu o ich holocauscie - ale sam weźmiesz się do roboty by pokazać, że o Polakach też można nakręcić filmy klasy Pianisty czy Listy Schindlera. Rozumiesz, o co mi chodzi?
No to mogę ci ewentualnie współczuć. Mnie na przykład obrażają ONRowcy nazywający się patriotami. Żydzi dużo wnieśli do naszej kultury i historii.
Brzmisz jak typowy nacjonalista. Najpierw piszesz że życie ludzkie i moralność to są twoje najwyższe wartości, a zaraz potem dodajesz że powinna się zabić bo tak jest honorowo. Nie widzisz tu pewnego zaprzeczenia temu co napisałeś wcześniej? Powtarzasz po prostu typowe prawicowe frazesy jakie powtarza większość bez zastanowienia się nad ich sensem.
Dlaczego matka zabiła dziecko? Zapewne z wielu powodów, takich jak ciężka depresja, ale myślę że przede wszystkim dlatego, że płacz dziecka zdradziłby ich i sprowadził śmierć na całą grupę. Tak więc wybacz mi bezduszność, ale zawsze lepszy jeden trup niż osiem trupów z tym jednym włącznie.
Dlaczego film przedstawia zezwierzęcenie? Może dlatego że właśnie do tego sprowadzała się wojna?
Co do Dmowskiego - jak możesz tego patafiana nazywać najwybitniejszym Polakiem? to był zwykły faszysta i jego działalność w dużej mierze przyczyniła się do powstania polskiego antysemityzmu który później skutkował tym co teraz chcemy zamieść pod dywan. Jak pospolity demagog szczuł ludzi jakimś wrogiem, przedstawiał im jakieś spiskowe teorie w których to żydzi, komuniści, socjaliści i liberałowie (ciekaw jestem jak ten pan połączył komunizm z liberalizmem) spiskowali przeciwko katolicyzmowi.
W dodatku jeszcze ta karkołomna teoria że żydzi byli winni rozbiorom... Tymczasem największy udział w tym mieli podobni Dmowskiemu sarmaci, machający szabelkami o ciasnych horyzontach, ksenofobii i powierzchownej religijności.
Mam siedemnaście lat i doskonale potrafię odróżnić zwierzę od człowieka, ponadto na wylot znam relacje ludzkie i schematy ich zachowań w sytuacjach ekstremalnych. A już najlepiej znam się na wszelkich sprawach związanych z seksem, w końcu mam tyle lat ile mam i mama mi pozwoliła obejrzeć trzy filmy z czerwonym kółeczkiem.
Ach byłbym zapomniał - mam szansę na 6 z historii... I lubię kropki... Tak... kropki są fajne...
Nie chce już słuchać o tym, że można usprawiedliwić mordowanie dzieci...
I nie ma szans byśmy doszli do porozumienia...
Jeżeli o żydów chodzi powołuje się na Dmowskiego, którego zapewne potępiasz.
Myślę, że nie mamy już oczym rozmawiać. A nie chce tracić emocji, wewnętrznie wybuchać i się wkurzać słysząc o "moralnym zabijaniu dzieci".
Pozdrowienia Other.
Nie jestem fanką Dmowskiego i nigdy nie będę. Za mało wiesz o życiu i historii by oceniać ludzi żyjących w czasach IIWŚ jesteś zwyczajnie zindoktrynowanym ignorantem nie przyjmującym do siebie nic poza tym co ksiądz powiedział na religii i czego niedouczyli cię w szkole. Żal mi całego pokolenia, które tak myśli, jesteście dużo bardziej ubodzy emocjonalnie niż od was trochę starsi. Poczytaj sobie książki Edelmana, może trochę zmieni ci sie patrzenie na życie i na warunki tamtych czasów.
1) Proponuję porzucić temat czy Żyd jest Polakiem, bo chyba sie nie dogadacie - ale to wasza dyskusja.
2) Przebijanie się kto miał 6 z historii i ile kto ma lat jest żenujące.
3) wielokropki czasem są przydatne ;D
4) "Dużo się nad nim zastanawiałem, szczególnie w scenie gdy Janek zdradzał swoją żonę na jej oczach i gdy tamta "kobieta" zabiła swe dziecko - nie mogłem tego zrozumieć... Co chciał nam pokazać tym twórca? Że ludzie stają się zwierzętami, przez strach? Nie wiem, nie potrafię zrozumieć."
Skoro dużo się zastanawiałeś to nie wiem czemu tak mało z tego wyniosłeś? Od razu uprzedzam, że nie chodzi mi tu o obrażanie cię. Jak sam powiedziałeś masz 17 lat i podobno dużą wiedzę historyczną. Ale brak ci empatii. Ale empatia jest ważna, pozwala zrozumieć wiele rzeczy i kształtuje człowieka inteligentnego. Suche fakty to nie wszystko. Mogę ci polecić książki opowiadające o II wojnie z pewną dozą emocji ("zdążyć przed panem bogiem" "pożegnanie z Marią" itp). Może, gdy będziesz miał przed sobą głos kogoś kto PRZEŻYŁ WOJNĘ to zrozumiesz. Oni tego doświadczyli i są to ludzie inteligentni, więc nie gadają bzdur. W czasie wojny ludzie chcieli przetrwać. Przeżywali koszmar, zmieniali się, robili rzeczy, których nigdy by się po sobie nie spodziewali. Myślisz, że masz prawo ich oceniać? Myślę, że nie umiesz sobie tego wyobrazić, więc nie, nie możesz. Czy według ciebie ludzie są tylko dobrzy i źli? I tych złych trzeba od razu skreślać? Nie znasz świata, nie znasz ludzi. Janek nie był dobrą postacią, ale był. Bo tacy są ludzie. Zabić własne dziecko? Nie zdajesz sobie chyba sprawy z tego co to depresja poporodowa, a co dopiero wojna. Urodzic dziecko w kanałach, po tym jak twój facet cię okradł i od ciebie uciekł, nie wspominając o wielu innych rzeczach.
A debatowanie "po co to pokazali w filmie" może okazać się bardzo głupie. Film jest na podstawie książki, więc chyba coś z niej musi pokazać. Sama jej nie czytałam, ale podejrzewam, że film dużo z niej zaczerpnął.
I to, ze film wywołuje takie dyskusje jest powodem, żeby dac mu więcej niż 3/10 -ale ocena nie jest najważniejsza. Chyba jesteś mądry, masz swoją moralność, więc sobie to przemyśl, bo nie piszę tego dla rozrywki. Mam nadzieję, że ludzie zaczną myśleć (także emocjonalnie). Że tak powiem, jesteś przyszłością narodu xD (piękna puenta)
Zapomniałam wtedy dodać, że oceny w szkole o niczym nie świadczą, ale umknęło mi to w natłoku myśli, masz racje, licytowanie się na poważnie kto miał lepszą ocenę z historii jest żałosne. Podpisuję się pod Twoją wypowiedzią rękami i nogami. Czytałam zdążyć przed panem bogiem, dająca dużo do myślenia lektura.
Twój post mi się spodobał... Lukoilluk masz racje.
Racja, Mam zbyt mało empatii.. :(
A co do ludzi, którzy przeżyli wojnę, co pół roku moja klasa ma wykłady z takimi ludźmi.
Z kombatantem, który przemierzył tereny od Indii do Szkocji... więźniem Oświęcimia.. Sybirakiem..
Oceny o niczym nie świadczą zgadzam się.. mówiłem o tym, bo nie lubię jak ktoś zarzuca mi brak wiedzy.
Także proszę Cie palino28 byśmy przestali się oczerniać nawzajem o brak wiedzy.
I w tej kwestii podali sobie ręce: Oboje mamy wiedzę, ale inne poglądy na temat historii ;)
PS. Postaram się obejrzeć ten film jeszcze raz. Zapewne zaniżona ocena była wynikiem szoku i przerażenia, jakiego doświadczyłem widząc tą scenę :(
Jeśli poczułeś się obrażony to przepraszam, zwyczajnie jak widzę skrajny brak empatii to mnie czasem ponosi. Dobrze, że dzięki wypowiedzi Lukoilluk trochę przejrzałeś. Zaniżanie ocen w wyniku szoku jaki wywołał film jest częste, widziałam to nie raz, nawet sama doświadczyłam, jak coś nas zbyt przeraża lub nie do końca to rozumiemy to reagujemy agresją i negacją. Fajnie, że chodzicie na takie spotkania, mam nadzieję, że dużo wam to daje. W mojej szkole była kiedyś żona Szpilmana, to było ciekawe spotkanie chociaż pani Szpilman chyba nie czuła się dobrze z tak pokaźną widownią. Historię każdy ocenia inaczej, jedni są za Dmowskim inni za Piłsudskim, dla mnie jedynym powodem, dla którego byli w tak silnej opozycji do siebie był fakt, że Piłsudski ożenił się z kobietą, w której kochał się Dmowski. Miałam to szczęście, że trafiłam na empatycznego historyka, który zawsze powtarzał, że postacie historyczne to też ludzie i robili wiele pod wpływem emocji i zakładanie, że emocje nie miały wpływu na historyczne decyzje nie jest za mądre. Pozdrawiam, cieszę się, że przemyślisz film jeszcze raz.
A widzisz, przyczyniłaś się do porozumienia między podziałami, może zawodową negocjatorką powinnaś zostać :P
Jestem uczennicą klasy maturalnej i z doświadczenia wiem, że chodzenie na "takie" filmy z bandą ludzi, którzy idą do kina tylko po to, żeby nie mieć lekcji sprawia, że sam film robi się nieciekawy. Rzucanie popcornem, śmiech w nieodpowiednim momencie. Dobrze, że z reguły takie filmy wyświetlane są na życzenie szkoły, bo gdybym poszła na niego z własnej woli i spotkała taką bandę niedojrzałych dzieciaków, to chyba bym walczyła o zwrot pieniędzy za seans. Ja osobiście ciesze się, że moja szkoła nie zorganizowała takiego "wypadu", bo mogłam spokojnie obejrzeć film z osobą na poziomie. /
A jeśli chodzi o fabułę filmu to jest ona oparta z tego co mi wiadomo na dwóch książkach, w tym jednej napisanej przez uczestniczkę tego wydarzenia, więc nie wydaje mi się, żeby np. zamordowanie dziecka, czy uprawiany seks przez Janka i jego kochankę na oczach wszystkich był zmyślony przez reżysera, dla zabarwienia (??). Polecam przeczytać "Dziewczynkę w zielonym sweterku" dla rozjaśnienia sytuacji.