PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525620}
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 107201
6,6 37 krytyków
W ciemności
powrót do forum filmu W ciemności

Żenada, kto oglądał lisa ten wie do czego prowadzi takie opluwanie Polski.

ocenił(a) film na 6
Jordan66

no tak przecież Polacy to naród święty, żadnych zbrodni nigdy nie popełnił, ino samo dobro czynił. Jak ja kocham takie pełne polotu wypowiedzi przepełnione pseudo patriotyzmem i przekonaniem o wyższość Polaków nad innymi narodami. Prawda jest taka że wśród Polaków, tak samo zresztą jak wśród Niemców i Rosjan jak i wśród przedstawicieli innych narodów, zdarzają się mordercy, złodzieje, lumpy i tym podobne indywidua. W Polsce niektórzy ludzie ( podkreślam słowo niektórzy ) oczekują ciągłego przepraszania czy to ze strony Niemieckiej czy też Rosyjskiej, podczas gdy nam wytknie się zbrodnie ewidentnie przez Polaków popełnione to jest wielka histeria jakie jest to antypolskie i w ogóle. Prawda jest taka wielu Polaków którzy ukrywali żydów podczas II wojny światowej korzystało z ich sytuacji wyzyskując ich i często okradając. Świat nie jest czarno-biały, nie ma narodów złych i dobrych, tak samo jak nie ma złych i dobrych religii czy ras.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
_mosquito_

Za to w czasach stalinowskich aż się roiło od Żydów w aparatach represji PRL-u. To wszystko zależy o jakich latach komuny mówimy.

ocenił(a) film na 1
_mosquito_

Stary, nie chcę cię obrażać ale przestań p****** głupoty. Gdzie masz napisane o tych "kilkanaście tysięcy bezbronnych Żydków", i o tych Polakach którzy mordowali, nazwiska itp ? Sprawa jest co najmniej dziwna, i prawdopodobnie inspirowana przez Niemców i co możliwe wykonana.

_mosquito_

Jakie kilkanaście tysięcy??? 37 zabitych i 35 rannych. Co do prowokacji ubeckiej czy jakiejkolwiek innej to nigdy nie zostało to udowodnione.

_mosquito_

naoczni swiadkowie twierdzą, ze to zydzi sami siebie tam mordowali, sporem były pieniądze :-)za kamienice

Jordan66

Jaka szkoda, ze wciaz niektorzy nie potrafia pogodzic sie z faktami, oczywiscie, to wymaga pewnej dojrzalosci emocjonalnej, intelektualnej...nie wszystkim jest ona dana, ale moze chociaz sprobujcie pomyslec nie w kategorii my skrzywdzeni Polacy, a zwyczajnie zacznijcie myslec o ofiarach w tym wypadku Zydach, bo tu nie o nas chodzi, a o te dzieci niewinne, kobiety i mezczyzn czesto w bestialski sposob zamordowanych. Czy nie nalezy Im sie pamiec? jak kazdemu nalezy sie, a ze przy okazji wychodza brudne sprawy...no coz, to prawda, a prawdy bac sie nie powinnismy, przeciez nie wszyscy Polacy, to kanalie, przeciwnie najwiecej odznaczonych Sprawiedliwych Wsrod Narodow Swiata jest wlasnie Polakow...to chyba ma znaczenie? W czasie powstania w gettcie obok flagi Zydowskiej powiewala Polska...to tez ma ogromne znaczenie, jesli ktos mysli, ze sa to nieznane fakty, to jest w bledzie, powstalo mnostwo opracowan, ksiazek na ten temat. Przeciez i Wy negujacy te straszne rzeczy, ktorych bylismy niestety sprawcami, podpieracie sie naszym bohaterstwem-slusznie, bo ono rzeczywiscie mialo miejsce, ale rzecz w tym, ze niestety nie tylko te postawy z ktorych dzis jestesmy dumni mialy miejsce. O to chodzi Grossowi, o to chodzi Zydom, bo dlaczego maja zapomniec o ofiarach? Czy my zapomnielismy o Katyniu?Czy my latami nie walczymy o pamiec naszych rodakow? Co wiec jest nagannego w tym by i oni upominali sie o swoich rodakow? Czy ujawnienie prawdy moze wplynac na wizerunek Polakow? Czy w zwiazku z tym mamy jako ludzie zapomniec o potepieniu zbrodniarzy, dodam polskich? Na szczescie nawet mowienie o polskich obozach zaglady jest dzis tylko przejawem ignorancji..co nalezy prostowac, ale...czy to moze nam zaszkodzic? nikt dzis nie tworzy propagandy na rzecz zmiany rzeczywistosci, zyjemy w czasie pokoju, mamy swoje prawa z ktorych korzystamy i nie musimy sie bac!

betsy100

Twoje argumenty pasowałyby do utopijnego świata w którym wszyscy mieliby dobrą wolę, poczucie sprawiedliwości i zwykłej przyzwoitości. Niestety rzeczywistość jest bardziej brutalna.
I patrzysz na wszystko ze swojego polskiego srajdołka a nie globalnie bo np. my możemy olać Jedwabne ale w Niemczech to jest wielkie święto bo pokazuje że zjawisko mordowania Żydów to nie tylko niemiecka sprawa - co ich wybiela a nas oczernia. Pasuje ci to ?

ocenił(a) film na 6
Jordan66

co Ty mówisz?! W Niemczech nie ma żadnego wielkiego święta związanego z Jedwabnem. Mówisz tak tylko dlatego bo boisz się przyznać że nasz "wspaniały" naród też ma grzeszki na sumieniu.

filip1984_3

Istnieje powazna roznica pomiedzy grzeszkami a szkalowaniem polakow i uogolnianiem, wrzucaniem do jednego wora.

Jesli chcielibysmy byc precyzyjni, to musielibysmy zbadac ile osob ratowalo Zydow a ile grabilo. Wtedy bysmy mogli powiedziec cos wymiernego.

A to, co robi pseudoprofesor Gross, to zakrawa na totalna kpine. Wkrecil sobie czlowieczek, ze Polacy to taki nedzny narod, jak wszyscy inni. Historia nie klamie. Sprawa wyglada tak, ze gdyby ten sam, co tak gada na Polakow znalazl sie w sytuacji, w ktorej byli Polacy bezposrednio po wojnie, zrobilby to samo i dopuscilby sie tego samego. Latwo jest oceniac innych w kontekscie sytuacji, ktorych samemu sie nie przezylo.

Jestem samokrytyczny i nawet ciezko mi jest powiedziec, ze jestem dumny z bycia Polakiem, ale trudno jest mi powiedziec, ze wszyscy Polacy to takie marne stworzonka, ktore grabily i zabijaly Żydow.

Tak samo jak w Niemczech bylo mnostwo nazistow, ale tez bylo mnostwo opozycjonistow. A dzis dla Polakow Niemcy to nazisci i szwaby.

Smutne, co?

efc_2

uwierz ze bardzo wielu z nas ich wydawalo z jednego powodu, prosty przyklad : masz 5 osobowa rodzine przychodza niemcy ukrywasz 3 zydow przystawiaja twojemu synowi bron do glowy albo powiesz albo go zabija i leca tak az do ciebie. troche logiki kazdy profesor z historii o tym mowi.. niestety ale tak samo jak ich ukrywalismy tak samo ich wydawalismy..

ocenił(a) film na 9
ceenka

A taka sytuacja miała miejsce zazwyczaj wtedy, gdy Niemcom "uprzejmie doniesiono", że dana rodzina ukrywa Żydów... Cóż, wszędzie trafiali się rozmaici kolaboranci i szmalcownicy.

efc_2

NIE JESTEŚ DUMNY Z BYCIA POLAKIEM?
chyba zgłosze Twój post moderatorowi
jak można tak wogule powiedzieć?
Historia to bardzo pokrętne stworzenie, dziś zenek ukradnie samochód, a jutro ciebie oskarżą że zabiłeś na przejściu babę w nocy... to jest historia, to jest życie, tego nie da się ocenić myśląc jak ty!
chcesz więcej porównań i przykładów
taka jest prawda polski, że się razem z narodem żydowskim(wg statystyk) nacierpieliśmy najwięcej a teraz z nas robi się morderców?
wiesz kiedy historia prawdę powie? za 200 lat, jak każdy będzie miał w dupie co jego pra pra pra dziadek zrobił
a my teraz broni własnej racji, nie koniecznie całkiem sprawiedliwej( bo naiwnym jest uważać że sprawiedliwość jest jedna) ale choć wiemy kto kogo zaatakował i kto jest ofiarą, nie jest tu niemiec czy też rusek, jest tu żyd i w dobie ówczesnych poglądów również polak
bo to z nas robi się bandytów, którzy razem z niemcami w jednej linii stali i do amerykanów i anglików na froncie zachodnim strzelali, to chcesz mi powiedzieć?
wiesz kim byliśmy w tej wojnie? wg mnie? napewno nie tą hołotą co żydów mordowała, TRZECIĄ ARMIĄ ŚWIATA PODCZAS 2 WOJNY ŚWIATOWEJ, PONAD 1 MILION ŻOŁNIERZY, A spotkała nas jałta i co chcesz mi powiedzieć że teraz po 60 latach będę też okupantem żydów??
dla mnie nie jest mówienie że niemcy(specjalnie z małej w tym wątku-2 wojny światowej) naziści i szwaby bo to są naziści i nic tego nie zmieni, wiesz o tym że ponad 90% społeczeństwa niemieckiego (podczas 2 wojny światowej) było zapisanych do zrzeszeń, Hitlerjugend, etc które odpowiedzialne było prze firerem? o jakiej ty opozycji mówiesz
mam dziwne wrażenie że z historii w szkole słaby byłeś, najpierw poczytaj a potem się wypowiadaj bo nie wiesz naprawdę na jakiego człowieka tu wychodzisz
JA JESTEM DUMNY Z BYCIA POLAKIEM

oremi

zgłosisz gościa moderatorowi bo nie jest dumny z bycia Polakiem?? buahahaha
hhahahahahaha, leczcie się ludzie na nogi, z reszta z czego tu być dumnym, połowa z nich to ciemne PISuary w tym rasiści, antysemici, totalne nieuki, część pewnie jeszcze wierzy w teorię geocentryczną.

Private_Witt

no i co z tego
myślisz że ma to znaczenie?
znasz może mądrzejsze narody?

ocenił(a) film na 9
oremi

Gimbusy ślą jakieś głupie posty a wszyscy dają się podpuszczać... i wiecie co wam powiem?!

bardzo dobrze, kto daje sie podpuszczać i broni imienia Polski ten może przynajmniej powiedzieć, że nie jest bezdusznym kosmopolitą czy eurofajansiarzem.

A ci co tam sie wyśmiewają, pewno umoralniają się na 4chanie i potem uważają się za mistrza guru :P

ocenił(a) film na 9
oremi

Zazwyczj teog nie robię, ale musze zwrócić uwagę zważywszy na wydźwięk powyższej wypowiedzi.
Jeśli Pan jest tak dumny z bycia Polakiem to proszę choć pisać zgodnie z zasadami poslkiej pisowni.
Bardzo proszę.

Jordan66

Przeczytajcie sobie wywiad z Krystyną Chiger - dziewczynki, którą w czasie wojny ocalił lwowski kanalarz. Naprawdę warto !!!
http ://film.onet.pl/akademia-filmu/wywiady/chodzily-po-nas-szczury,1,4802577,wiadomo sc.html

p.s. co do naszych rodaków. Byli - i są - "dobrzy" i "źli". Proponuję żeby każdy odpowiedział sobie na pytanie czy pomagałby Żydom (ogólnie komuś komu nie można) gdyby groziła mu kara śmierci ? Ba całej rodzinie a niekiedy całej kamienicy.

walzur

Oooo z pewnością by pomagali - przecie tu sami prawdziwi polacy . Trza się trochę historią zainteresować , a nie żyć złudzeniami .

walzur

Odpowiedzią na twoje pytanie są postacie typu Salomon Morel - może o nim ktoś by zrobił oskarowy film ?

ocenił(a) film na 7
walzur

no wlaśnie przecież chyba każdy kto myśli wie, że w każdym narodzie są ludzie dobrzy i źli. A większość jest gdzieś po środku.

Jordan66

Popieram kolegę i cieszy mnie, że więcej osób widzi to co się w naszym kraju wyprawia, próbując utrwalać w pamięci jedynie negatywny, a często również mijający się z prawdą, obraz Polski i Polaków. Pozdrawiam.

MichuG

ludzie, pojawi się jeden PISuar prowokator z avatarem Patchino, a wy się produkujecie.

Private_Witt

W swoim małym świecie wyzywanie kogoś od PiSuarów może przyniesie ci chwilową ulgę. Niestety dla ciebie, na świecie nikt nie rozróźnia tak Polaków - wszyscy dzięki takim filmom będziemy postrzegani jako antysemici i wszyscy zapłacimy odszkodowanie dla HI.

Jordan66

rozejrzyj się wkoło to się dowiesz dlaczego nas mają za antysemitów, na pewno nie przez film holland.

Private_Witt

A przez co wg ciebie ?
Przecież 99,99% ogółu światowej ludności do Polski i tak nigdy nie zawita.
Za to spory procent ogląda media i przemysł rozrywkowy i z tego czerpie wiedzę, także o naszym kraju.

ocenił(a) film na 6
Jordan66

"Kochajmy się!"

http://srecenzje.blox.pl/2012/01/W-ciemnosci.html

użytkownik usunięty
Jordan66

Chyba przesadzasz z tym szkalowaniem. Chyba na pewno. Oglądałeś ten film chociaż?

ocenił(a) film na 9
Jordan66

Wspolczesni Bracia Polacy bywaja gorsi niz hitlerowcy i stalinowcy...maja jedynie sluszne poglady i fakty historyczne biora pod uwage chetnie, ale tylko te ktore sa wygodne...

ocenił(a) film na 7
Jordan66

A czy nikt nie zauważył jak się Ukraińcom w filmie dostało? I, że Polak stał się na koniec razem z rodziną bohaterem tak szlachetnym, że bardziej się nie da? Halo?

ocenił(a) film na 10
Jordan66

Mam niejasne przeczucie, graniczące wręcz z pewnością, że ten film obejrzałeś bez zrozumienia kolego Jordan66. Film pokazuje przemianę tego złego, wyrachowanego cwaniaczka, w zupełnie innego człowieka. Chyba przespałeś scenę, w której Socha daje kasę Żydowi mówiąc "to na następny tydzień, żeby nie mówili żem frajer, że za darmo to robię". Wiem, ta scena była bez momentów i mogłeś przegapić.
(ostatnie zdanie specjalnie obraźliwe).

ocenił(a) film na 10
vveryfikator

Jeśli jakaś narodowość może czuć się szkalowana i pokazana w złym świetle, to jedynie Ukraińcy. Oni mogą poczuć się na prawdę źle po tym filmie.

vveryfikator

Noo, to dobre! Gdyby tak nie zrobił to inni "Polacy - Żydożercy" by mu tego nie wybaczyli. Tak, to stawia polaków w zdecydowanie "dobrym świetle".

ocenił(a) film na 10
remak

Ale ten stary Żyd miał go kryc przed innymi Żydami z którymi ukrywał się w kanałach. Jeśli to musiałem Ci tłumaczyć, to nic dziwnego, że uważasz ten film jako szkalujący Polaków.

vveryfikator

Film obejrzałem dokładnie, historię znam też dokładnie itp.
Holland pokazała przemianę ? A pod płaszczykiem tej przemiany przemyciła same złe stereotypy o nas. Np. początkowe gadki o złych Żydach wygłaszane przez Sochę zostaną w pamięci bardziej niż ta przemiana która została pokazana sztucznie, nienaturalnie - wielu widzów w nią nie uwierzy. I jeszcze ten tekst że byłby postrzegany jako frajer jakby za darmo pomagał - jak to świadczy o Polakach ?
A czy prawdziwy Socha w ogóle był aż taki zły by się zmieniać ? Może pomagał z prawdziwego serca od początku a pieniądze brał bo sam był bardzo biedny ?
Do tego Holland zmniejszyła o sporo liczbę Żydów które on ukrywał, do tego zmieniła czas do kiedy starczały pieniądze - w rzeczywistości skończyły się bardzo szybko a on dalej pomagał - bo gdyby był rzeczywiście zły to by tak szybko się nie zmienił.
W świat idzie przekaz co już pisałem jedny: Polacy jeśli pomagali Żydom to tylko za pieniądze.
Dlatego wygodnie dla światowej antypolskiej propagandy było wziąć taki temat - pół na pół niż zrobić o zupełnie czystych bohaterach ?
Na razie mamy Shindlera, Pianistę i teraz takiego pół na pół - coś jest chyba nie tak w przekazywaniu wiedzy o II WŚ przyszłym pokoleniom. A kto wie np. że w całej Europie Niemcy zabili tylko jedną osobę za ukrywanie Żydów a u nas 1000 razy więcej ?
Nie miałbym nawet nic przeciwko takim filmom jak tu omawiany gdyby były zachowywane odpowiednie proporcje adekwatne do rzeczywistości.

ocenił(a) film na 10
Jordan66

Masz chyba jakieś kompleksy na tle tych stereotypów. A najgorsze jest interpretowanie historii przez historyków, lub "historyków".
To jest film, ja w nim nie widziałem nic, czego jako Polak mógłbym się wstydzić.
A dokładnie kiedy, w filmie, Żydom skończyły się pieniądze? Po tygodniu, miesiącu, po pół roku? Bo ja twierdze, że po jakich 120-130min filmu, ale ile to czasu w opowiedzianej historii nie wiemy, ani ja, ani Ty. Twoja czepliwa wypowiedź dotycząca tego faktu, to przykład nadinterpretacji tego, co się oglądało. Poza tym, sam fakt, ze Socha przestał patrzeć przez pryzmat opłacalności na to co sie wokół niego dzieje i co robi, jest ważniejszy, niż to kiedy zmienił swoje poglądy.
Tekst o strach przed byciem postrzeganym jako frajer, nie wiąże się z narodowością, tylko z grupa społeczną. Czytałeś "Boso, ale w ostrogach" Grzesiuka? Należałeś kiedyś do jakiejś subkultury?
Nie znam życiorysu prawdziwego Sochy, ale jeśli to prawda, że odsiadywał wyrok, to nie może być kryształowo czysty.
Jeśli zaś mówić mamy o czystych bohaterach, to proponuje jeszcze jedna książkę Grzesiuka "5 lat kacetu" i przypominam stwierdzenie "odwrócony dekalog" znane wszystkim ze szkoły średniej. Są takie sytuacje, w których nie ma czystych ludzi. Jedni okazują się lepsi, niż moglibyśmy ich podejrzewać, inni zupełnie odwrotnie, zrobią świństwa o które byśmy ich nie podejrzewali.

ocenił(a) film na 5
vveryfikator

świetna wypowiedź!

Jordan66

Najgorsze że takie filmy nic nie wnoszące są tak chamsko promowane w mediach(i oczywiście za oceanem gdzie oscary się posypią tak jak dla pianisty i listy schindlera)

Jordan66

Do Jordan66: przeczytaj proszę ten tekst:
http://wirtualnapolonia.com/2012/02/27/holland-bez-oscara-ciesze-sie/

ocenił(a) film na 9
Jordan66

ale to jest generalizacja, prowadzi do bojkotu i niepotrzebnych kłótni.

Jordan66

Oczywiście, że szkalujący. Spodziewałeś się, że nakręcą coś w porządku?